Vaak wordt op internet aangeraden om azijn of chloor te gebruiken om het onkruid te bestrijden. Doe dit niet!Het is niet alleen verboden door de Rijksoverheid, het is ook nog eens verspilde moeite. Het azijn doodt namelijk alleen het onkruid op de oppervlakte.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood.
Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om het onkruid tussen de tegels in bedwang te houden.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Hoe kan je het terras zoal reinigen? Een veelgebruikte methode is met bleekwater. Dat goedje verdun je met water, waarna je het over je terras verspreidt met een gieter. Toegegeven: de methode werkt snel.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Op nummer één staat de telescopische onkruidsteker van Fiskars, welke een lange steel heeft en secuur onkruid kan verwijderen in iedere soort tuin. Het gereedschap beschikt over een telescopische steel met een lengte van 99 tot 119 centimeter.
Zodra het buiten wat warmer begint te worden, begint het onkruid met groeien. Voornamelijk in het voorjaar in de maanden april en mei krijgt het onkruid een enorme groeispurt. Dit komt omdat de temperaturen ideaal zijn en het buiten nog redelijk vochtig is.
Het probleem bij de meeste drukspuiten is dat deze niet geschikt zijn voor azijn. Azijn is een zuur product wat beschadigingen aanbrengt aan allerlei onderdelen van de drukspuit. Veel schade ontstaat bij de spuitmond, waardoor de drukspuit gaat lekken of het azijn niet meer goed verneveld.
Stappenplan: azijn tegen onkruid
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
Is er toch onkruid in de tuin gekomen dan kunt u het weghalen door wieden, schoffelen, hakken, branden of spuiten. Wieden of plukken. Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood.
Chloor is géén schoonmaakmiddel
Het is bijtend, corrosief en veroorzaakt put corrosie! Wat in praktijk meestal zal leiden tot onherstelbare schade! Daarom is chloor in de Professionele schoonmaak verboden!
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.