Wanneer je wil beginnen met je pup te leren apporteren doe dit dan met kleine stapjes.Gooi niet meteen het speeltje weg, maar leer je pup eerst een speeltje af te geven. Vaak laat een pup zich wel verleiden tot het vastpakken van een speeltje als je dit enthousiast voor hem heen en weer beweegt.
Voor je de bal weggooit, moet je eerst zorgen dat je hond nieuwsgierig wordt. Laat hem eerst aan de bal ruiken en laat deze goed zien. Speel met hem door te doen alsof je de bal aan hem geeft, om deze dan weer snel terug te trekken. Je hond moet echt geprikkeld worden en zin krijgen om achter de bal aan te jagen…
Het commando 'Vast'
Tijdens het spelen de hond negeren en na een paar minuten het voorwerp wegleggen zonder dat de hond het kan pakken. Laat hem wel heel terloops aan het voorwerp snuffelen. De hond zal het voorwerp onvermijdelijk steeds leuker vinden.
Door continu die bal te vangen, krijgt de hond continu een shotje dopamine. Dit werkt heel verslavend. Daarnaast wordt er ook de hele tijd adrenaline en cortisol (vecht-vlucht hormoon) aangemaakt, wat de spieren helpt te kunnen najagen en achtervolgen van de prooi.
De hond gaat vaak springen en duiken om de bal zo snel mogelijk te kunnen vangen. Dit alles is net zo slecht voor hun lichaam als dat het klinkt: het geeft enorm veel druk op gewrichten, spieren en kraakbeen.
Door het keer op keer achter een bal aan gaan, wordt het jachtinstinct getriggerd en dit zorgt voor hyperactiviteit en stress. Het jachtinstinct triggeren is vaak niet gewenst, hiermee stimuleer je je hond om bijvoorbeeld achter fietsers, auto's, vogels, katten en andere (huis)dieren aan te gaan.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Roep je hond in de kamer bij je en geef hem wat lekkers op het moment dat hij vlak bij je is. Zorg dat je beloning afwisselend en onvoorspelbaar is. In het begin beloon je ook trage reacties, maar uiteindelijk alleen de snelste! Voer het tempo waarop je hond komt langzaam op door alleen zijn snelste reactie te belonen.
Puppy dummies zijn speciaal ontworpen voor puppy's vanaf 7 weken om ze spelenderwijs te introduceren met het apporteren. In de periode dat de tanden zich ontwikkelen en uw pup gaat wisselen kan de mond van uw pup zeer gevoelig zijn.
Idealiter ligt een hond horizontaal in het water en gebruikt hij zowel zijn voor als achter poten. Als je hond gewend is aan aanraking kun je hem met een hand onder zijn borst of buik in de ideale houding helpen. Lukt dit niet, dan kan een zwemvest helpen om hem in het begin in de juiste houding te krijgen.
Jachttraining is een hondensport waarbij de hond zijn baas helpt bij de jacht. Bij jachttraining staat samenwerking tussen baas (jager) en hond centraal. De hond dient aanwijzingen op te volgen en alleen 'aan het werk' te gaan als de baas hierom vraagt. Met jachttraining wordt meestal het werk na het schot bedoeld.
Zodra je labrador de Kong mag pakken zeg je bijvoorbeeld “apport” of “Kong” als commando. Zodra hij de Kong heeft beloon je hem uitbundig! Herhaal dit een aantal keer per dag zodat je labrador de link legt bij het commando. Zodra dit goed gaat kun je de Kong steeds iets verder van je wegleggen.
Apporteren (Frans: apporter = "hier brengen") is het ophalen van wild of gevogelte door een jachthond. Op het apporteren gespecialiseerde honden worden retrievers (letterlijk "ophalers") genoemd, maar ook andere jachthonden worden geacht te apporteren.
Je kat leert het apporteren het snelst door het gewoon maar eens te gaan doen. Vraag de aandacht van je kat door de naam te zeggen en laat je kat het apporteerspeeltje zien. Maak je kat enthousiast en gooi of schuif het speeltje een stukje van je af. Houd de afstand kort, deze kun je vanzelf steeds wat meer vergroten.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert. Train het komen op commando systematisch.
Agressief gedrag bij honden
Agressie is een term die heel breed is en al snel gebruikt wordt. Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, 'dreigende' houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Wil je uitslapen, denk dan ook aan je hond. Ga er desnoods even uit voor een klein ommetje en om je je hond eten te geven. Kruip daarna weer lekker in bed, als je daar nog zin in hebt.
Een tennisbal kan ook onzuiverheden bevatten, zoals kleine kiezelstenen, stukjes steen, stof, zand, enz. Niets goeds voor uw hond! De hond kan uiteindelijk ook zin hebben om een tennisbal te verscheuren en er dus stukken van inslikken. Dit kan een obstructie van de slokdarm, de darmen of een occlusie veroorzaken.