Wil je jouw hond champignons geven? Geef je hond alleen de champignons die jijzelf ook eet en zorg ervoor dat ze gekookt zijn. Rauwe champignons zijn zeer lastig te verteren voor je hond. Daardoor kan je hond ziek worden en last krijgen van zijn maag of gaan braken en/of diarree krijgen.
Wat moet ik doen als mijn hond paddenstoel heeft gegeten? Ga áltijd naar de dierenarts. Wacht niet af. Ook wanneer je er niet geheel zeker van bent of je hond paddenstoel heeft binnengekregen is het verstandig om uit voorzorg naar de dierenarts te gaan.
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Dit mag een hond niet eten:
Aubergine, avocado, champignon, paddenstoelen, paprika, prei, aardappel rauw, tomaat, ui.
Raadpleeg direct een dierenarts. In de meeste gevallen is pas na enige tijd (enkele uren tot enkele dagen) het gevolg van de vergiftiging te zien, waardoor in sommige gevallen een behandeling te laat is.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Dit geldt uiteraard ook voor je hond courgettes zijn niet giftig voor je hond maar geef het met mate en zorg dat ze goed zijn gewassen en in stukjes zijn gesneden. Dit zorgt ervoor dat je hond ze zo goed mogelijk kan verteren.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.
Voor levende gastheren betekent de aanwezigheid van de zwam wel een wisse dood, daar de berkenzwam stoffen produceert die giftig zijn voor de boom en het hout doen rotten. De bijnaam “berkendoder” mag je dus wel serieus nemen.
Wilde kastanjes bezorgen je hond mogelijk neurologische aandoeningen zoals verwardheid en epilepsie. Tamme kastanjes zijn niet giftig, maar ook daarmee moet je oppassen. Slikt je hond volledige kastanjes of eikels in, dan kan hij verstopte darmen krijgen. Ook dennenappels zijn om dezelfde reden levensgevaarlijk.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Sommige zijn heel eetbaar of net erg giftig. Om paddenstoelen te herkennen, gebruik je al je zintuigen: ruik, voel en kijk goed. Bij de determinatie van een paddenstoel moet je vaak met je buik op de grond liggen (of een foto nemen van de onderkant). Zo kan je makkelijk onder het hoedje kijken.
Niet zomaar eten
Vraagt u zich af of de paddenstoelen in uw tuin wellicht eetbaar zijn, bedenk u dan dat de kans heel klein is. Van de ruim 5.000 soorten die er in Nederland voor komen zijn er slechts zo'n 100 eetbaar. Naast de niet eetbare soorten zijn er ook ongeveer 50 ronduit giftig en weer eens 6 zelfs dodelijk.