Te veel rood vlees eten is niet gezond, maar dit betekent niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten. Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.
Het is een mager gerecht en valt onder de categorie rood vlees. Naast rundercarpaccio zie je ook carpaccio van bijvoorbeeld tonijn, biet en zalm. Nederlandse restaurants serveren rundercarpaccio vaak met pijnboompitten, een zoetzure dressing van honing-mosterd, kleine plakjes kaas, een paar kappertjes en rucola.
Er zitten 73 kilocalorieën in 1 portie (60 gram) carpaccio. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'carpaccio'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
Verdeel de carpaccio over 4 borden. Verdeel een beetje rucola er over en garneer met wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Bestrooi met een snufje peper en zout en druppel er een beetje truffelsaus of mayo over.
Maar omdat het zo dun gesneden wordt, maakt dat niet meer uit.” Ook Frans Egberts van Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt gebruikt niet de originele ossenhaas, maar kogelbiefstuk gecombineerd met andere delen van de koe en conserveringsmiddelen: "Ossenhaas is onbetaalbaar, dat was voor de duurdere restaurants.
Bij een goede carpaccio wordt daarvoor ossenhaas gebruikt, een spier die zich in de rug van runderen bevindt. Hoewel het om rundvlees gaat, is dat relatief mager vlees. De ossenhaas wordt vervolgens rauw in flinterdunne plakjes gesneden en geserveerd met dressing, pijnboompitjes, kaas en soms wat rauwkost.
Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Het is mager vlees
Maar een voordeel van dit specifieke gerecht is dat het mager vlees is. En da's een stuk beter voor de lijn dan bijvoorbeeld varkensvlees.
Carpaccio per 80gr | Bommelerwaard | €2.88 - www.DeVleesboerderij.nl.
Hoeveelheid eiwit in carpaccio:
13,7 gram. in 1 portie (60 gram)
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten. In die laatste categorie vallen onder andere een speklapje, schouderkarbonade en rookworst.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet is. Toxoplasma gondii komt van nature voor bij allerlei dieren.
Koop bij een goede slager een mooi stuk ossenhaas of laat je adviseren wat voor vlees je kunt nemen. Let op: het gaat geld kosten, maar dat zal het zeker waard zijn.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.