De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet. Er zitten ongeveer 500 kilocalorieën in 100 gram groente- of aardappelchips. Je krijgt met chips dus al gauw veel calorieën binnen. Ter vergelijking: met 100 gram gekookte aardappel krijg je 80 kilocalorieën binnen.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Tijdens een controle is gebleken dat het product soja kan bevatten, een allergeen dat niet op de verpakking is vermeld. Daardoor is consumptie van de Doritos Nacho Cheese gevaarlijk voor mensen met een soja-allergie. Het gaat enkel om producten met de datum 02-05-2020.
Zo is de smaak Doritos Sweet Chili Pepper nog steeds één van de meest verkochte smaken in ons assortiment.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Wanneer je chips eet, wordt hetzelfde gedeelte in de hersenen geactiveerd als wanneer je drugs gebruikt. Dat gedeelte zorgt ervoor dat je 'verslaafd' raakt en daarom blijf je maar chips eten. Natuurlijk zijn deze dingen niet met elkaar te vergelijken, maar in je hersenen worden wel dezelfde delen actief.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
“Vaak verlangen we naar zoute voeding zoals chips, pizza en pasta niet zozeer omdat ze zout zijn, maar wel omdat ze tjokvol koolhydraten zitten.” Met andere woorden, je zoutdrang zou eigenlijk een verborgen drang naar koolhydraten kunnen zijn.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Een gezond alternatief voor chips is bijvoorbeeld een bakje met radijsjes; deze knapperige groente heeft een sterke smaak en is zeer geschikt om 's avonds van te genieten. Andere snacks zijn bijvoorbeeld de diverse snacktomaatjes die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, of de recentere snackkomkommers of snackpaprika's.
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.
Conclusie. In Pringles zit inderdaad het stofje acrylamide. Deze stof ontstaat namelijk wanneer je zetmeelrijke producten als aardappelen bakt, wat nu eenmaal noodzakelijk is als je chips wilt maken. Ook andere merken chips, frietjes, koekjes en koffie bevatten acrylamide.
Pringles bevat schadelijke Acrylamide
Deze verbinding is zeer kankerverwekkend en ontstaat op het moment dat de chips worden onderworpen aan zeer intense temperaturen zoals tijdens het frituurproces waardoor de chips hun geel/bruine droge kleur krijgen.
1: Bewerkte voedingsmiddelen
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers.
Na twintig jaar bleken ze gemiddeld 8 kilo zwaarder dan aan het begin. Elke vier jaar kwam de gemiddelde deelnemer alleen al door chips bijna een kilo aan. Toetjes en snoep waren in dezelfde periode goed voor twee ons gewichtstoename per persoon, net als het nuttigen van één alcoholische consumptie per dag.
Neem bijvoorbeeld chips, die veel vet en calorieën bevatten. Als je meer calorieën eet dan je binnenkrijgt kom je aan. Voor een dieet om af te vallen lijken light chips dus een goed idee.
Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic. Cheetos en Lays Classic vind je ook bij ons in de meeste supermarkten.
Tortilla chips tegen verspilling
Door de overgebleven tortilla's in driehoekjes te snijden en te frituren, hoefden ze niet te worden weggegooid! In eerste instantie werd de driehoekige tortilla chips gebruikt om mee te dippen, maar ook om een nachoschotel uit de oven mee te bereiden.
Geschiedenis. In 1966 introduceerde Frito-Lay (Amerikaanse chips-fabrikant) tortillachips op de Amerikaanse markt onder de merknaam 'Doritos'. De naam betekent in het Spaans: 'kleine stukjes goud'. In Nederland werd Doritos in 1996 in twee smaken op de markt gebracht; Nacho Cheese en U.S. Original.