Knip na de winter (in maart of april) uitgebloeide bloemen weg tot net boven de al gegroeide bladknoppen. Als je snoeit na de winter heb je in de winter toch nog een volle plant met geelbruine tot donkerbruine bloemen die er ook mooi uitzien als het ijzelt of sneeuwt.
De meeste hortensia's worden in de late winter of het voorjaar gesnoeid, met uitzondering van klimhortensia's.Die snoei je in de zomer nadat ze uitgebloeid zijn. De verschillende soorten hortensia's vereisen elk een andere snoeitechniek.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Verschillende soorten hortensia's snoeien
Er zijn namelijk hortensia's die bloeien op oude knoppen en op overjarig hout. Deze soorten moeten op een andere manier gesnoeid worden dan de hortensia's die bloeien op nieuwe knoppen en eenjarig hout.
Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer! Wil je je hortensia wat rigoureuzer snoeien omdat ze erg groot is geworden? Knip dan een helft van de oudere takken tot 10 cm boven de basis van de plant af en volgend jaar de andere helft.
De hortensia (wetenschappelijke naam: Hydrangea) is een heel veelzijdige plant soort, niet voor niks een van de meest gecultiveerde plant soorten ter wereld.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Hortensia's die op jong hout bloeien kunnen in de late winter of het vroege voorjaar (maart/april) worden gesnoeid. Knip de takken tot ongeveer 10 cm boven de basis van de hortensia-struik af. Houd de snoeischaar in een hoek van 45 graden om schade aan het vaatstelsel van de plant te voorkomen.
Hortensia's die dus bloeien op oud hout hoef je dus niet te snoeien maar wel de uitgebloeide bloemen afknippen. Dit kun je het beste doen voor 1 maart. Je kunt de uitgebloeide bloemen ook voor de winter meteen na de bloei knippen. Net zoals altijd geldt ook hier, snoei nooit als het vriest of tijdens een vorst periode.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Als de plant echt te groot is geworden en forse snoei nodig is, dan kunt u dit het beste verdelen over twee jaar. Het eerste jaar knipt u de helft van de takken weg en het tweede jaar de andere helft. Snoeit u in een jaar alle takken weg, dan zal de Hortensia dat jaar geen bloemen produceren.
Benodigdheden om een hortensia te stekken
Bij een zomerstek heb je een stek- of snoeischaar, een scherp mes, elastiekjes, plastic zakjes, kweekpotjes en zaai- en stekgrond nodig om te stekken. Eventueel kan je ook stekpoeder gebruiken om de wortels sneller te laten groeien.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Hortensia's hebben een jaarlijkse snoei nodig om goed te bloeien. Het is hierbij erg belangrijk om oud hout weg te halen. Ga daarna verder met het inkorten van de rest van de scheuten. Kort deze met een derde in tot net boven een gezonde knop.
De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Hortensia combineren
Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid. Combineren met wintergroene planten? Denk dan aan de mannetjesvaren, Hartlelie Hosta's en vrouwenmantel.
Hortensia onderhouden
De grond moet lichtvochtig blijven. Of je de hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de soort. Zo hoef je bloeiers op oud hout niet te snoeien, maar alleen de bloemen te verwijderen. Bloeiers op nieuw hout (zoals de Anabelle en pluimhortensia's) snoei je in het voorjaar.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
De grond moet permanent vochtig aanvoelen, maar hortensia's mogen niet met hun 'voeten' in het water staan. Anders sterven de wortels af en gaan de bloemen en bladeren slap hangen. Tip! Is hij 'verdronken', dan moet je de hortensia snoeien.
Hydrangea 'Strong Annabelle' is een verbeterde versie van de populaire 'Annabelle Hortensia. De stelen van de Strong Annabelle zijn steviger, waardoor de grote witte bloemen van de Annabelle ook bij regen en wind niet ver doorbuigen of omvallen. Ook kan 'Strong Annabelle' beter tegen de zon.
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensiablauw' (aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw. Zorg bovendien voor zure grond (turf toevoegen), giet bij voorkeur met regenwater en geef weinig mest.
Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.