Ouders van enig kinderen moeten meer moeite doen om zich te verdiepen in de belevingswereld en de ontwikkeling van een kind. Als je weet wat je kunt verwachten, sta je sterker in je schoenen en kun je relaxter met de opvoeding omgaan.” Hoe doe je dat? “Zoek informatie op internet of lees boeken over het onderwerp.
Je hebt vast wel eens van de een of andere variant van het "enig kind syndroom" gehoord. Kinderen zonder broers of zusjes zouden zoveel aandacht van hun ouders krijgen dat ze opgroeien tot onuitstaanbare, veeleisende volwassenen.
Een op de elf kinderen is enig kind.
In formele taal wordt alleen enig kind gebruikt. In informeel taalgebruik komt ook enigst kind veel voor. Enig kind en enigst kind komen allebei voor in de betekenis 'kind zonder broers of zussen'. Enig kind is de 'nette' variant.
G Genoeg tijd voor jezelf, meer rust in huis, focus op je carrière: er zijn legio redenen om het bij één kind te houden. Vier vrouwen over de voordelen (en vooroordelen) van een gezin van drie: “We kunnen de wereld over reizen en vrij blijven leven, daar genieten we enorm van.”
Kortom: enig kinderen zijn niet zieliger of minder sociaal. Ze zijn net zo gelukkig als kinderen die opgroeien met broers of zussen. In sommige gevallen zijn enig kinderen misschien wel verwend of egocentrisch, maar dit heeft niets te maken met het aantal gezinsleden, maar alles met de opvoeding die een kind meekrijgt.
Meteen een heel belangrijke vraag want, net zoals bij jullie eerste kind, is het belangrijk dat jullie deze beslissing samen maken. Komen jullie niet overeen, zoals bijvoorbeeld wat de timing betreft? Zoek dan een compromis en zorg dat jullie allebei 100 procent zeker zijn.
Een enig kind heeft meer zelfvertrouwen!
Uit onderzoek blijkt soms dat enig kinderen meer zelfvertrouwen hebben. Doordat ze tussen volwassenen opgroeien, ervaren ze zichzelf minder als ondergeschikt. Ze worden vaak meer betrokken bij volwassen gesprekken en beslissingen.
Het bijvoeglijk naamwoord enig(e) betekent 'waarvan er geen tweede is'. In informele spreektaal wordt er soms een onechte overtreffende trap van gebruikt: enigst(e).
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
Uit een Brits onderzoek van de Daily Mail is een tijd geleden gebleken dat ouders met jonge kinderen gemiddeld 17 minuten 'me-time' hebben.
De simpelste reden om kinderen te nemen is natuurlijk dit: kinderen krijgen zit in onze natuur, de mens moet zich voortplanten om te blijven bestaan. Misschien is het daarom ook juist wel een goede reden om het níet te doen, maar daarover later meer.
Enig of enige is de aan te bevelen vorm als we de betekenis 'uniek, waarvan er geen tweede is' willen uitdrukken. De vorm enigst(e) is in die betekenis geen standaardtaal. Wachten was het enige wat we konden doen.
Het gemiddelde gezin van Nederland
Toch bestaan de gezinnen nog altijd voor 60% uit een getrouwd echtpaar en komen twee kinderen het meeste voor. Bij gezinnen met twee ouders (ongeacht of ze wel of niet getrouwd zijn) heeft 45% twee thuiswonende kinderen. Bij éénoudergezinnen heeft bijna 30% twee kinderen.
Veel vrouwen beschrijven het krijgen van een tweede als een minder grote levensverandering dan het krijgen van een eerste kindje. Maar het leven wordt wel op verschillende vlakken anders met een tweede. Zo zal je je aandacht nu moeten verdelen en ervoor moeten zorgen dat twee kinderen tevreden en gezond blijven.
Hoeveel huishoudens zijn er in Nederland? Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,13 mensen in een Nederlands huishouden, in 1962 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,53.
Meestal is je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste, omdat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Het is dus voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.
Twee à drie jaar leeftijdsverschil
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Onderzoek van dagblad Trouw en het CBS laat zien dat onder Nederlandse vrouwen van zestig jaar 5,5 procent bewust geen kinderen heeft. Bij vrouwen van 45 jaar oud ligt dat getal al op 8,5 procent.
Meestal concentreren die angsten zich rond dezelfde thema's: ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun relatie niet sterk genoeg is om kinderen in groot te brengen, ze zijn bang dat ze geen goede moeder of vader zullen zijn of dat de grote verantwoordelijkheid die bij mama of papa worden komt kijken, hen te zwaar op de ...
Als je als vrouw in een bepaalde fase van je leven komt wordt het de norm om een kinderwens te hebben en dat je bij het zien van een baby rammelende eierstokken hebt. De verwachting dat je kinderen krijgt is niet alleen diep geworteld in de samenleving, maar ook dat je daadwerkelijk kinderen wilt.
Invulling me-time
Uit het onderzoek blijkt dat we deze waardevolle, kostbare en exclusieve tijd gebruiken voor… Een kopje thee of koffie drinken. Ja moeders, het moet allemaal niet veel gekker worden. Daarnaast zijn een boek lezen, soaps kijken, een dutje doen en Facebook of Twitter ook favoriete bezigheden.