Pastalijmen zijn niet geschikt voor het betegelen van vloeren. De lijm kan weinig druk aan. Bovendien heeft het lucht nodig om te drogen. Vloertegels laten minder lucht door en daardoor duurt het droogproces te lang.
Pastategellijm mag op gipshoudende ondergronden worden toegepast. Poedertegellijmen zijn er voor wanden en vloeren. Door de grotere toepasbare laagdikte kunnen de ondergronden minder vlak en zelfs ongelijk zijn. Een poedertegellijm mag nooit direct op gipsachtige ondergronden worden toegepast.
Ben je van plan om een wand te betegelen? Dan kan je zowel een pastalijm als een poederlijm gebruiken. Voor vloertegels daarentegen, kies je in de meeste gevallen best voor een poederlijm, al is de superlijm van Knauf hierop een uitzondering. Dat komt vooral omdat pastalijmen lucht nodig hebben om te drogen.
Een professionele elastische waterdichte tegellijm met een hoge kleefkracht voor het verlijmen van alle horizontale en verticale oppervlakken. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ook ideaal voor het gebruik in keukens, bad- en douchekamers.
Flexibele tegellijm gebruiken. Erg belangrijk bij het tegel over tegel lijmen is een flexibele tegellijm gebruiken. Deze lijm compenseert de bewegingen in de ondergrond en voorkomt dat de tegels bij beweging gaan scheuren. Kijk goed op de verpakking van de lijm welke verhouding je aan moet houden bij het mengen.
Zelfklevend vinyl, klikvinyl en PVC-vloeren zijn zeer geschikt om op oude tegels te leggen, maar er moeten vooraf diverse voorbereidingen worden getroffen om risico's te vermijden. Elastisch volvinyl wordt rechtstreeks op de ondergrond verlijmd, wat een uitstekende stabiliteit en robuustheid belooft.
Smeer het te betegelen oppervlak in met de tegellijm. Gebruik hiervoor een brede lijmkam en smeer niet meer lijm dan nodig voor de eerste rij. Druk nu de eerste rij tegels vast op de lijm. Gebruik tegelkruisjes (of een ander hulpmiddel) om telkens dezelfde afstand tussen de tegels te bewaren.
Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
De exacte droogtijd van de tegellijm kan je vinden op de verpakking of technische fiche van de lijm. Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Tijdens het bakken van tegels in de oven wordt er een poeder in de oven gestrooid, zodat de tegels niet aanbakken. Het kan zijn dat resten achterblijven op de tegel. Als dit zo is, dan is het verstandig om je tegels dubbel te verlijmen.
Bij poreuze steensoorten in een lichte kleur (natuursteen) adviseren we een witte lijm te nemen en zo egaal mogelijk te verlijmen. Vermijdt dotten. Zo voorkom je verkleuringen. In het algemeen geldt: op een witte wand ook witte tegellijm gebruiken.
Gebruik voor formaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm een lijmkam van 8 mm dat een dikte van +/- 3 mm geeft (eenmalig lijmen) en voor de formaten groter dan 40 × 40 cm, gebruik een lijmkam van 10 mm die een dikte van +/- 5 mm geeft (dubbele verlijming).
Pastalijmen zijn wel geschikt voor wanden. Een groot voordeel van pastalijm is dat het kant-en-klaar is en direct is toe te passen. Poederlijm is zowel op vloeren als op wanden toepasbaar. Een voordeel van poederlijm is dat er sprake is van een goede verharding, ook onder vochtige omstandigheden.
De beste keuze hiervoor is de Cantillana FK 90. Dit is een flexibele dunbedlijm (poederbasis) die u kunt gebruiken voor het plaatsen van keramische tegels, mozaiëk en natuursteen in natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Deze lijm is voor binnen- en buitengebruik.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren. Het grote voordeel is, dat je dan met een tegellijm met een spaan, op de plekken waar de vloer of wand oneffen is, alleen dat 'stukje' kunt egaliseren.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Het voorwerk van tegels leggen
Is de vloer niet voldoende droog, dan loop je het risico dat de vloertegels losraken naar enige tijd. Controleer met een paslat of een rechte plank, vanuit de hoeken van de ruimte naar het middel, of de ondergrond vlak is.
Als tegels "hol klinken" als je er overheen loopt betekent dit dat de tegellijm niet perfect heeft gehecht na het verlijmen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig lijm is gebruikt of omdat de tegel niet goed is aangedrukt tijdens het verlijmen.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Voor standaard vloertegels t/m 50 cm kunt u prima een 10 mm RVS lijmspaan gebruiken. De 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60x60 cm. Gaat u grotere vloertegels verlijmen, dan kunt u het beste een spaan met vertanding van 15 mm gebruiken.
Terrastegels leggen op beton is perfect mogelijk, maar je moet wel met een aantal factoren rekening houden. Het belangrijkste aandachtspunt is vorstbestendigheid. Wanneer terrastegels niet bestand zijn tegen vriestemperaturen komen de voegen en daarna ook de tegels los. De oorzaak is infiltrerend water dat bevriest.