De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek.
Voor onderhoud van zilver bestek raden wij zilverpoets aan. Maak het bestek goed schoon volgens bovenstaande instructies en behandel het zilver met een zachte doek. Na het poetsen, reinigt u het bestek met lauw water en afwasmiddel (mild) om eventueel slechte stoffen van de zilverpoets te verwijderen.
Dat zilver zwart wordt, heeft te maken met zwavelverbindingen uit de lucht en de vochtige deeltjes die daarin zijn opgelost en die zich als zwavelzilver op het metalen oppervlak afzetten. Dit kun je voorkomen door enkele schoolkrijtjes in de besteklade te leggen die het vocht opnemen.
Zilver schoonmaken met Dreft
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt.
De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Een ei bevat zwavel. En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Bewaar het bestek op een donkere, afgesloten plek. Leg het bij voorkeur in een besteklade met alleen zilver. Je bewaart het beter niet samen met aluminium of rvs. Op die manier kunnen er minder snel vlekken ontstaan.
Vaatwasmiddelen die zuren of chloor bevatten, kunnen ook de beschermlaag afbreken. Als bestek of ander roestvrijstalen artikelen bijvoorbeeld een kaasschaaf of eiersnijder gedurende langere tijd is blootgesteld aan fruitzuren, azijnzuur, melkzuur of zout, kan de roest zich verspreiden.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
Naar boven én naar beneden
Als je de lepels en vorken om en om omhoog zet, dan blijft het vuil minder tussen het bestek plakken en kan je vaat écht schoon worden. We raden je wel aan om al je messen met het handvat omhoog in het mandje te zetten.
Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op het folie.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Misschien gebruik je keukenazijn voor het schoonmaken van je ramen, dweilen van de vloeren of het schoonmaken van je gootsteen. Vanaf nu zet je ook standaard een schaaltje azijn in je vaatwasser, want je kunt het goedje ook als glansspoelmiddel gebruiken. Azijn is veelzijdig, goedkoop en milieuvriendelijk.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.
Meng vier eetlepels baksoda met één eetlepel water in een kleine kom. Gebruik een doekje of een oud T-shirt, doop dit in het sodamengsel en poets hiermee je zilveren sieraden één voor één op. Als je alle oppervlaktes hebt gehad, spoel af onder koud water en je glans is terug.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Maak een sopje van vloeibaar afwasmiddel en warm water. Leg het sieraad in het sopje en borstel het voorzichtig met een zachte tandenborstel. Leg het sieraad in een zeef en spoel af met lauwwarm stromend water. Laat uw sieraad goed drogen door het te deppen met een zachte doek, dat niet pluist.