Is gefrustreerd een emotie? Nee! Er bestaan een aantal misvattingen over wat frustratie is. Frustratie is géén bestaande emotie.
Het wijst op een gemoedstoestand die ontstaat wanneer: je iets niet lukt, terwijl je daar je zinnen op had gezet. jouw verwachtingen niet uitkomen. je jezelf dingen hebt opgelegd die je om wat voor reden niet kan waarmaken.
Zoals je hebt kunnen lezen onder frustratie, is het opkroppen van boosheid niet goed voor je. Boosheid uiten is daarom in zekere zin gezond, maar doorschieten in destructief agressief gedrag is gevaarlijk.
Ga er als dat kan op in als de ander aangeeft wat hem nu zou kunnen helpen. Luister open en actief om de emoties en frustraties te laten ventileren en vertrouwen te wekken zodat jij het probleem kan analyseren en begrijpen: Laat de persoon uitpraten.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.
Frustratie en irritatie herkennen
Overstuur raken van foutjes en bij geheugenproblemen. Huilbuien om schijnbaar onbelangrijke zaken. Zichzelf verdedigen en anderen de schuld geven. Snauwen en vaak chagrijnig zijn.
Frustratie-agressie is een van de meest voorkomende vormen van agressie. Het ontstaat door een opeenstapeling van irritaties en negatieve ervaringen. Uiteindelijk zorgt dit voor een uitbarsting van emoties. Frustratie-agressie is daarom ook niet gericht aan jou: het is woede die iemand richt op zichzelf.
Frustratie-agressie
begrip tonen en een gevoelsreflectie geven. vragen stellen en doorvragen naar de oorzaken van de frustraties. samenvatten om te controleren of je de ander goed hebt begrepen. het gesprek afronden met een aanbod dat je waar kunt maken en dat voor de ander acceptabel is.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Zeg niet tegen jezelf: ik ben boos / ik ben verdrietig. Maar zeg: ik voel woede / ik ervaar verdriet. Dit kleine verschil in self-talk helpt om ruimte te creëren tussen jou als persoon en de gevoelens die je ervaart. Stap 3: Plaats de lastige emotie die je dwarszit in een denkbeeldige zeepbel.
Antoniemen van frustratie zijn voldoening en gratificatie.
Psychologie niet boos kunnen worden
Dit kan te maken hebben met depressie onderdrukte woede. Het heeft er vaak mee te maken dat we bang zijn voor onze eigen boosheid. Vaak zijn we bang dat als we de boosheid toelaten, hij ons helemaal zal overnemen. Wees gerust: meestal valt het mee.
Frustratie = frustratie (Latijn:frustrari) is de emotionele toestand van iemand die belemmerd wordt zijn verwachtingen, behoeften of doel te verwezenlijken. De oorzaak kan liggen in invloeden van buitenaf.
Psychopathologische agressie: deze vorm zie je vaak in combinatie met middelengebruik (drank/drugs, medicatie) of als gevolg van neurologische of psychiatrische aandoeningen, zoals dementie en PTSS. Doordat je niet precies weet wat er in het hoofd van de cliënt omgaat is het lastig in te schatten hoe hij zal handelen.
Witteboordenagressie: een arrogante, neerbuigende houding die kleinerende (verbale) uitingen naar de medewerker laat zien; Agressie op de persoon: schelden, dreigen, bedreigen, intimideren (seksueel) en discrimineren.
Ongenoegen en onvrede uiten
Voor de bewustwording: het gevoel van onvrede is van jezelf. Het heeft geen zin om anderen te beschuldigen of verantwoordelijk te stellen voor jouw gevoelens. Vertel wat je voelt en hoe dat komt. Bespreek vooral ook wat er aan gedaan zou moeten worden om het op te lossen.
Stappen in het omgaan met boosheid
Zolang jij je verzet tegen je boosheid, hou je hem vast en ontstaat opgekropte woede. Maak contact met je eigen boosheid. Door iets te doen waardoor je getriggerd wordt.
Een emotie is een lichamelijke reactie op hetgeen wat je voelt of ziet. Het is een reactie op ons gevoel: het gekleurde gevoel of onze intuïtie. In ons lichaam zitten spiegel neuronen. Als je iemand heel hard ziet vallen van zijn fiets, dan voel je dat.
In Vermoeidheid als emotie stelt psychotherapeut Ronald Pino dat moeheid, hoewel ervaren als een lichamelijke toestand, toch veeleer een geestesgesteldheid is. Bij moeheid is er hetzelfde aan de hand als bij blozen, dat zichtbaar lichamelijk van aard is, maar de uitdrukking is van een psychologisch verschijnsel.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.