De voormalige Spaanse kolonie Westelijke Sahara is het enige gebied in Afrika dat wordt bestuurd onder toezicht van de Verenigde Naties (VN). Sinds 1975 oefent Marokko feitelijk gezag uit in het grootste deel van de Westelijke Sahara.
De Westelijke Sahara is een gebied dat geclaimd wordt door de SADR en Marokko. Het gebied is geannexeerd door Marokko. De annexatie wordt internationaal erkend door o.a de Verenigde Staten.
De Westelijke Sahara (Engels: Western Sahara, Arabisch: الصحراء الغربية, aṣ-Ṣaḥrā' al-Gharbīyah) is een gebied in Afrika dat grenst aan Marokko, Algerije en Mauritanië. De Westelijke Sahara was tot 1975 een kolonie van Spanje. Sinds 1975 was het gebied onderdeel van Marokko en Mauritanië.
In sommige delen van de Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsrisico's, zie de kaart. Regelmatig zijn er berichten over geweldsincidenten. Er liggen ook niet ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara. Het is niet toegestaan de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang naar Guerguerat.
Marokko heeft zeggenschap over grofweg driekwart van de Westelijke Sahara. Het Noord-Afrikaanse land beschouwt de Westelijke Sahara als onderdeel van het koninkrijk, hoewel het de woestijnbewoners wel autonomie heeft aangeboden.
Aanvankelijk erkenden 81 landen het als een onafhankelijk land, maar veertig daarvan hebben hun erkenning ingetrokken. De annexatie door Marokko wordt internationaal niet erkend, maar wordt wel gesteund door leden van de Arabische Liga en door 25 staten.
Het was een kolonie en van 1958 tot 1975 een overzeese provincie van Spanje. De soevereiniteit over het gebied wordt betwist: zowel Marokko als de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) maken er aanspraak op. Het grootste gedeelte wordt door Marokko bestuurd.
Vooral de grensgebieden met Mauritanië, Algarije en de Westelijke Sahara brengen extra veiligheidsrisico's met zich mee. De grensgebieden liggen namelijk vaak midden in mijnenvelden en dat kan extra gevaren met zich meebrengen. Ook de route van Marokko naar Mauritanië, of andersom, is niet geheel zonder gevaar.
Ze mogen hun eigen taal niet blijven gebruiken. Ook in de moskeeën moeten de imams Nederlands spreken. Marokkaanse meisjes mogen geen hoofddoek dragen (dat werkt de integratie tegen). Marokkaanse jongens mogen niet op straat rondhangen (geeft overlast).
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
De voormalige Spaanse kolonie Westelijke Sahara is het enige gebied in Afrika dat wordt bestuurd onder toezicht van de Verenigde Naties (VN). Sinds 1975 oefent Marokko feitelijk gezag uit in het grootste deel van de Westelijke Sahara.
Marokko is in Afrika de grootste producent van looderts en kobalt. Het land heeft enorme reserves zink, kool en mangaan. Andere sectoren met potentieel voor groei zijn de olie- en aardgaswinning, en de grote bodemvoorraden aan goud, zilver, lood, ijzer en fosfaat die in het Atlasgebergte zijn ontdekt.
De Sahara (of delen ervan) liggen in de volgende landen: Marokko, Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad, Egypte, Zuid-Soedan en Soedan. Voor een woestijntocht heb je diverse opties.
In Marokko begint de Sahara in het zuidoosten van het land, achter het Atlasgebergte. Hierdoor is het vanuit de grote steden als Marrakech en Fez best een lang stuk rijden. Vanuit Marrekech naar Merzouga, een dorpje aan de rand van de woestijn, in totaal zo'n 12 uur rijden inclusief eventuele pauzes.
De grenzen tussen Marokko en Algerije zijn sinds 1994 gesloten. Een Marokkaan die zijn familie in Algerije wil bezoeken moet in Casablanca een vlucht nemen naar Algiers. De grens te voet of met de auto oversteken is geen optie.
De Sahara bezoeken in Marokko
De Sahara loopt van het uiterste zuiden van Marokko en de Westelijke Sahara helemaal over de breedte van het Afrikaanse continent via Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad en Soedan naar Egypte.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Wij vrouwen vinden humor een belangrijke eis voor een goede relatie. Lachen, grapjes met elkaar kunnen maken en sarcasme kunnen een relatie tot bloei brengen en houden. Een van de dingen die elke Marokkaanse vrouw graag zou willen, is acceptatie door haar toekomstige partner.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Kledingadvies voor vrouwen die reizen naar Marokko
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd.
Marokko is een bijzonder afwisselende reisbestemming vol bezienswaardigheden en dat maakt een reis door het land ook zo mooi. Aan de ene kant heb je de drukke koningssteden, vol moskeeën, souks en paleizen. Aan de andere kant heeft Marokko prachtige natuur, met woestijnen, bergen en een mooie kustlijn.
Veilig reizen in Marokko
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.
Op het terrein beschikt Marokko in totaal over 3335 tanks en 3500 pantservoertuigen, alsmede over andere soorten militair materieel. Wereldwijd staan de Verenigde Staten bovenaan de lijst, gevolgd door Rusland en China.
Op 22 oktober 1859 verklaart Spanje de oorlog aan Marokko, wat het begin vormde voor de Spaans-Marokkaanse Oorlog (1859-1860). Spanje was voor de uitbraak van de oorlog al in het bezit van twee stadskolonies in Marokko: Ceuta en Melilla.
De naam 'Marokko' (en andere westerse benamingen voor het land) is afgeleid van de naam van de voormalige hoofdstad. In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd, dat het westen betekent.