Ja, u bent wettelijk verplicht aan uw VvE deel te nemen. De belangrijkste verplichting die u als VvE-lid heeft, is dat u samen met de andere eigenaren de gemeenschappelijke delen van het pand onderhoudt en verzekert.
Wanneer een gebouw wordt opgedeeld voor meerdere eigenaren is het oprichten van een vereniging van eigenaren, afgekort VvE, verplicht. Het doel van een VvE is de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren van het appartementencomplex te behartigen.
Een VvE is verplicht vanwege het belang van goed beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke eigendommen in appartementencomplexen. De regels en voorschriften voor appartementseigendommen zijn specifiek omschreven in het Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Titel 9: Appartementsrechten.
De wet zegt dat iedere eigenaar van een appartement automatisch lid is van een Vereniging van Eigenaars. Alle leden dragen samen de gemeenschappelijke lasten van de VvE en zijn dus verplicht hun aandeel te betalen. Dit bedrag noemen we de VvE-bijdrage.
Als de zaken echt hoog oplopen, kan een VvE bestuur zelfs worden ontslagen. Echter heb je dan wel een meerderheid van de stemmen nodig. Lobby voorafgaand aan de ALV hoeveel leden jouw standpunt delen. Kritiek geven is makkelijk, maar draagt niet bij aan een eventuele oplossing.
Officieel ben je verplicht een actieve VvE te voeren, maar er is niemand die dat controleert. Dat verandert dus als je zelf wilt gaan verkopen of als je buren plannen krijgen.
Een appartementseigenaar moet soms onderhoudswerkzaamheden die door de Vereniging van Eigenaars (VvE) worden uitgevoerd dulden. Ook al is hij het niet geheel eens met de wijze waarop dit onderhoud wordt uitgevoerd. Weigert een bewoner mee te werken, dan kan de VvE de kantonrechter om een vervangende machtiging vragen.
In Nederland ligt het gemiddelde bedrag dat een appartementseigenaar betaalt aan VVE-kosten tussen de €75 en €200 per maand. Dit bedrag is echter slechts een indicatie en kan in werkelijkheid hoger of lager uitvallen.
In principe is er geen wettelijke verplichting voor het opstellen van een MJOP. Echter, voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) is het opstellen van een MJOP wel verplicht gesteld door de overheid.
Een huurder moet zich net zo goed als een koper aan de bepalingen van de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de vve houden. Doet hij dat niet, dan heeft niet alleen de verhuurder, maar ook de vve het recht hem uiteindelijk uit zijn huis te zetten.
Als VvE ben je verplicht om verantwoording af te leggen over het financiële beheer. Dat doe je met een jaarrekening. Die bestaat uit de balans, de kosten en inkomsten en de toelichting daarop.
Over het algemeen is de Vereniging van Eigenaars (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, de fundering en het leidingwerk dat door meerdere appartementen loopt.
Binnen de VvE kunnen eigenaars veranderingen wensen aan het pand. Zo kan een eigenaar een dakterras wensen of wil hij zijn zolderberging bij zijn woning betrekken. De overige eigenaars moeten met zulke veranderingen instemmen.Zij kunnen ook tegen deze verbouwplannen stemmen.
Wat is een slapende VvE? Een slapende VvE is simpelweg gezegd niet actief. Dat betekent dat er geen vergaderingen zijn, de VvE het gebouw niet laat onderhouden en verzekeringen afsluit en er geen leden zijn die servicekosten op een gezamenlijke rekening storten.
Het wettelijke uitgangspunt is dat het bestuur uit één persoon bestaat, tenzij de statuten (onderdeel van het (model)splitsingsreglement) bepalen dat het er twee of meer moeten zijn. De statuten verschillen per VvE, waardoor het aantal bestuurders ook per VvE kan verschillen.
Oprichting VvE bij splitsingsakte
Meerdere eigenaars zijn dan gezamenlijk eigenaar van het gebouw en moeten dit tezamen beheren. De wetgever heeft voor dit beheer het oprichten van de Vereniging van Eigenaars (VvE) bij die akte van splitsing verplicht gesteld.
Over het algemeen is een VvE niet aan te merken als ondernemer wat betekent dat de VvE niet BTW-plichtig is. Hierdoor kan de VvE de BTW die drukt op de kosten die worden gemaakt voor het beheer en het onderhoud aan onroerende zaken niet in aftrek brengen.
Hoe lang is een MJOP geldig? Het is heel gebruikelijk dat een MJOP voor een langere periode wordt vastgelegd. Denk hierbij aan zo'n 7 – 50 jaar. Daarbij is het vrijwel nooit zo dat we over die hele periode een planning maken en opdracht verlenen.
Vaak is niet expliciet vastgelegd hoeveel offertes de VvE moet opvragen, maar het is wel gebruikelijk om meerdere offertes aan te vragen. Dit om te voorkomen dat de leden onterecht voor te hoge kosten staan.
Veel eigenaren hebben de afgelopen jaren hun maandelijkse bijdrage zien stijgen of worden in 2021 met deze stijging geconfronteerd. De reden is het verplichte reservefonds. Per 1 januari 2021 moeten alle VvE's sparen voor toekomstig onderhoud.
Vaak wordt de VvE-bijdrage bepaald op basis van het aantal aandelen ofwel breukdelen. Meestal gaat het dan om de oppervlakte van de woning. Aan een appartement van 35 m2 valt nu eenmaal minder onderhoud te plegen dan aan een penthouse van 150 m2. Het aantal breukdelen per appartementsrecht staat in de splitsingsakte.
v.a. 625,- /jaar incl.btw.
De vergadering van eigenaars kan commissies benoemen voor bepaalde taken. Bijvoorbeeld een kascommissie die de jaarrekening controleert, een groencommissie die de tuin doet of een commissie die zich met het verduurzamen van uw VvE bezighoudt. Deze commissies mogen niet zomaar alleen beslissingen nemen voor de VvE.
Meerderheid eigenaren in vve beslist
In de vve geldt de regel dat de meerderheid beslist. Maar bij een besluit moet de vve wel rekening houden met de belangen van alle eigenaren. Een mede-eigenaar kan aan de kantonrechter vragen om een onredelijk genomen vve-besluit te vernietigen.
Als je een vereniging, stichting of VvE zonder commerciële activiteiten/onderneming hebt, kun je je wijziging volledig digitaal doorgeven. Klik hiervoor op de link 'wijziging bestuur doorgeven' onderaan de pagina. Je kunt per keer: maximaal vijf nieuwe bestuurders inschrijven.