Aruba, Curacao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustasius en Saba vallen niet onder het NAVO verdrag, waarin staat dat bij een aanval alle NAVO-landen ten strijde zullen trekken.
De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sindsdien openbare lichamen van het land Nederland, vergelijkbaar met gemeenten.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland.
Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten. Daarom zorgt de EU voor financiële steun voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten door middel van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF).
De kazerne is ook gastheer van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC). Deze vrijwilligers zijn inzetbaar voor de handhaving van de openbare orde op het eiland. Defensie draagt bij aan de veiligheid in alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook in het Caribisch gebied.
Commandant in Caribisch gebied
Hij zorgt namens Defensie voor de landsverdediging en handhaving van het internationale recht in de overzeese delen van het koninkrijk. Defensie ondersteunt de civiele autoriteiten in Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
Curacao + Omgeving
Curacao is het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Het ligt slechts 50 kilometer verwijderd van Venezuela. Met helder weer kunt u vanaf de veranda de kustlijn van Venezuela zien. Vanaf 10 oktober 2010 is Curacao een zelfstandig land in het Nederlands koninkrijk.
De Caraïbische plaat maakt geen deel uit van noch Noord-Amerika, noch Zuid-Amerika. Echter, als we niet enkel tektonisch kijken, maar ook geografisch, dan ligt Curacao in Noord-Amerika en kijkend naar de culturele kant van Curacao, dan hoort het bij Zuid-Amerika.
de Curaçaoër zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Curaçaoërs een inwoner van Curaçao, of iemand afkomstig uit Curaçao Bron: WikiWoordenboek.
Curaçao werd in 1634 door de West-Indische Compagnie (W.I.C.) veroverd op de Spanjaarden. De Republiek was op dat moment verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) met Spanje en Portugal. Deze landen waren sinds 1580 verenigd onder één staatshoofd, de Spaanse koning.
Op 10 oktober 2010 werd de Nederlandse Antillen opgeheven.
Saba, Sint Eustatius en Bonaire kregen de status "bijzondere gemeente". Sint Maarten en Curaçao zijn elk een nieuw land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden (een status die vergelijkbaar is met de status aparte van Aruba).
Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn vanaf dat moment landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status 'bijzondere gemeenten' van Nederland. De zes eilanden staan samen bekend als het Caribisch deel van het Koninkrijk.
In 2010 volgden Curaçao en Sint Maarten, terwijl Saba, Sint Eustatius en Bonaire (ook bekend als de BES-eilanden) als 'bijzondere gemeenten' werden opgenomen in het moederland als Caribisch Nederland. De Nederlandse Antillen bestaan daardoor niet langer als staatkundige eenheid.
Wil je op vakantie naar de ABC-eilanden, dan vinden wij Bonaire het mooiste eiland van de Nederlandse Antillen: de natuur is er mooi, er hangt een rustige, gemoedelijk sfeer en er zijn veel waterrecreatie- en duikmogelijkheden.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel. Het eiland heeft een grootte van 444 km2. Curaçao heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt ongeveer 155.000 inwoners (2021).
Voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten geldt dat u per land maximaal 30 dagen aaneengesloten mag verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Voor informatie over verlenging na aankomst kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten.
Rond de twintigduizend Nederlanders wonen op Curaçao; een behoorlijk aantal op de totale bevolking van ruim 150.000 mensen. En ook al spreekt iedereen Nederlands en kun je boodschappen bij de Albert Heijn doen, het leven is on-Nederlands; er is namelijk altijd zon.
Curaçao heeft in de loop der tijd veel verschillende bewoners gekend, die allemaal hun invloed hebben gehad op de huidige cultuur. Op dit moment wonen er ongeveer 140.000 mensen op het eiland met meer dan 40 verschillende etniciteiten.
Iets wat je gelijk bij aankomst op Curacao zal merken is hoe gastvrij de bewoners van het eiland zijn. Je krijgt van iedereen een grote glimlach en een warm onthaal. Het zou dus zeker zo kunnen zijn dat je op straat wordt aangesproken om gewoon even gezellig te kletsen, of dat je wordt uitgenodigd voor een drankje.
Ons antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en beach clubs. Maar ja, dat kost natuurlijk wel meer dan de minder luxe.