Waarom? Het is spijtig, maar wat een croissant zo maakt zoals 'ie is, zijn de gluten. We vertellen je daarom eerst iets over hoe croissantjes worden gemaakt. De ingrediënten voor een croissant, zijn bloem (met gluten), suiker, gist en melk.
Ingrediënten: tarwebloem, roomboter (melk), water, gist, suiker, ei, zout, tarwegluten, eigeel, meelverbeteraar: ascorbinezuur, enzymen: amylase, hemicellulase.
Normaal brood is doorgaans gemaakt op basis van tarwe. Glutenvrij brood mag geen granen bevatten waar gluten in zitten, of de gluten moeten uit het graan zijn gehaald zoals glutenvrij tarwezetmeel. Glutenvrij brood kan je herkennen aan het 'glutenvrij-keurmerk'.
Er zijn echter wel enkele soorten couscous op de markt die glutenvrij zijn. Deze zijn gemaakt op basis van maïs in plaats van op basis van tarwe, maar hebben wel dezelfde structuur. De biologische couscous van Vitabella is daar een voorbeeld van.
Vlees en vis: onbewerkt vlees of vis bevat geen gluten. Bij de bewerking van vlees en vis kunnen er echter wel gluten aan het product worden toegevoegd. Gluten kunnen zitten in paneermeel, marinade of in een kruidenmengsel. Ook vleeswaren kunnen gluten bevatten.
Wanneer je last hebt van coeliakie betekent dit dat je bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten. Gluten komen voor in voedingsmiddelen zoals, brood, pasta, couscous, snacks, koekjes, snoep, soepen en sauzen en allerlei andere kant-en-klare producten.
Hete frieten en frietjes
Aardappelen en maïs zijn van nature glutenvrij , maar chipskruiden kunnen tarwezetmeel of moutazijn bevatten.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Nee, couscous is niet glutenvrij .
Ondanks zijn rijstachtige uiterlijk, wordt couscous gemaakt van griesmeel, een korrel van durumtarwe. Daarom is het niet glutenvrij. Couscous wordt vaak aangezien voor glutenvrij.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Gluteneiwitten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm, zodat er een afvlakking ontstaat van de dunne darm, met slechte opname van voedingsstoffen als gevolg, maar ook diarree, constipatie, groeiachterstand en vermoeidheid.
Glutenvrije hamburgerbroodjes van Udi
Udi's is het makkelijkst te vinden merk en is een van de populairste merken glutenvrij brood in alle soorten. Het is het type hamburgerbroodje dat mijn familie altijd gebruikte toen ik opgroeide, dus ik had al een redelijk goed idee van wat ik kon verwachten van deze smaakvergelijking.
Voor een croissant wordt meel gebruikt van graan dat extra fijn vermalen is. Na het kneden wordt het deeg tot een dunne laag gewalst. Hier overheen wordt een laag boter gelegd en vervolgens wordt het deeg dubbelgevouwen, zodat de boter in het deeg zit opgesloten.
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
De echte franse croissants gebruiken een combi van sterk bloem met een hoog eiwit percentage (t45) en een soort tarwe/patentbloem (T55/t65). Dit zodat het sterke bloem ervoor zorgt dat er genoeg gluten overblijven na 3 dagen en de patent/tarwe bloem zorgt ervoor dat je het kunt blijven uitrollen.
Omdat orzo een kleine, kortgesneden pasta is, verwarren sommige mensen het met rijst, een glutenvrij graan. Orzo is in feite het Italiaanse woord voor gerst, een graan dat lijkt op rijst ( 2 ). Gelukkig zijn er, hoewel traditionele orzo niet glutenvrij is , veel glutenvrije varianten verkrijgbaar.
De enige behandeling van coeliakie is het levenslang volgen van een glutenvrij dieet om het dunne darmslijmvlies te herstellen. Medicijnen bestaan niet voor glutenintolerantie. Glutenbevattende granen zitten in producten verwerkt, zoals brood, pasta en pizza, maar het kan zelfs in wegwerpservies zitten.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Wie heeft glutenvrije frietjes? Chick-fil-A, In-N-Out Burger en Five Guys hebben allemaal glutenvrije frietjes die in een aparte frituurpan worden gebakken. McDonald's en Burger King bakken hun frietjes in een gedeelde frituurpan, wat betekent dat ze niet als glutenvrij kunnen worden beschouwd.
Een lekker knapperig snackje of tussendoortje en natuurlijk ideaal bij noedels, saté, nasi of bami. Maar je kunt ze ook prima vullen of samen aan het dippen slaan. Zeeuwse kroepoek van Noordzeegarnalen: Glutenvrij.
Yoghurt is weinig meer dan gecultiveerde melk, dus de meeste soorten zijn glutenvrij . Dat gezegd hebbende, is het altijd verstandig om precies te weten wat je koopt (en eet), gewoon om veilig te zijn. Dit is wat je moet weten over yoghurt en hoe je het zelf thuis kunt maken.
Kroepoek en cassave zijn lekker bij oosterse gerechten of gewoon zo uit het handje. Glutenvrije kroepoek en cassave, dat bestaat uit rijstmeel, tapiocameel of quinoa, is weliswaar van nature glutenvrij.
OXO Cubes zijn een populair merk bouillonblokjes die gluten bevatten en vermeden moeten worden, maar de Oxo Stock Pots zijn allemaal glutenvrij. Alle varianten van Knorr Stock Cubes en Stock Pots zijn glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie. Controleer echter altijd het etiket, want de ingrediënten kunnen veranderen!