De oudste en bekendste wijk in het stadsdeel is de Bijlmermeer, kortweg de Bijlmer. Die naam wordt ook vaak voor het hele stadsdeel gebruikt. Amsterdam-Zuidoost heeft een oppervlakte van 22,08 km² en telde 89.841 inwoners op 1 januari 2020.
De Bijlmer als een gevaarlijke plek
Door haar reputatie als 'zwarte' plek – verwijzend naar het relatief grote aandeel bewoners met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst – onderscheidt de wijk zich in dit opzicht ook van andere kansarme wijken in Nederland.
De Bijlmer kampte met jarenlange leegstand, trok immigranten aan − waaronder veel Surinamers − en kwam in een negatieve spiraal terecht. Toen in 1992 een vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, stond de Bijlmer al bekend als de moeder aller probleemwijken.
De Amsterdamse Bijlmermeer werd voor vele jaren de grootste probleemwijk van Nederland. Een integrale aanpak bracht uiteindelijk flinke verbetering en werd zo een voorbeeld voor vernieuwing van hedendaagse achterstandswijken. De Bijlmermeer is voor velen nog steeds hét voorbeeld van een wijk zoals die niet moet zijn.
De duurste buurt van Nederland ligt ook in Amsterdam. Dat is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam Zuid, waar woningen gemiddeld 2,48 miljoen waard zijn.
De beroerdste leefomgeving van de stad is Nieuw-West, zo stellen de bewoners zelf. De drie slechtste Amsterdamse buurten, Slotermeer-Noordoost (6,1), Overtoomse veld (6,1), en Geuzenveld/Sloterdijk II en III (6,2), zijn alle gelegen in Nieuw-West.
Het staat bekend als een smeltkroes van culturen. Nederlanders, Surinamers, Antillianen en Ghanezen maken het grootste deel van de bevolking uit, maar vele andere nationaliteiten zijn er ruim vertegenwoordigd. In totaal zijn er mensen van meer dan 130 nationaliteiten woonachtig in de Bijlmer.
Hoewel Surinamers in de jaren zeventig Nederlandse staatsburgers waren, konden ze niet wonen waar ze wilden. Ze werden uit sommige wijken in Amsterdam geweerd en kwamen en masse in de Bijlmer terecht.
De Bijlmer is van oorsprong een oud meer, dat in totaal 2x wordt ingepolderd door Amsterdamse kooplieden, en tussendoor weer onder water gezet, De eerste inpoldering was in de 17e eeuw en duurde kort, want er was oorlog en om de vijand tegen te houden werden de dijken doorgestoken.
AD 16.09.2021 De Haagse buurt Laakkwartier-Oost is volgens de eigen bewoners de slechtste buurt van Nederland. Met een rapportcijfer van 5,2 is er geen wijk in Nederland die door haar inwoners zo beroerd wordt beoordeeld, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Vrije Universiteit.
Gevolg: de leefbaarheid gaat hard achteruit. Kwetsbare mensen worden geconcentreerd in sociale huurwoningen, waardoor de leefbaarheid verslechtert. Arme wijken met veel sociale huurwoningen zijn een verzamelpunt geworden voor allerlei kwetsbare groepen mensen.
Kleiburg heet dit gebouw en het staat in de Bijlmer. Van flats als deze, tien hoog en meer dan vierhonderd meter lang, met een honingraatachtige plattegrond, zijn er vanaf eind jaren zestig zo'n twintig gebouwd. De meeste zijn in de loop van de jaren negentig weer gesloopt.
Amsterdam gevaarlijk? NEE : Amsterdam is geen gevaarlijke stad. Inderdaad, als we de ranglijst van de gevaarlijkste steden in West-Europa, zien we dat Amsterdam goed scoort met een misdaadindex van 33,49. Het lijkt veel minder gevaarlijk dan steden zoals Marseille, Montpellier ou Parijs.
Het is 25 november 1968 als Kees en Truus Copray als eerste bewoners de sleutel krijgen in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. Vanaf vandaag staat Amsterdam stil bij die gebeurtenis. Met theater en muziek, kunst, educatie en sport wordt een jaar lang het 50-jarig bestaan van de Bijlmer gevierd.
Toen werd namelijk in een zogenaamde Toescheidingsovereenkomst bepaald welke burgers welke nationaliteit kregen. Het kwam erop neer dat wie in Suriname was geboren en in dat land woonde of verbleef op de dag van de onafhankelijkheid, Surinamer werd en automatisch de Nederlandse nationaliteit verloor.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend.
Dodelijke vetes. In Amsterdam-Zuidoost worden sinds een paar jaar bloederige – soms dodelijke – vetes uitgevochten tussen bendes die zich associëren met drillrap, een agressieve, donkere vorm van rap. De bendes, vaak met piepjonge leden, leven op voet van oorlog met elkaar en bestrijden elkaar met grof geweld.
De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp die op zondagavond 4 oktober 1992 plaatsvond. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht LY-1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Wijk Bijlmer Oost (E G K) heeft afgerond een totale oppervlakte van 408 hectare, waarvan 370 land en 37 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.418 adressen per km2. Er wonen 15.590 huishoudens in wijk Bijlmer Oost (E G K). Wijk Bijlmer Oost (E G K) is een wijk in de gemeente Amsterdam.
Overlast en onveiligheid van het drukke verkeer in de Pijp is het thema dat het meeste wordt aangevinkt, namelijk door 60% van de bewoners die de enquête invulden. Kort samengevat is het verkeer in de Pijp te druk en wordt daardoor als (erg) gevaarlijk ervaren, met name voor kinderen.
Amsterdam, die volgens de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD dit jaar wederom de onveiligste stad van Nederland is, is door The Economist uitgeroepen tot een van de veiligste steden ter wereld. De hoofdstad, die de meeste delicten in Nederland telt, staat op nummer zes van de Safe Cities Index.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.