Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Gezond met de Schijf van Vijf
We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet.
Toch eten veel Nederlanders er nog te weinig van. De gemiddelde Nederlander eet slechts 7 gram peulvruchten per dag. Het voedingscentrum raad minimaal 100 gram peulvruchten per week aan. De richtlijn voor een optimale gezondheid is eerder 100 tot 150 gram peulvruchten per dag (voor niet vegans).
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Daan Kromhout, oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit vertelt: "Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron.Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen." Ook zijn peulvruchten, dus ook bonen, een goede vleesvervanger.
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Veel mensen kiezen dan ook voor bonen uit blik of uit een pot, maar die moet je dan wel eerst even goed afspoelen. Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen.
Met welke bonen kan ik dan het beste starten? Linzen worden over het algemeen het best verdragen, daarna de erwten zoals groene erwten of kikkererwten. Bonen die de meeste winderigheid veroorzaken zijn meestal de bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen etc.
In rauwe peulvruchten, zoals sojabonen, komt de natuurlijke gifstof lectine voor. De hoeveelheid lectine in verse sojabonen is niet precies bekend. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Het advies is om verse sojabonen uit voorzorg 6 tot 8 minuten te koken voor je ze eet.
Peulvruchten bevatten veel vezels. In de schijf van vijf staat dan ook het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees (2 tot 3 eetlepels bij de warme maaltijd).
Ze adviseren om elke week minstens 1 keer peulvruchten op het menu te zetten. Op die dag heeft u dan geen vlees nodig. Helaas eet de 'gemiddelde Nederlander' gemiddeld maar 4 gram per dag, terwijl 200 gram per week een betere hoeveelheid is.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Een portie is ongeveer 75 droge bonen per persoon. Uiteraard afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Als de bonen slechts een onderdeel van een gerecht zijn, is 80 g misschien al voldoende voor twee personen.
Peulvruchten. De klassieker onder de eiwitleveranciers: peulvruchten! Met 42 g eiwit per 100 g zijn lupine zaden de onbetwiste nummer 1. Maar ook rode linzen, berglinzen, gele linzen en witte bonen hebben met meer dan 20 g een hoog eiwitgehalte.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Van de suikers in bonen ga je knetteren
Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen. Je kunt dus altijd je darmbacteriën de schuld geven. Uit onderzoek blijkt mensen met een plantaardig dieet sowieso meer winden laten.
Het helpt voor een regelmatige en gemakkelijke stoelgang. Behalve in peulvruchten zitten deze vezels ook in volkoren graanproducten, zaden, noten en de schil van groente en fruit. Al met al dus heel gezond voor je darmen om wat vaker bonen, (kikker)erwten of linzen te eten.
Nee hoor, bonen en peulvruchten in pot of blik zijn al eens gekookt.Je kunt ze dus zo koud eten, of verwerken in een warm gerecht. Hoe lang moet je bonen koken? Dat ligt aan het soort bonen dat je gaat koken en aan je eigen smaak.
Kapucijners en bruine bonen behoren beide tot de familie van peulvruchten, maar ze verschillen in uiterlijk en smaak. Kapucijners hebben een rondere vorm en zijn groen van kleur, terwijl bruine bonen donkerbruin zijn. Qua smaak zijn kapucijners iets zoeter en zachter van textuur dan bruine bonen.
Bonen: de ideale vleesvervanger
Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, B-vitamines, voedingsvezel, ijzer en andere mineralen. Een maaltijd gebaseerd op bonen geeft ook hetzelfde volle gevoel als die op vlees.
Nieuwe aardappelen zijn zwaarder verteerbaar. Gezeefde peulvruchten indien verdragen. Onder peulvruchten wordt verstaan: witte-, bruine-, en rode bonen, (kikker)erwten, linzen, kapucijners. Rijp fruit zonder schil en pit.
De winnaar van de beste boon-bokaal is toch wel de sperzieboon. Ja echt, het klassieke boontjes heeft het allemaal. Vezels, proteïne, weinig calorieën en veel, heel veel voedingsstoffen.
Peulvruchten doen het over het algemeen goed als het gaat om vezels, maar kidneybonen spannen de kroon met zo'n 9,7 gram vezels per 100 gram.