Waar u in Zwitserland ook eet, het zal u zeker smaken! Het middageten wordt in de regel gebruikt tussen 12 en 14 uur, in enkele restaurants ook al iets vroeger.Het avondeten wordt meestal vanaf 18 uur tot 21.30 uur geserveerd.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
In Zwitserland bestaat het ontbijt normaliter uit brood, boter of margarine, jam of honing, misschien een stukje kaas of granen, plus melk, koude of warme chocolademelk, thee of koffie. Lunch kan zo simpel zijn als een sandwich of een birchermüesli, maar ook kan het een complete maaltijd zijn.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Er zijn enkele gerechten en specialiteiten zoals fondue, Älplermagronen of chocolade, die typisch Zwitsers zijn. Van een eigen Zwitserse keuken kun je echter nauwelijks spreken. Er is een keuken met Berner schotel en Berner rösti. Een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente.
In Zwitserland drinkt men graag koffie, thee en frisdrank. Een zeer populaire frisdrank is Rivella. Ook appelsap en Ovomaltine (een chocoladedrank) worden echter graag gedronken. Zwitserland kent enkele wijngebieden, waaronder Valais, Ticino en Vaud.
Bespaar op souvenirs en winkelen
Ga in warenhuizen als Manor en Loeb of in supermarkten op zoek naar souvenirs. Dat is vaak goedkoper dan in souvenirwinkels. Het kan veel goedkoper dan Zwitserse zakmessen of horloges: denk aan chocoladerepen of andere Zwitserse lekkernijen.
In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. In (delen van) deze mediterrane landen kan leidingwater een chloorsmaak hebben.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.
Nederlanders, Denen en Noren beginnen het eerst met avondeten, zo blijkt uit het internationale onderzoek. Ruim een kwart van de Nederlanders (23%) begint om vijf uur met het bestellen van gerechten. In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
#1.
Het allereerste waar je aan denkt als je “Zwitserse bergkost” hoort, is ongetwijfeld kaasfondue. Want zeg nu zelf, wie is er niet verzot op gesmolten kaas? Niets gezelliger dan samen genieten van heerlijke kaasfondue waar je groentjes of brood in kan dippen.
De Zwitsers verkleden zichzelf als angstaanjagende monsters en gaan dan met rammelende koeienbellen de straat op. Naast deze spannende activiteit wordt er ook vuurwerk afgestoken (als dat geen lawines veroorzaakt) en lekker eten zoals de enige echte Zwitserse kaasfondue!
We eten gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar.
De Zwitserse keuken is veelzijdig en omvat heel veel verschillende gerechten, waardoor de prijzen ook variëren. Lunchmenu's zijn met 25 tot 30 CHF voordeliger dan avondeten. 's Avonds betaal je voor een hoofdgerecht "à la carte" tussen de 20 en 50 CHF.
Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 4.90 EUR (4.70 CHF) en espresso 3.40 EUR (3.30 CHF). Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids. Hoeveel kosten sigaretten in Zwitserland? Sigaretten zijn duurder in Zwitserland dan in Nederland.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen. Je kunt namelijk ook vocht verliezen of glycogeen (een suikervoorraad in je lichaam).