Een binnen- zowel als een buitenkonijn dat last heeft van de warmte, laat dit het eerst merken door een verminderde eetlust. Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.
Als het voor een mens al te warm is om buiten te zijn, dan is het voor een dier met een bontjas aan immers helemaal niet uit te houden... Binnenshuis mag een konijn genieten van de koelte van een ventilator, zo lang het dier niet op de tocht ligt.
Hiernaast kan een konijn zoals vele huisdieren niet zweten, ze moeten de warmte verliezen door middel van de voetzolen maar voornamelijk via de oren. Je zult begrijpen dat dit een behoorlijke opgave is wanneer het buiten boven de 30 graden wordt. Veel konijnen krijgen al problemen bij temperaturen vanaf de 25 graden.
Konijnen zijn niet goed bestand tegen de warmte. Een langdurige oververhitting kan soms zelfs dodelijk zijn. In de natuur graven ze een tunnel en zo kunnen ze zich lekker fris houden onder de grond.
Bij oververhitting kan een konijn in shock raken. De oren voelen zeer warm aan, de slijmvliezen aan de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood en ook de oren worden helemaal rood. De hartslag en ademhaling worden sneller, de uiteinden van oren, poten en staart worden koud.
Wanneer de omgevingstemperatuur bij een konijn 27 graden of hoger is, kunnen zij last krijgen van oververhitting. De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Een konijn is oververhit als zijn of haar lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is.
Binnenkonijnen en warmte
Ook konijnen die binnen verblijven hebben wat extra verzorging nodig. Naast de punten die hierboven beschreven zijn is het belangrijk dat het binnenverblijf niet in de zon staat. Let er ook op dat ze niet op de tocht zitten van een ventilator, airco of open raam.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Konijnen hebben moeite met temperaturen hoger dan 26 graden Celsius. Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen. Daarnaast kunnen ze ook niet goed door hun mond ademen; in tegenstelling tot honden kunnen konijnen dus niet hijgen om hun warmte af te voeren. Konijnen kunnen hierdoor snel oververhit raken.
Een konijn is oververhit als de lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Symptomen van een oververhit konijn zijn: uitgestrekt liggen met de ogen half gesloten. ademen met de bek open: dit is altijd alarmerend.
Zorg voor een beschutte plek. Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht.
Een ventilator circuleert stof en pollen
Volgens The Sleep Advisor, zorgt een ventilator ervoor dat lucht circuleert, waardoor je kamer niet alleen koeler en frisser wordt, maar er ook pollen en stof door je kamer gaan vliegen. Niet bepaald ideaal wanneer je last hebt van allergieën, astma of hooikoorts.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Volledig uitgerekt languit liggen, ogen half dicht: Vaak met de oren in een ontspannen houding, bijvoorbeeld naar achteren tegen het lijfje aan. Je konijn voelt zich ontzettend op zijn gemak en ligt lekker te rusten, laat hem lekker even alleen. Slapen: sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Knuffel konijn maken
Naai de delen (tot de oren) met kleine steekjes aan elkaar. Vul nu eerst de voetjes en handjes en daarna het lijf van het konijn tot de oren. Naai daarna het stukje tussen de oren dicht. Bij de lange oren is het handig om deze eerst links en rechts een stukje dicht te naaien, en daarna te vullen.
Maak de oren van je konijn nat
Door de oren van je konijn met lauw water nat te maken (bijvoorbeeld met een washandje) kun je jouw konijn verkoeling bieden. Zorg ervoor dat er nooit water in het oor van het konijn komt.
Het is aan te raden om de kruiden die je voert aan te passen aan het welzijn van je konijn en aan de seizoenen. In het voorjaar kun je bijvoorbeeld kiezen voor paardenbloem, weegbree en brandnetel. In de zomer voor goudsbloem, kamille en tijm. In de herfst voor brandnetel, rozenbloemblaadjes en goudsbloem.
Een kartonnen doos, op zijn kant, is de perfecte slaapplaats voor een konijn. Zo heeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om zijn ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt. Moet het voor konijnen donker zijn om te slapen, deze informatie vind je hier.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Bij een kleiner hok is het goed om het konijn de mogelijkheid te geven om ook het hok uit te kunnen komen door middel van een buitenren of vrij in de kamer lopen. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind.
Als je dacht dat konijnen alleen rond kunnen springen heb je het fout, konijnen kunnen namelijk ook heel goed zwemmen!
Thuis kan vooral een versnelde en ondiepe ademhaling of hijgen een goed zichtbaar signaal van pijn zijn. Een snelle ademhaling kan, behalve op pijn, ook duiden op stress, ademhalingsproblemen of warmte. Wanneer het erg warm is kan dit een voor de hand liggende reden zijn.