Omdat een copyright notice of auteursvermelding niet verplicht is, heeft het ontbreken ervan ook geen gevolgen. Dat wil niet zeggen dat het helemaal geen waarde heeft. De naam die op of bij een werk staat, wordt vermoed ook de naam van de maker te zijn.
Bescherming door het auteursrecht ontstaat automatisch door de creatie zelf van een origineel werk. In tegenstelling tot de industriële eigendomsrechten (bv. een octrooi of het merkenrecht), zijn dus geen administratieve formaliteiten vereist om auteursrecht te verwerven.
Vermeld het woord 'copyright' of het teken ©. Gevolgd door het jaartal waarin het werk voor het eerst is gepubliceerd. Indien er later wijzigingen in het werk zijn aangebracht dan vermeld je vervolgens het jaartal waarin de meest recente wijziging heeft plaatsgevonden.
Schenden van auteursrecht is een onrechtmatige daad en daarmee is schending van het auteursrecht strafbaar volgens het strafrecht. Artikel 31 Auteurswet geeft de basis voor de boete en gevangenisstraf die je kunt krijgen bij auteursrechtinbreuk.
Mag je afbeeldingen van Google gebruiken? Het internet is vrij, toch? Dus mag je gewoon alle afbeeldingen van internet gebruiken. Al helemaal wanneer je de maker of auteursrechthebbende niet binnen een of twee kliks kunt vinden.
Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's. Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media. Maak geen foto's op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
U hoeft auteursrecht nergens aan te vragen of te registreren. Het kost u niets en is internationaal geldig. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet .
Er is helaas geen register van foto's. Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking.
In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd 'auteursrecht' op. Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt.
Iedereen mag ook een werk in een bepaalde stijl of trend maken. Maar om een originele creatie, of elementen daaruit, van iemand anders te gebruiken of te kopiëren heb je toestemming nodig. Feiten worden niet door het auteursrecht beschermd.
De billijke vergoeding is een vergoeding die de gebruiker verschuldigd is aan de beheersvennootschappen die de uitvoerende kunstenaars (zanger, gitarist, …) en de producenten (muziekproducenten) vertegenwoordigen.
Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo'n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd. Daarnaast worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.
Algemene regel
Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na de dood van de auteur. Na afloop van deze termijn komen de werken in het publiek domein en kunnen ze worden geëxploiteerd zonder toestemming van de houders van het auteursrecht.
De term auteursrecht verwijst naar de continentale regeling van het Europese continent, terwijl de term 'copyright' verwijst naar de bestaande regelgeving en gebruiken van de Angelsaksische landen zoals daar zijn Engeland, Amerika.
Rechtenvrij beeldmateriaal bestaat eigenlijk niet. Meestal bedoelen we beeldmateriaal waarvoor de maker bij voorbaat toestemming heeft gegeven voor gebruik. Bij Creative commons (CC) geeft de auteur bij voorbaat toestemming om zijn werk (digitaal) te gebruiken, delen en/of bewerken.
Over het algemeen moet je het zo zien: je mag een tekst die iemand heeft geschreven niet zomaar overnemen, dat is plagiaat plegen en we vinden het ook normaal om dat niet te doen. Zo is het eigenlijk ook met foto's en illustraties.
Je hoeft niets te laten vastleggen in een notariële akte, maar dit kan wel. Veel slimmer is om het vast te leggen via een online depot. Je legt dan jouw werken vast met een digitale datumstempel, zodat je altijd kunt aantonen dat jouw werk op een bepaalde datum bestond. Een dergelijk depot kan je hier online regelen.
Bijna al die claims zijn automatisch verstuurd: 99 procent. Dat gebeurt via het systeem Content ID, een geautomatiseerd systeem van YouTube dat video's scant op inhoud. Zo worden automatisch video's ontdekt die zijn gekopieerd van de echte eigenaar, of video's waarin muziek met copyright wordt gebruikt.
Een auteursrecht kunt u eenvoudig overdragen via een schriftelijke akte. U moet van te voren wel zeker weten dat u de rechthebbende bent. Ook een merkrecht kan via een schriftelijke akte worden overgedragen. Een contractspecialist kan u voorzien van de juiste akte.
In principe valt bijna alles wat op sociale media gepost wordt onder de vrijheid van meningsuiting. Als werknemer is het echter verstandig je niet negatief uit te laten over (het bedrijf van) de werkgever. Daarop zijn uitzonderingen.
Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.