De buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag, is waterdicht. Zo wordt voorkomen dat bacteriën, virussen en andere (mogelijk) schadelij- ke stoffen het lichaam niet kunnen binnendringen.
Onze huid bestaat uit 3 delen
De mens is bekleed met een vrijwel waterdicht, leerachtig omhulsel dat wij “huid' noemen. De huid heeft veel verschillende functies. In onze huid bevinden zich onze gevoelsorganen voor tast, warmte, kou en pijn.
Hij vormt in de eerste plaats een barrière die het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf (vooral verwondingen, hitte, zonlicht en infecties) en voorkomt dat water en elektrolyten naar buiten toe verloren gaan en ongewenste stoffen het lichaam binnenkomen.
Huidfunctie. Kou, warmte, waterverlies en straling: Als buitenste laag van de huid speelt de hoornlaag een sleutelrol bij de bescherming van het lichaam tegen de omgeving en het beperken van de hoeveelheid vochtverlies uit de opperhuid.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak 1.5 - 2.0 m². Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is 15-20 kg.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)
De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bateriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt.
Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan elk van de andere organen. Bovendien bevat de huid, net als de inwendige organen, verschillende lagen gespecialiseerde cellen (weefsels) die samen een functie vervullen.
Met een dikte van 0,1 mm is de epidermis even dik als een vel papier. Hoewel het 5 mm dik kan zijn op plaatsen waar het het vaakst in contact komt met de omgeving. Deze plaatsen omvatten vooral de handpalmen en voetzolen. De buitenste laag van de huid is bedekt met harde dode huidcellen, ook keratine genoemd.
HOE SNEL JE HAAR GROEIT
Zoals gezegd groeit je hoofdhaar ongeveer 12 centimeter per jaar. Dat komt neer op 1 centimeter per maand, en 0.3 millimeter per dag.
De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen. Gelukkig maar, anders zouden we niet door de regen kunnen lopen, in het zwembad kunnen liggen of uitgebreid douchen.
Als je een vette huid hebt, dan heeft u waarschijnlijk niet zoveel hydratatie nodig als iemand met een droge huid. Te veel hydratatie kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden.
Maar let op: overhydrateren, dat kan wel
Als je je huid namelijk 'overhydrateert', dus als je veel te rijke crèmes voor jouw huidconditie gebruikt, werkt dat niet zo goed voor je huid. Dan zullen bepaalde processen namelijk minder efficiënt verlopen.
Simpel! Onder de douche lost het beschermende vetlaagje van je huid op door het warme water. Doordat je huid nog warm is na het douchen, verdampt er vocht uit je huid. Warm douchen droogt je huid dus uit!
Om van dit overtollige vel af te komen, is een buikwandcorrectie een effectieve oplossing. Bij een buikwandcorrectie wordt het buikschort of overtollige vet verwijderd. In sommige gevallen kunnen de buikspieren ook aangespannen worden. Hierdoor wordt je buikwand strakker.
De dikte van de huid is variabel, het dikst is de huid van de handpalmen, de voetzolen en de nek. Het dunst is de huid van de oogleden en de lippen. De huid is ons grootste orgaan en heeft bij een volwassene een oppervlak van ruim anderhalve vierkante meter.
De laag onderhuids bindweefsel is het dikst op de buik en billen, maar praktisch afwezig op de neus en het borstbeen. Verspreid over het hele lichaam zijn in de huid haarzakjes ingebed, waaruit haren via de opperhuid naar boven komen.
De dikte van deze laag verschilt van plaats tot plaats. Deze laag is dun op het scheenbeen, rondom de ogen en ook in de huid die over de gewrichten ligt. Op buik, billen en rug kan deze laag erg dik zijn.
Dat een mens gemiddeld ongeveer 30.000 dode huidcellen per minuut verliest, dat dit neerkomt op een halve kilo per jaar. Dat de stof in huis ongeveer uit 50% dode huidcellen bestaat. Vitamine D onder andere door de zon in onze huid wordt aangemaakt (UVB), 15 min per dag is voldoende voor de dagelijks hoeveelheid.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
De huid wordt wel eens beschreven als ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling. De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen.