1: Lidcactus: niet giftig voor honden en katten.
De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen. Als het sap op de huid komt, leidt dit na een aantal uur tot een brandende huid of zelfs blaren. Komt het sap in je mond, dan kan je mond opzwellen en brandend aanvoelen. Doorslikken leidt tot misselijkheid en diarree.
Haal bijvoorbeeld niet de zeer giftige Cycas revoluta ofwel de sagopalm in huis. De areca of goudpalm (Chrysalidocarpus Lutecens) en de kentia (Howea Forsteriana) zijn een goede keus voor een huishouden met katten of honden.
Maar helaas zijn de meeste soorten giftig voor katten. Daarbij komt dat succulenten als Aloë vera's, agave's en natuurlijk cactussen ook nog eens scherpe naalden hebben. Vetplanten hebben deze niet, maar zijn gevaarlijk bij inname.
De lidcactus prefereert een koele plek, het liefst niet warmer dan 15 °C maar kan licht goed verdragen. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien.
Om de lidcactus mooi groen te houden en de nieuwe bloeit te stimuleren, kun je de plant af en toe wat voeding geven. Geef de cactus vanaf oktober elke twee weken een scheutje water met daarbij wat speciale Pokon Cactus en Vetplant Voeding. Deze voeding bevat essentiële voedingselementen voor jouw lidcactus.
Lidcactus verliest blad
Af en toe kan je lidcactus een oude stengel verliezen, een natuurlijk proces. Als ook jonge bladeren afbreken, is er meer aan de hand. Waarschijnlijk heb je je plant dan te veel water gegeven. Geef ook nu een tijdlang minder water en controleer je lidcactus op wortelrot.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Wat moet u doen als uw kat een giftige plant heeft gegeten? Als u ziet of vermoedt dat uw kat bladeren of andere delen van een giftige plant heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Verwijder daarnaast alle plantenresten uit de bek en van het lichaam van uw kat.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.
De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Dat geldt overigens ook voor een stinkende kattenbak of etenslucht. Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Katten zijn vieze beesten. Door zich de hele dag te wassen verspreiden ze bacteriën en parasieten van onder hun staart over hun hele lijf. Dierenartsen aan de Universiteit van Utrecht die de ontlasting van gezonde katten onderzochten, raden ten stelligste af om de dieren mee in bed te nemen.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
De lidcactus is een mooie plant die elk jaar weer kan bloeien. Doe de plant dus niet weg na de kerst. De cactus kan meerdere generaties mee. De bloeinstructies gaan uit van een koude kerstperiode.
Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
Een Lidcactus houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Dit is belangrijk om rekening mee te houden met het kiezen van de juiste standplaats. Veel licht is nodig om groei en bloei te stimuleren en de plant gezond te houden. Tegelijkertijd mag het geen direct zonlicht zijn.