Er zijn een aantal redenen voor de invoering van de euro. Zo moest de euro een einde maken aan schommelende wisselkoersen. Op de wereldmarkt was er behoefte aan een gemeenschappelijke Europese munt. En de euro maakt het makkelijker om prijzen te vergelijken.
De EU zorgt al meer dan een halve eeuw voor vrede, stabiliteit en welvaart. Zij speelt ook een belangrijke rol in de diplomatie en werkt aan vrede, stabiliteit en welvaart op mondiaal niveau waarbij zij enorm veel waarde hecht aan de democratie, de fundamentele vrijheden en de rechtsstaat.
de euro maakt het voor bedrijven makkelijker, goedkoper en veiliger om handel te drijven in de hele eurozone en met de rest van de wereld. meer economische stabiliteit en groei. meer geïntegreerde en dus efficiëntere financiële markten. grotere invloed op de wereldeconomie.
De lidstaten ontvangen op hun beurt weer geld van de EU in de vorm van bijvoorbeeld landbouwsubsidies of bijdragen uit de structuurfondsen. In 2021 droeg Nederland 9,7 miljard euro af aan de EU. Dit was 0,8 miljard hoger dan was begroot in de Miljoenennota over 2021.
Inclusief die korting is Nederland volgens de Rekenkamer nog steeds de grootste nettobetaler, gevolgd door Duitsland. Zo was het saldo van de afdrachten minus de inkomsten vorig jaar 5,5 miljard euro, oftewel 0,67 procent van het Nederlandse bbp.
In 2018 betaalde Nederland 4,84 miljard euro aan de EU. Dat is 282 euro voor elke Nederlander. Daarnaast int Nederland ook belasting voor de EU.
Als gevolg van de invoering van de euro zal de werkeloosheid toenemen, hierdoor neemt ook de handel toe. De bedrijven met hoge loonkosten kunnen de groeiende concurrentie niet meer aan, hierdoor moeten er mensen ontslagen worden of gaan de lonen naar beneden.
Het zou de Zwitserse soevereiniteit aantasten. De regering in Bern probeerde daarom allerlei uitzonderingen op de EU-regels te bedingen. Zo zouden EU-burgers in Zwitserland niet zomaar aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning of sociale zekerheid en wilde Bern de Europese rechter buiten de afspraken houden.
De landen waar de euro wel als betaalmiddel geaccepteerd wordt maar die geen lid zijn van de EU behoren niet tot de eurozone. In 1991 besloten de regeringsleiders van de Europese lidstaten om een Economische Monetaire Unie te vormen.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
De belangrijkste bronnen van inkomsten van de EU zijn: bijdragen van de lidstaten, invoerrechten op producten van buiten de EU, een nieuwe bijdrage op basis van niet-gerecycled kunststof verpakkingsafval, en boetes voor bedrijven die de EU-regels overtreden.
Het Hof oordeelde dat een lidstaat de procedure zelf kan stopzetten en terugdraaien zonder toestemming van de andere EU-landen. Dit kan niet meer als de procedure is afgerond, dus is goedgekeurd door alle nationale parlementen van de afzonderlijke lidstaten.
Euro omrekenen naar Gulden? De wisselkoers tussen Euro en Gulden is als volgt: 1 NLG = 0.453780 EUR.
En 1 euro is weer kleiner dan 50 cent. Maar je kunt ze dus ook door de verschillende kleuren uit elkaar houden. De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin en zijn geelkleurig.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef het land neutraal, al bleek dat erg moeilijk omdat zowel Frankrijk als Duitsland plannen beraamde om elkaar via Zwitserland aan te vallen. De Zwitsers vallen nu terug op die neutraliteit om geen lid te worden van de NAVO.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Meer samenwerken op economisch en financieel gebied. Dat houdt de Economische en Monetaire Unie (EMU) in. Deze unie is opgericht om de interne Europese markt beter te laten werken, zodat er stabiele prijzen zijn.
Met het associatieakkoord kiest Oekraïne voor samenwerking met de Europese Unie. Het land moet zijn economie moderniseren en de rechtsstaat en de democratie hervormen. Zo draagt het associatieakkoord bij aan makkelijkere handel voor Nederlandse bedrijven en democratie en welvaart in Oekraïne.
Duitsland onderstreept het belang van Europese samenwerking door ook veel aan Europa te betalen. Volgens cijfers van de Europese Commissie betaalde het land in 2014 ongeveer 25,8 miljard euro aan de Europese Unie (EU). Het land wordt daarom ook wel eens de 'betaalmeester van Europa' genoemd.