Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Edelsteenwater van alle familieleden van de bergkristal (citrien, amethist, tijgeroog, rutielkwarts) kan onbeperkt gedronken worden. Drink water van andere edelstenen met mate.
citrien, amethist, rozenkwarts, rutielkwarts) kan onbeperkt gedronken worden. Drink water van andere edelstenen met mate. Volkomen ongeschikt voor edelsteenwater zijn edelstenen met giftige of schadelijke elementen, zoals sulfiden en sulfaten.
De Gouden Driehoek bestaat uit Amethist, Bergkristal en Rozenkwarts. Deze drie edelstenen hebben allemaal unieke eigenschappen en vullen elkaar op een bijzondere wijze aan. De combinatie van deze drie edelstenen zorgt voor een krachtige mix van reinigende en activerende energie.
Edelstenen zoals bergkristal, rozenkwarts of amethist kunnen drinkwater wel smakelijker, langer houdbaar en beter verdraagbaar maken voor ons lichaam.
Rozekwarts. Je kunt Rozekwarts neerzetten of neerleggen voor meer Harmonie en Balans in een bepaalde ruimte, het is ook een goede steen voor in de slaapkamer. Rozekwarts kan ook in drinkwater worden gelegd en het water kan hierna worden opgedronken.
Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.
Reiniging en verzorging: Als je de Tijgeroog draagt als hanger, ketting, of wanneer je hem als trommelsteen in je broekzak meedraagt, is het raadzaam de steen aan het eind van de dag met lauwwarm water af te spoelen. Hiermee wordt de steen van zijn statische lading ontdaan.
Leg de edelstenen in het karaf en doe er kraanwater of mineraalwater bij. Osmose water is ook geschikt. Dek je water tijdens het opladen af, zodat er geen stof of ander vuil bij het water komt. Laat het water minimaal 0,5 uur tot maximaal 24 uur staan, daarna is het water klaar voor gebruik.
Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.
Opladen van edelstenen. Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of aan hun drager. Deze energie moet regelmatig weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan (de intensiteit van) de werking worden vergroot of versterkt.
In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken. Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Paarse mineralen (zoals amethist, ametrien, paarsblauwe dumortieriet, de kwartsfamilie) kun je ontladen met lauw stromend water, en dan opladen op een amethist geode of in een amethist druse.
Labradoriet mag nat worden, maar gebruik geen zeep of andere chemicaliën. Deze kunnen de steen aantasten. Doe sieraden daarom ook af bij douchen of handen wassen wanneer je dit wilt voorkomen. Alle stenen die tegen water kunnen, kun je in schoon water reinigen.
2. Glansverlies: voor sommige mineralen zoals toermalijn en kwarts kan water als een zuur werken waardoor op den duur de prachtige glans van je edelstenen steeds doffer wordt.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
De stenen worden onder diverse namen aangeprezen: chrysotiel, actinoliet (of aktinoliet), amosiet, anthofylliet, crocidoliet en tremoliet. De inspectie adviseert mensen die dergelijke asbeststenen bezitten om deze in elk geval niet te bewerken.
Hoe mooi en kostbaar sommige mineralen ook zijn, vele ervan bevatten gevaarlijke stoffen en zijn uitermate giftig. Er bestaan mineralen die onder meer orgaanfalen, longziekten, hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Asbest, verantwoordelijk voor longkanker, is hiervan een sprekend voorbeeld.
Citrien is de enige steen die direct in contact staat met de zon. Hij draagt de zonne-energie in zich waardoor de steen weinig verzorging nodig heeft. Het is niet nodig de steen te wassen zodat hij geladen is. Wel houdt elke steen van water.
Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur. Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.
Jade is een lastig herkenbare edelsteen. Ten eerste omdat twee mineralen jade kunnen worden genoemd: jadeiet en nefriet. En ook omdat er erg veel imitaties in omloop zijn. Jade is een duurzame steen die moeilijk te breken is.