Omschrijving van Platycodon grandiflorus 'Mariesii' - Ballonplant. Platycodon grandiflorus 'Mariesii' ofwel Ballonplant is een heerlijke vaste plant die zich uitstekend leent voor aanplant aan de voorkant van tuinborders of in potten en plantenbakken op uw terras.
De Platycodon grandiflorus `Mariesii´ is een bijzondere vaste plant met een max. hoogte van ongeveer 60 cm. De plant kent een mooie, klokvormige bloei in de maanden juni tot augustus. Er verschijnen dan talloze paarsblauwe bloemen.
Knip alle dode plantenresten van het vorige jaar weg en ruim die dode plantenmassa op of versnipper het op de bodem. Pas op dat je de nieuwe scheuten niet beschadigt! Later in het jaar kunnen uitgebloeide bloemen worden weggenomen. Snoei vaste planten altijd van onderaf.
Geef de uit de kluiten gewassen planten een snoeibeurt door alle uitgebloeide stengels tot aan de voet terug te snoeien en ook het dode blad weg te knippen. Het kan misschien een beetje pijn doen, maar met een beetje geluk bloeit de plant daarna gewoon nóg een keer! Snoeien doet immers groeien én vaak ook bloeien!
Met een vaste plant bedoelen we een kruidachtige plant, met niet verhoutende stengels. Vaste planten overleven met ondergrondse wortels en vormen boven de grond ieder jaar opnieuw stengels, bladeren, bloemen en zaad. De meeste vaste planten sterven in de herfst bovengronds af en overwinteren ondergronds.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg.
Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel de het najaar; ofwel de periode tussen eind september en de kerst. Ook de wintermaanden zijn nog ideale plantmaanden mits de vorst niet in de grond zit. Waarom dit zo is leggen we graag uit. Allereerst is het najaar het seizoen waarin planten weer tot rust komen.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Nee, van nature hoef je gras niet te snoeien. Door de oude halmen elk jaar terug te snoeien, worden ze in het voorjaar mooier en groeien de siergrassen dichter en weelderiger, omdat de jonge scheuten meer licht en ruimte hebben om uit te lopen.
De Kokardebloem Gaillardia aristata is een vaste plant met opvallende bloemen (zie foto). Deze winterharde plant wordt zo'n 70 cm groot en doet het goed op alle bodems zolang deze maar niet te nat zijn. Binnen het geslacht Gaillardia is dit dus een hogere soort. De andere soorten groeien rond de 30-40 cm hoog.
Campanula carpatica is een meerjarige plantje (vaste plant) die het uitstekend doet in een rotstuin of bloembakken. Het groeit op vrij lastige plekken toch erg goed, zoals langs een muur of op hele schrale voedselarme grond.
Zuidenwindlelie Warentuin
Deze plant is een vaste plant en sterft af in de winter, maar bloeit in het voorjaar weer op.
De Platycodon heeft van nature grote blauwe bloemen en wordt bloeiend ca.70 cm hoog. Het ovaal-langwerpige blad heeft een wat blauwige groene kleur en het is aan de randen gezaagd. De bladstand is heel variabel.
Bloembollen haal je uit de grond als ze volledig uitgebloeid zijn en het blad en de steel helemaal afgestorven zijn. Schep ze voorzichtig uit de grond en veeg de aarde van bol af. Spoel ze niet af met water! Aan de onderkant van de uitgebloeide bloembollen zie je vaak nieuwe bolletjes ontstaan.
Platycodon: algemeen onderhoud
Zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats en een doorlatende voedzame grond zijn noodzakelijk. Deze plant kan heel oud worden; planten lopen in het voorjaar erg laat uit. De planten staan het best op een onderling afstand van 30 cm zo wordt het een mooi dicht tapijt.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
De Rudbeckia is een vaste plant en bestand tegen temperaturen tot minstens -20 graden Celsius.
Lewisia is een wintergroene vaste plant die goed in de volle grond groeit maar ook in een bloempot of balkonbak. Kies een plekje met goed doorlatende, zanderige grond, bijvoorbeeld in de rotstuin.
Klokjesbloem als bodembedekker in jouw tuin
Deze plant kan uitstekend gebruikt worden als bodembedekker, maar ook in rotstuinen, terrasbakken en kuipen. De Campanula poscharskyana is een goed winterharde en ziekteresistente plant. Droogte wordt goed verdragen. Deze plant kun je zelf vermeerderen door stekken of delen.
Tijdens de zomermaanden juni t/m augustus bloeit de Klokjesboem met klokvormige, paarse / blauwe bloemen. Deze tuinplant verdraagt temperaturen tot -35 graden Celsius en is dus zeer winterhard.
Antwoord: De standplaats is in de volle zon of halfschaduw. De Campanula portenschlagiana stelt weinig eisen aan de grond. bij droogte wel extra water bijgeven natuurlijk. Hoe meer zon hoe meer de plant bloem zal geven.