Chilisaus is een saus op basis van chilipepers. Er bestaan vele soorten chilisaus, variërend van mild en zoet tot zeer scherp en zuur. Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een sambal oelek, dunner van substantie. De toevoeging van suiker zorgt voor een verhoogde viscositeit en voor een langere houdbaarheid.
Deze saus is gemaakt van rode pepers en heeft een heerlijk pittige smaak die jouw gerechten naar een hoger niveau tilt. Of je nu van Mexicaanse, Aziatische of andere gerechten houdt, hete chilisaus past bij vrijwel alles.
Hete saus en chilisaus zijn beide smaakmakers gemaakt van chilipepers, maar ze verschillen in smaak en ingrediënten. Hete saus is meestal een dunne, azijnachtige saus met een sterke, pittige smaak , terwijl chilisaus dikker en zoeter is met een mildere smaak.
Deze saus is de perfecte balans van zoet, zuur en pittig en heeft een exotische smaak door het gebruik van rode pepers en knoflook. De saus is ongelooflijk veelzijdig, omdat hij op zichzelf kan worden gebruikt of als ingrediënt om toe te voegen aan uw gerechten.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville.
Chilisaus is een saus op basis van Chilipepers. Er bestaan vele soorten chilisaus, variërend van mild en zoet tot zeer scherp en zuur. Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een sambal oelek, dunner van substantie. De toevoeging van suiker zorgt voor een verhoogde viscositeit en voor een langere houdbaarheid.
Maar de heetste saus ter wereld is Pure Evil 13 Million , een puur concentraat dat 13 miljoen bereikt op de Scovilleschaal. Niet voor watjes! Eén druppel uit het flesje is al genoeg om een maaltijd op te warmen. Als je de heetste peper ter wereld wilt proberen, raden we je de pure Carolina Reaper Puree aan.
Het is zoet en pittig met een paar verfijnde kruiden voor een unieke smaaktwist. Het kan dienen als condiment en saus en is geweldig om op een burger te smeren; geserveerd naast gegrilde vis, biefstuk of varkensvlees; of gebruikt als dipsaus voor friet of cocktailgarnalen. Chilisaus is ook een veelgebruikt ingrediënt in recepten.
In rode sauzen zoals ketchup, barbecuesaus en chilisaus zit amper vet, waardoor ze onderaan staan qua calorie-aantal. Deze sauzen bevatten dan weer relatief veel suiker, waardoor deze ook niet gezond zijn.
Zelfs voor barbecue recepten die om ketchup vragen, is het vervangen van chilisaus een kleine manier om een beetje extra smaak toe te voegen. En voor degenen die zich zorgen maken over de pittigheid van deze saus, zou ik me geen zorgen maken. Er zitten geen echte hete pepers in deze geweldige creatie.
Hete saus wordt meestal gemaakt met slechts een paar basisingrediënten (peper, azijn, zout) en gebruikt chilipepers als basis. Het wordt ook meestal gemaakt met een soort azijn. Salsa wordt echter meestal gemaakt met verschillende kruiden en specerijen en bevat tomaten als basisingrediënten.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Chilisaus is een pittige saus die wordt gemaakt van chilipepers, samen met andere ingrediënten zoals azijn, knoflook, suiker, zout, en soms tomaten of andere specerijen. Het is een populaire saus of condiment zoals dat wordt genoemd in veel keukens wereldwijd.
Bekende chilipepers
Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville.
Chilisaus wordt gemaakt van een mengsel van kruiden en chilipepers, terwijl ketchup wordt gemaakt van tomaten, azijn en suiker . Chilisaus is vaak pittiger en heeft een dikkere consistentie dan ketchup. Bovendien is ketchup doorgaans zoeter dan chilisaus.
Versterkt het immuunsysteem
Hot sauce bevat vaak vitamine A en C, die goed zijn voor je immuunsysteem. De pittige smaak komt van capsaïcine, dat antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen heeft. Dit kan helpen bacteriën af te weren en je spijsvertering te ondersteunen.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Chilipepers zijn rijk aan vitamines C, E, A en K en bevatten daarnaast veel mineralen zoals ijzer, koper, magnesium en kalium. Er worden antiseptische, vochtafdrijvende en digestieve eigenschappen aan chili's toegeschreven, maar ze worden niet door iedereen goed verdragen.
De koning onder de Thaise sauzen is de Zoete Chilisaus: pittig, zoet en gewoonweg onweerstaanbaar. Gemaakt met rode pepers en knoflook, geeft het een exotische twist aan elk gerecht. Het mooie van deze saus is dat hij zo veelzijdig is dat hij op zichzelf kan worden gebruikt of als extra ingrediënt in uw keuken.
Er is zoveel zoetigheid toegevoegd aan de smaak. Ik zou iedereen aanraden om het eens te proberen. Ik voeg het graag toe aan mijn gerechten terwijl ik nog kook in plaats van alleen als topping of dip.
Ja, sriracha is een chilisaus. Maar wel een pittige chilisaus en niet zozeer een zoete. Dus niet de sweet chili saus die je vaak krijgt bij de loempiakraam om de hoek. Je kunt het qua qua pittigheid misschien het best vergelijken met sambal oelek, maar wel met een iets meer zoete en kruidige ondertoon qua smaak.
We eten er per jaar bijna 2,5 liter per persoon van: mayonaise. Het is met voorsprong de meest gebruikte saus in Nederland.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
6,4 miljoen SHU Chilli-extract. 2500 keer heter dan Tabasco-saus . Deze chili-extracten worden gemaakt door capsaïcine (het natuurlijke product in chilipepers dat ze heet maakt) te extraheren met een vergelijkbare methode die wordt gebruikt om essentiële oliën te maken.