Zwembad. Chloorwater (zwembad) heeft ook een irriterend effect op de huid. Soms is er een verbetering van het eczeem, door de ontsmettende werking van het chloorwater.
Chloorarme zwembaden
Zwemmen kan voor menigeen met eczeem zorgen voor een verergering van het eczeem. Vooraf insmeren met een vette zalf en na afloop douchen en wederom insmeren met een vette zalf kan verergering voorkomen. Het is niet alleen het chloor die zorgt voor de verergering.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv. op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.
Ook eieren, histamine rijke producten, sojaproducten, pinda's, noten, tarwe, wortelen, citrusvruchten, kiwi's, ananas, aardbeien, paddenstoelen, conserveringsmiddelen, geurstoffen, kleurstoffen, (varkens)vlees, wijnen en ander alcohol. Dat zijn er veel.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
De zomer is voor mensen met een eczeem-gevoelige huid vaak een fijne periode. In tegenstelling tot de winter is de luchtvochtigheid in de zomer hoger waardoor een eczeem-gevoelige huid rustig(er) kan worden. Ook de zon en het zeewater kunnen een positieve invloed hebben.
De grootste boosdoener in het veroorzaken van huidirritaties is chloor, dat gebruikt wordt in veel huishoudproducten en in zwembaden om het water te desinfecteren. Sommige zwemmers krijgen van chloor een droge, schilferige huid, vooral als ze al last hebben van eczeem of andere droge huidaandoeningen.
Pas op met water
Zwemmen kan deugd doen voor mensen met psoriasis. Velen zeggen dat een duik in het zwembad of een jacuzzi de stukken verharde, schilferige huid kunnen verzachten en er voor kunnen zorgen dat ze loslaten. Maar: als er chloor in het water zit kan deze je huid nog meer uitdrogen.
Bij een teveel aan chloor in het water kan men last krijgen van uitslag en eczeem. Water met een hoge pH verhoogt de gevoeligheid voor dit soort aandoeningen. Als het water veel in beweging is, komt het water met veel lucht in aanraking.
Bleek is een bijtende oplossing en kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Zorg dat je de voorschriften op de verpakking, om je huid en ogen te beschermen tijdens het gebruik, goed leest en opvolgt. Raadpleeg onmiddellijk een arts bij het inslikken van bleekmiddel.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, mag een zeep geschikt bij eczeem geen zeepmoleculen bevatten. Dit is ook wel gekend onder de naam 'zeep zonder zeep'. Zeepmoleculen zijn vaak te agressief en kunnen de huid uitdrogen.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling).
Als het om eczeemklachten gaat, zijn er nog geen significante verschillen vastgesteld tussen hard en zacht water. Wel is het zo dat je met zacht water minder zeep en shampoo nodig hebt, waardoor de huid minder snel uitdroogt.
Hoe stelt je arts de aandoening vast? Meestal wordt de diagnose van een schimmelinfectie gesteld op basis van het uitzicht van de huidletsels. Maar dat is onterecht, omdat een schimmelinfectie van de huid vaak zeer sterk lijkt op een andere huidaandoening, zoals bepaalde vormen van eczeem.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
Vermijd broeierige warmte
Warmte kan eczeem verergeren. De zon is goed tegen eczeem, maar zweten niet. Op de plekken waar de huid klam wordt, zoals de oksels en huidplooien, kunnen nieuwe eczeemplekken ontstaan. Zorg daarom ook zoveel mogelijk voor een koele atmosfeer in huis en in je slaapkamer of die van je kind.
Eczeem Psoriasis Douchegel van Lucovitaal® is uiterst geschikt voor de behandeling van eczeem en psoriasis. Je brengt de douchegel twee tot drie keer per week aan op het lichaam, ter verzachting van de jeukende, rode, schilferige en droge huid.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.