Denk dan eraan om het verwarmingselement onderin tezamen met de hete lucht stand aan te zetten. De hitte vanaf de onderkant zorgt dat de Pizza een bodem krijgt die krokant is. Let er wel altijd op dat de Pizza voldoende gaart.
Het gebruik van een pizzasteen kan helpen. Laat de oven zo heet mogelijk worden, en laat de pizzasteen of bakplaat mee voorverwarmen in de oven. De steen slaat de hitte op en je bodem wordt onmiddellijk gebakken. Je kunt vijf minuten voor je pizza de oven ingaat ook de grill aanzetten.
Een baksteen, of pizzasteen, is een groot stuk dikke keramische tegel dat op het rek van uw oven ligt. Door de steen samen met de oven voor te verwarmen tot een hoge temperatuur (denk aan 450°F tot 500°F) neemt hij een hoop warmte op en houdt die vast, wat zorgt voor een uitzonderlijke bruining van uw onderste korst.
De hoeveelheid water in jouw deeg bepaalt voor een groot deel of jouw pizza zacht of juist krokant uit de oven komt. Meer water levert een “natter” deeg op en daarmee een zachtere pizza. Met minder water maak je een “stugger” deeg, dat levert in de regel een krokantere pizza op.
Een andere manier om bloem toe te voegen is door het werkoppervlak of de schil met bloem te bestrooien . Dit helpt om te voorkomen dat het aan de oppervlakken blijft plakken. Veel mensen gebruiken tarwebloem om hun schillen of pizzastenen te bestrooien. Je kunt echter ook maïsmeel gebruiken om te bestrooien, vooral als je wat extra textuur wilt toevoegen.
Wilt u thuis een pizza bereiden, dan kunt u de bodem van de pizza het best bereiden met bloem. Daarbij is het belangrijk dat u kiest voor een bloem van een graan dat veel gluten bevat, omdat deze gluten zorgen voor elasticiteit van het deeg. Zo bevat de bloem van tarwe veel gluten.
Omdat de korst dun is, wil je de toppings licht houden om ervoor te zorgen dat het knapperig blijft. Als je bijvoorbeeld te veel saus toevoegt, komt er veel vocht in het deeg, wat kan sijpelen en ervoor kan zorgen dat het niet perfect knapperig wordt . Gebruik in plaats daarvan een dunne laag saus en smeer deze gelijkmatig uit.
Een teveel aan ingrediënten zorgt voor een natte en slappe pizza. Het is ook zonde van de bodem die je net zelf hebt gemaakt.
Je eerste gedachte zou kunnen zijn om het recept de schuld te geven van je pizzadeeg of misschien je slechte kneedtechniek, maar volgens The Pizza Heaven is de oventemperatuur meestal de boosdoener . Pizza die gedurende een langere periode op een lage temperatuur wordt gebakken, zorgt er uiteindelijk voor dat het deeg uitdroogt en dus hard wordt.
Een enkele plak kan op een pan of zelfs een stuk aluminiumfolie worden gelegd en in de oven worden gezet op ongeveer 375F gedurende ongeveer 5 minuten . De korst en randen worden lekker knapperig en de kaas smelt weer helemaal. Erg lekker. Als het niet maar een plak of twee is, is de beste manier een voorverwarmde pizzasteen.
Het gebruik van een geperforeerde metalen pizzapan of een voorverwarmde pizzasteen helpt enorm om een knapperigere korst te maken. Ik verwarm mijn oven voor en plaats mijn metalen geperforeerde pizzapan of pizzasteen in de oven om op te warmen terwijl ik mijn heerlijke pizzacreaties maak.
Gebruik een pizzasteen
De bedoeling is dat zodra je deeg in de oven gaat het instant krokant wordt, en dat gebeurt niet op zo'n koude plaat", vertelt Jelle. "Dus je pizza klaarmaken op bakpapier en dan op de warme ovenplaat leggen is de manier om een krokante pizza te krijgen, en te voorkomen dat je deeg nat wordt."
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken. Daarbij zijn de baktijd en oventemperatuur van belang.
Je kunt het knapperig maken met hoge hitte . Als je van pizza houdt, koop dan een pizzasteen. Verwarm het in de oven op 400–500F. Wanneer je de pizza uitpakt, smeer je de onderkant licht in met olie en leg je het op de hete steen.
Een te natte pizzabodem is vaak te wijten aan de mozzarella. Immers: een goede bol mozzarella is smeuïg en bevat dus heel wat vocht. Logisch dat die sappen vrijkomen tijdens het bakken en dat ze in de bodem van je pizza sijpelen. Het resultaat: de bodem van de pizza is niet knapperig maar nat en klef.
Kook het langer of kook het heter . Het is alleen zompig omdat het niet gaar is. Vooral als je het hebt volgeladen met saus of iets nats, moet die vloeistof ten minste gedeeltelijk verdampen en moet het deeg de tijd hebben om gaar te worden. Als je een stuk staal hebt, is dat het beste.
Daarbij is het verstandig om voor je de pizzabodem gaat beleggen wat semola of mais griesmeel onder de bodem te strooien. Dit zorgt er voor dat je de pizza makkelijker van je werkblad krijgt met de pizzaschep en vervolgens ook weer makkelijker van de schep op de pizzasteen.
De stoom van de bodem kan niet ontsnappen, dus condenseert het op je knapperige oppervlak en maakt het nat en zompig . Gebruik een pizzasteen of een pan met gaten om een knapperige pizzabodem te krijgen.
Vorm het deeg vanuit het midden naar buiten, waarbij u de hiel van uw hand gebruikt om het deeg voorzichtig te drukken en uit te rekken tot het ongeveer 1/4 inch dik is of minder. Voor een extra dunne korst, rolt u het met een deegroller . Als het deeg begint te krimpen, laat het dan 5 minuten rusten en probeer het dan opnieuw.
Handpalm naar beneden, schuif je handen onder het deeg en til het voorzichtig op en leg het op een hete pizzasteen. Bak 4 minuten op 500°F. Haal uit de oven en beleg met je favoriete toppings (ga niet te wild met de toppings, een klein beetje is al genoeg). Zet 6-8 minuten terug in de oven.
Het gebruik van olijfolie in je deeg maakt het deeg elastischer en verhoogt de bewerkbaarheid ervan. Het gebruik van olijfolie als topping dient voor een rijkere smaak en geur, als smaakversterker.
00-meel is voor de meeste doeleinden geschikt, maar broodmeel kan een beter resultaat opleveren als u pizzadeeg wilt maken .
Haal de pizza uit de vriezer en verwijder de folie. Leg de pizza op een rooster in het midden van de oven. Bak niet meer dan 1 pizza tegelijk. Bak de pizza in de oven op 200°C met boven-/onderwarmte gedurende minimaal 24 minuten.