Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Komkommers houden van veel licht en warmte, dus zet ze op een beschutte, zonnige plek in je moestuin. Houd je daarnaast aan de principes van vruchtwisseling. Plan komkommers eens in de vier jaar op hetzelfde stuk grond in en probeer dit in de kas ook te doen.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snel kunnen opdrogen.
Komkommers houden van veel warmte en kunnen slecht tegen regen en kou, daarom worden ze in Nederland vaak in een kas of platte bak geteeld.
Komkommer kweken in de buitenlucht
Plant je komkommerplanten pas eind mei of in juni uit, na IJsheiligen, want deze planten kunnen niet goed tegen kou. De ideale standplaats voor komkommer is een beschutte, zonnige plek in verrijkte grond. Gebruik bijvoorbeeld goed verrotte (biologische) mest of compost.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Symptomenchecker. Volledig geel blad duidt vaak op een gebrek aan stikstof. Zie je dat de randen van het blad vergelen, dan heeft je komkommerplant mogelijk meer kalium nodig. Hebben je planten een ijzergebrek, dan zijn nieuwe bladeren geel, maar hebben ze verder groene nerven.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Komkommers bevatten veel cafeïnezuur.Deze stof vermindert het vasthouden van vocht dat vaak optreedt als gevolg van te veel zout. Dat is waarom komkommerschijfjes op je ogen werken tegen een gezwollen huid of wallen onder je ogen (zoals je wel eens in de film ziet – en ja, het werkt echt).
Komkommer - Groeivertraging
De groei van de hele plant wordt ernstig belemmerd en het blad wordt gelijkmatig lichtgroen tot geel. De bladpunten laten een beginnende witachtige verkleuring zien. Stikstofgebrek. Chlorose als gevolg van stikstofgebrek is meestal het eerst op het oude blad zichtbaar.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel.
Bemesting van komkommerplanten
Komkommerplanten hebben veel voeding nodig. Zorg dus dat je de grond goed voedt met rijke compost of mest. Nadat de ranken zijn uitgelopen, verschijnen de eerste bloemen. Op dat moment moet je nog eens compost of (organische) mest toevoegen.
Matige schaduw
Beste groenten om te kweken: Alle groenten die ook in de 'diepe schaduw' groeien, plus bladgroenten zoals snijbiet, spinazie en boerenkool. Pluksla en saladebladeren zoals rucola. Maar ook diverse kruiden doen het hier goed, zoals bieslook, koriander, wilde marjolein (oregano) en peterselie.
Volle zon: tomaat, pompoen, courgette, komkommer, aubergine, peper, paprika, aardbei,venkel, basilicum, knoflook, boon, ... Gedeeltelijke schaduw: sla, snijbiet, mosterd, spinazie, erwten, radijs, rucola, zuring, lavas, koriander, munt, ...
Zorg dat je de tomaten een goede plek geeft in de moestuin. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is.
Zaai je klimmers in rijtjes op 5 tot 10 cm afstand en zaai ze 2,5 cm diep. Dun ze uit als ze ongeveer 8 cm hoog zijn en laat afhankelijk van de opkomst 20 tot 30 cm tussen de planten.
Bemesting. Behalve veel water hebben komkommerplanten ook veel voedingsstoffen nodig. Bemest wekelijks met een vloeibare meststof voor groenten.
Welke meststof is geschikt voor komkommers? Organische meststoffen hebben de voorkeur voor komkommers, maar minerale speciale meststoffen zijn net zo geschikt voor groentegewassen.