Standaardbehandeling met chemo- of radiotherapie kost 15.000 tot 30.000 euro per persoon op jaarbasis. Met het nieuwe register spreken we volgens Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv, over prijzen die oplopen tot 150.000 of zelfs 300.000 euro. 'Voor een beperkt aantal patiënten kunnen we dat aan.
Hoeveel chemokuren je krijgt, hoor je van je arts.Dit hangt af van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De behandeling duurt minimaal 3 en maximaal 6 maanden. Je krijgt de chemotherapie bijna altijd via een infuus.
Zo kunnen de cytostatica alle delen van het lichaam bereiken. Een toediening kan een paar minuten duren, maar ook een kwartier, 1 uur of zelfs enkele uren. Soms legt de arts een katheter aan. Dan is het niet nodig om elke keer een ader aan te prikken.
Hoe lang duurt de behandeling? De duur en frequentie van chemotherapie hangt af van het kankertype en de gebruikte medicatie. U zal gedurende minstens drie tot zes maanden regelmatig naar het ziekenhuis moeten gaan. Afhankelijk van de gebruikte medicatie kan elke behandeling enkele uren tot enkele dagen duren.
Je kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijg je één of meer keren chemotherapie toegediend.
Standaardbehandeling met chemo- of radiotherapie kost 15.000 tot 30.000 euro per persoon op jaarbasis. Met het nieuwe register spreken we volgens Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv, over prijzen die oplopen tot 150.000 of zelfs 300.000 euro.
Chemotherapie leidt altijd tot misselijkheid en braken. Om deze acute misselijkheid tegen te gaan, krijgt u vlak vóór de chemobehandeling een sterk antibraakmiddel via het infuus. Bij sommige chemogeneesmiddelen wordt u later misselijk: 2 dagen tot een week na de toediening.
Zenuwpijn komt vaak voor, maar niet alle patiënten die chemotherapie ondergaan krijgen er last van. Klachten kunnen vroeg in de behandeling optreden of pas na enkele maanden na de kuur. Dit hangt af van het type chemotherapie, de dosering en hoelang de behandeling duurt. Het varieert ook van persoon tot persoon.
Met chemotherapie kunnen sommige vormen van kanker genezen worden. In medische termen spreekt men van curatie. Kankervormen die door chemotherapie genezen kan worden zijn onder andere bepaalde vormen van lymfeklierkanker (Hodgkin en bepaalde non-Hodgkin lymfomen) en zaadbalkanker.
Na de toediening van chemotherapie kunt u last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de toegediende geneesmiddelen. Bij sommige producten komt dit vaker voor dan bij andere.
Een behandeling bestaat meestal uit een aantal kuren. Het kan ook zijn dat u over een langere periode elke dag cytostatica krijgt. Afhankelijk van uw situatie krijgt u de cytostatica via een infuus, injecties, tabletten, capsules of een katheter.
De kanker komt terug (recidief)
Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling.
Veel mensen hebben na de behandeling met chemotherapie last van een chemobrein.Je kunt je moeilijk concentreren, bent prikkelbaar en bent snel moe.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Je moet het nieuws verwerken dat je kanker hebt en behandelingen krijgt die zwaar kunnen zijn. Ook dat kost energie en kan ervoor zorgen dat iemand meer last heeft van moe zijn dan voor de kanker.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 25% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.
Gemiddelde overleving van kanker
Van alle mensen met kanker is de overleving 1 jaar na de diagnose gemiddeld bijna 80%. Dit betekent dus dat na 1 jaar 4 van de 5 mensen in leven zijn. Bij 5 jaar na de diagnose is ongeveer 65% van de mensen met de diagnose kanker nog in leven. De overleving na 10 jaar is 59%.
Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen, die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen, lopen een risico. Hiervoor nemen zij extra beschermende maatregelen, zoals het dragen van handschoenen.
In het bloed is ook te zien of je lever en nieren goed werken. Dat is belangrijk omdat chemotherapie je lever en nieren kan beschadigen. Een goed werkende lever en/of nieren zijn ook nodig om de medicijnen uit te scheiden. Zijn je bloedwaarden goed, dan kun je starten met de behandeling.
We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol.
Door chemotherapie of radiotherapie neemt de kans op ontstekingen toe. Alcohol kan dit risico nog verder vergroten, bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen in de mond [7]. Er is enig bewijs dat alcoholgebruik de immuniteit vermindert en hierdoor invloed heeft op de werking van chemotherapie en radiotherapie [8 – 10].
Mensen ervaren aan het begin van een chemokuur of doelgerichte behandeling de meeste smaak- en reukveranderingen. Bij een nieuwe kuur gebeurt dat opnieuw en ervaren zij vaak nog meer verandering van smaak en reuk. Sommige mensen hebben nog jaren na behandeling last, bijvoorbeeld dat men minder bitter proeft.