In Nespresso cups zit voorgemalen koffie. De branddatum van koffiebonen is belangrijk voor de smaak. Dit is de datum waarop de groene koffiebonen, hun donkere kleur hebben gekregen na het branden.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espressocapsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungovariëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveeheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Dan kun je daarnaast nog maximaal ongeveer 5 kopjes koffie nemen om onder 400 mg cafeïne te blijven. Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
Cafestol werkt verhogend op het gehalte LDL-cholesterol. Teveel LDL-cholesterol in het bloed verhoogt de kans op een hartaanval of beroerte. Voor gezonde mensen bestaat er geen bezwaar tegen (matig) koffieverbruik van 4-5 koppen per dag, Het effect wordt veroorzaakt doordat cafestol de galwerking van de lever misleidt.
Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen gewoon koffie blijven drinken. Gezien het mogelijk cholesterolverhogende effect van ongefilterde koffie zoals cafetièrekoffie en kookkoffie is het advies aan mensen met een verhoogd cholesterol om deze koffies zo min mogelijk te consumeren.
Omdat die koffies relatief het meeste koffie hebben, bevatten ze ook de meeste cafeïne. De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto – deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espresso capsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Eén van de grootste factors waarin beide koffiecupmachines verschillen zijn de smaken die verkrijgbaar zijn. Nespresso richt zich op meer geraffineerdere, exclusievere en intensere smaken dan Dolce Gusto. Voor de echte koffiefanaten is een Nespresso machine dus het best.
De capsules, die bij Lidl te koop zijn, passen bij uitstek in elke Nespresso-capsulemachine. De vorm van de capsules is precies zoals je van Nespresso gewend bent. Het belangrijkste verschil tussen de Lidl capsules en het origineel is over het algemeen de prijs.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie verschilt. Om een inschatting te geven: koffie bevat ongeveer tussen de 40 en 150 mg cafeïne. Voor het proces van decafeïneren bevat een kopje koffie gemiddeld 1 tot 2,5% cafeïne.
Koffiecapsules (Nespresso en Dolce Gusto)
De koffie wordt in een luchtdichte capsule bewaard waar vervolgens heet water doorheen wordt geperst. Dit heeft als resultaat dat een kopje koffie gemaakt van capsules rond de 1 mg cafestol kan bevatten. Drink daarom niet meer dan 3 á 4 koffiecapsules per dag.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
In een espresso van 50 ml zit namelijk 65 milligram cafeïne, terwijl in een kop filterkoffie van 125 ml 85 milligram cafeïne zit. Een cappuccino bestaat daarentegen uit espresso waar gestoomde melk en melkschuim in gelijke delen aan wordt toegevoegd.
Koffie en energiedrank bevatten van de dranken de meeste cafeïne. Thee bevat ook cafeïne, maar minder. Bij de adviezen voor koffie en energiedrank wordt rekening gehouden dat mensen gemiddeld 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgen, zoals thee, frisdrank en chocolade.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Omdat de lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 70 en 110 mg per capsule. Het verschil is vooral afhankelijk van de groene koffie (Arabica of Robusta), de brandgraad en, in mindere mate, de oorsprong van de koffiebonen.
Opvallend is ook dat koffiecapsules / Nespresso cups ook relatief veel Cafestol bevatten en je hier dus beter niet te veel van kan drinken. * Met een papieren filter. ** Aantal kopjes dat je kunt drinken voordat het een noemenswaardig effect heeft op het cholesterolgehalte.