Het vakantie-eiland Cyprus vormt een mix tussen Griekenland en Turkije. Het is lekker compact – ongeveer een vijfde van het oppervlak van Nederland – en vooral populair vanwege zijn zonzekerheid, historie, oude havenstadjes, mooie natuur en fraaie vergezichten.
Cyprus is een puur, gastvrij en lekker betaalbaar eiland in de Middellandse Zee, dat is opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. De ontspannen, prettige sfeer in combinatie met een strakblauwe lucht, mooie stranden en heerlijk eten, maken Cyprus tot een charmante vakantiebestemming.
Karpas Peninsula is het mooiste stukje natuur op Cyprus. Op dit schiereiland vind je gouden stranden, ruige heuvels en daartussen enkele schilderachtige dorpjes.
Veiligheid Cyprus
Dit is niet gericht op toeristen. Als toerist moet je op de toeristische plekken wel alert zijn op zakenrollers. Denk hierbij aan toeristische bezienswaardigheden en attracties, maar ook aan de hoofdstad Nicosia en de bekende plaatsen Paphos en Ayia Napa.
Is Cyprus duur of goedkoop? Cyprus heeft de reputatie een duur vakantie-eiland te zijn. De invoering van de euro heeft ervoor gezorgd dat die reputatie verdween. Vergeleken met Nederland is het prijsniveau op Cyprus erg laag en vergelijkbaar met die van Griekenland.
Bijvoorbeeld, in Cyprus moet u betalen voor: Fles of karton van melk (1 liter): 1.40 EUR. Populaire gele kaas (1 kg): 9.50 EUR. Een fles bier van een bekend merk: 1.90 EUR.
Volgens velen is Kyrenia de mooiste stad van Cyprus. Of dat waar is durven we in twijfel te trekken, maar mooi is hij zeker. Girne is tegenwoordig het hart van het toerisme in Noord-Cyprus. Girne staat bekend om zijn uitstekende uitgaansleven, zijn prachtige en de vele bezienswaardigheden in de directe omgeving.
Wandelen, fietsen, van de natuur genieten, historische dorpjes bezoeken, skiën, de warmte in de zomer ontvluchten... dit is slechts een korte opsomming van wat het Troödos gebergte te bieden heeft. Tijdens de meeste winters kun je hier aan wintersport doen op Olympus, de hoogste berg van Cyprus.
Cyprus heeft een mediterraan klimaat met lange droge zomers van half mei tot half oktober en milde winters van december tot februari. De zomer is een seizoen van hoge temperaturen met wolkeloze luchten, maar de zeebries zorgt voor een aangename sfeer in de kustgebieden.
Cyprus staat bekend om de vele opgravingen van de Romeinse tijd. Kourion is één van de belangrijke plekken waar je deze opgravingen kunt bewonderen. De oudste opgravingen in Kourion komen zelfs uit de twaalfde eeuw voor Christus.
Van rotsachtige baaien in het noorden tot fijne zandstranden in het zuiden van eiland is er voor ieder wel wat wils. Waar je Cyprus' mooiste strand en de andere parels langs de kust vindt?
Omdat het op Cyprus een groot gedeelte van het jaar erg warm is, schuift men 's avonds pas laat aan tafel. De lunch nuttigt men meestal rond 14.00 uur en 's avonds gaat men eigenlijk pas vanaf 21.00 uur eten. Rond middernacht dineren is niet ongewoon.
De Turkse Republiek Noord-Cyprus is een republiek die alleen door Turkije wordt erkend. Hij ligt op het noordelijke deel van het eiland Cyprus in de Middellandse Zee. Het zuidelijke deel van het eiland is Grieks-Cypriotisch en heet Republiek Cyprus.
Met interstedelijke bussen reist u tussen de grote steden op het eiland, regionale bussen brengen u van kleine plaatsen naar de dichtstbijzijnde grote stad en met stadsbussen kunt u zich binnen een bepaalde stad verplaatsen. Op Cyprus By Bus vindt u een overzicht van de diverse dienstregelingen en tarieven.
Cyprus. Het heerlijke warme water van Cyprus (dit wordt nooit kouder dan 16 ˚C) is ideaal om in te snorkelen. Rondom het eiland liggen diverse koraalriffen vol met kleurige vissen. De kustlijn is grillig met genoeg mooie baaien, inhammen en grotten om met je snorkel te ontdekken.
Geen te lang verblijf – Als je vooral van plan bent om de bezienswaardigheden te gaan bezoeken, is één week in Cyprus meer dan voldoende. Je hebt nooit echt langer dan één dag nodig in of rond een grote stad.
Er zijn meerdere grensovergangen tussen het Griekse en het Turkse deel op Cyprus. Bij de meeste grensovergangen kan je alleen maar met een auto de grens over (en dus niet te voet). De meest gangbare – en makkelijke – overgang vind je in de hoofdstad Nicosia, bij de Ledra (ook wel: Lidras) grensovergang.
Het landschap in Cyprus varieert van dichte dennenbossen in het Troodos gebergte, weelderige sinaasappelplantages in het westen tot droge rotsgrond in het zuidoosten. Bijna overal is het behoorlijk bergachtig. Dat merk je goed wanneer je gaat wandelen of fietsen in Cyprus.
Kraanwater is drinkbaar in het zuidelijk gedeelte van het eiland. In het noordelijk gedeelte is het aangeraden water uit flessen te drinken.
Op Cyprus is het geven van fooien ook geen verplichting, maar wordt het wel zeer gewaardeerd. In restaurants en in hotels en in taxi's is het gebruikelijk om 5-10% van de rekening aan fooi te geven, mits u tevreden bent over de service.
Voor Cyprus is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Cyprus heeft u geen visum nodig.