Het grootste misverstand dat er bestaat, is dat Latijn makkelijker zou zijn. Dat klopt niet: Grieks en Latijn zijn anders, maar gelijkwaardig. Doordat het Grieks lidwoorden gebruikt is deze taal vaak wel wat makkelijker te volgen. Op het CE scoren onze leerlingen voor Grieks ongeveer 0.8 punt hoger.
Het leren van Latijn en Grieks heeft een praktisch nut. Veel westerse talen zijn ontstaan uit het Latijn en Grieks. Veel woorden die wij gebruiken stammen uit die twee talen. Kennis van Latijn en Grieks zal je helpen bij het leren en doorgronden van de moderne vreemde talen.
Grieks en Latijn geven inzicht.
Door geen andere taal dan Latijn en Grieks leer je beter te begrijpen hoe een taal in elkaar zit. De regels van die twee oude talen zijn ingewikkeld, maar duidelijk. Als je die leert en begrijpt en leert toe te passen, worden andere talen makkelijker. Verder, de klassieke teksten.
Ook in de wetenschappelijke en medische wereld zit je goed als je Latijn hebt gedaan. Denk maar aan woorden als cardio-vasculair, aan Latijnse benamingen van planten, en aan woorden als astrolabium. Ook voor de studie rechten is Latijn een handig duwtje in de rug.
Een van de grote voordelen van het leren van het oude Grieks is de kennis die je ermee opdoet. De Grieken hebben zoveel kennis opgedaan op het gebied van natuurkunde, wiskunde en op andere wetenschappelijke vlakken.
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
Conclusie: het gymnasium is ongeveer 10-15% moeilijker dan het atheneum. Die 10-15% komt doordat je op het gymnasium 2 (redelijk zware) vakken meer volgt dan op het atheneum. Maar iedereen die atheneum aankunt, zal ook succes hebben op het gymnasium, mits hij/zij hard werkt! Heel veel succes met de middelbare school!
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
Met Latijn kan je later nog alle richtingen uit in het hoger onderwijs. Uit cijfers van het VVKSO blijkt trouwens dat studenten die tijdens hun middelbaar een studierichting hebben gevolgd met een klassieke taal, meer kans hebben om te slagen in het hoger onderwijs. In deze richting volg je een minimumpakket wiskunde.
Door de kennis van de Latijnse spraakkunst krijg je meer inzicht in de manier waarop een taal is opgebouwd. Die kennis en vaardigheden kun je ook gebruiken bij het leren van andere talen. Het lezen van Latijnse teksten vraagt van jou een grote nauwkeurigheid, die nuttig is in andere vakken.
1. Latijn is een (dode) taal waarmee je veel bijleert. Ikzelf vind Latijn leuk omdat ik dan wordt uitgedaagt. 2: Latijn is niet alleen goed voor je basiskennis maar het helpt je ook vooruit met andere vakken (je leert dingen waarvan je bijvoorbeeld in de lessen frans zal zeggen:"makkelijk, ken ik al van Latijn").
Wat kan je verder studeren? Deze studierichtingen sluiten in de derde graad aan op de studierichtingen Grieks - Latijn, Grieks - wiskunde, Latijn - moderne talen, Latijn - wetenschappen of Latijn - wiskunde. Ook de andere aso-richtingen met wetenschappen, wiskunde en talen liggen binnen de mogelijkheden.
Je kunt jezelf Latijn leren zonder de hulp van een leraar, als je er maar je best voor doet. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste leerboek vinden, leren van de oefeningen, en het schrijven en lezen in het Latijn oefenen, zo veel als je kunt.
Als je voor het gymnasium kiest, dan heb je in de onderbouw de vakken Latijn en oud-Grieks. In de brugklas krijg je drie uur klassieke talen en cultuur, in de tweede klas vier uur en in de derde klas ook vier uur (twee uur Latijn, twee uur oud-Grieks).
Onder deze uitgebreide lijst worden de volgende talen gerekend: Latijn. Klassiek Grieks.
Er zijn wel mensen die het moeilijk vinden maar dat is omdat je vaak heel veel moet lezen en dat dan ook nog allemaal uit je hoofd moet leren. Maar als je daar goed in bent, en je kunt ook nog een beetje logisch na denken valt het allemaal wel mee.
Na 6 jaar, dus na je arsten examen, ben je een basisarts. Als basisarts mag je nog niet veel doen. Eigenlijk net zo veel als een co schapper. Na de artsen examen ga je specialiseren voor bijvoorbeeld cardioloog, gynaecoloog, internist, kinderarts.
Er wordt verschillend bericht over het niveau in VWO 4,5 of 6. Het lijkt erop dat vooral leerkrachten benadrukken dat het niveau in het vierde leerjaar toch echt zwaarder is dan in de voorgaande jaren. Laat dat zo zijn, de selectie heeft al in de eerste drie jaren plaatsgevonden.
Groep 7 wordt wel gezien als het belangrijkste jaar van de basisschool. De moeilijkste stof van rekenen en taal wordt behandeld. Met deze bagage gaan de leerlingen naar groep 8 waar een groot deel wordt herhaald en iets verder uitgediept.
Bijna helft scholieren vindt vak wiskunde moeilijkst en meest stressvol - 10 juni '14. Uit onderzoek onder 10.114 scholieren blijkt dat bijna 50 procent van de scholieren het hardste leert voor zijn proefwerk wiskunde. 38 procent van de leerlingen ervaart daarnaast de meeste stress voor het vak wiskunde.
Volgens sommigen is het Latijn nog steeds een levende taal. Zo leeft het Latijn voort in de katholieke liturgie en communicatie in het Vaticaan, of zelfs in moderne Romaanse talen zoals het Italiaans, Spaans of Frans.
Volgens een onderzoek van Paul Bernard Diederich van the University of Chicago Press, bestaat het Latijn uit ongeveer 194,387 woorden, exclusief eigennamen.
Latijn leren is leren over de geschiedenis van Europa en zal je waarschijnlijk een veel beter idee geven van waarom de landen vandaag de dag zijn zoals ze eruit zien en de moderne taal spreken die ze doen. Als je graag over oude culturen leert, kan Latijn je helpen ze beter te leren kennen!