Hoe krijg je steelwratjes? Men gaat ervan uit dat steelwratjes ontstaan door het wrijven van huid tegen huid. Het is verder bekend dat medische aandoeningen gerelateerd zijn aan steelwratjes, zoals overgewicht, diabetes, insulineresistentie en aderverkalking. Steelwratjes komen ook vaker voor bij zwangere vrouwen.
Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit.
De dermatoloog kan de steelwratjes eenvoudig en snel verwijderen. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 30 minuten voor nodig zijn. De dermatoloog knipt een steelwratje meestal af met een steriel chirurgisch schaartje. Verdoving is niet nodig.
De huisarts of huidtherapeut kan steelwratjes op verschillende manieren verwijderen.Een optie is wegknippen: dit wordt met een steriele schaar gedaan, zonder verdoving. Bij een grotere steelwrat is lokale verdoving van de huid wel mogelijk. De huisarts kan een steelwratje ook wegschaven met een mesje.
Verwijder de steelwratjes niet zelf met een schaar of touwtje. Dit kan leiden tot een infectie als deze producten niet steriel zijn en de huid kan beschadigen. De huisarts kan ook de steelwratjes verwijderen door: Ze weg te knippen.
Gaan fibromen/ steelwratjes vanzelf weg? Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan. Er bestaan geen medische reden om fibromen te verwijderen.
Meestal zijn ze huidskleurig en enkele millimeters groot. De grootte kan echter variëren van zeer klein tot wel twee centimeter groot. Ze komen meestal voor in de hals, oksels, liezen en op de oogleden. Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig.
Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk en verspreiden zich door huidcontact. Dit gebeurt vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Hoewel steelwratten meestal onschadelijk zijn, kunnen ze soms irriteren, ontstoken raken of ongemakkelijk zijn als ze langs kleding wrijven.
Resultaat van de behandeling
Het verwijderen van ouderdomswratjes en/of steelwratjes is een plaatselijke behandeling voor het probleem, maar lost het probleem niet op. Er kunnen altijd nieuwe wratjes ontstaan, ook op de plek waar al behandeld is.
Een steelwratje is een kleine uitstulping van opperhuid- en huidweefsel, met een diameter van 1 tot 5 mm en 2 tot 10 mm hoog, meestal vleeskleurig. De meest voorkomende plekken voor steelwratjes zijn de nek, arm, oksels, lies, oogleden, onder de borsten of andere huidplooien.
Soms haalt de huisarts voor het bevriezen een deel van de wrat weg met een mesje of met een vijl. Stikstof bevriest de wrat, waardoor de wrat kan afsterven. Het aanstippen met vloeibare stikstof geeft een brandend gevoel en pijn. De ergste pijn verdwijnt binnen enkele seconden na het loslaten van het wattenstaafje.
De eerste vlekjes ontstaan op de neus en/of handruggen en vervolgens komen er elk jaar meer bij. Deze vlekken kunnen zelf niet kwaadaardig worden, maar ze verraden wel dat de “eigenaar” veel zon heeft gehad en dat is een risico-factor voor het krijgen van huidkanker.
Door scheren kun je wondjes oplopen waardoor de kans op infectie met het hpv-virus dat de genitale wratten veroorzaakt, groter wordt.
Zink helpt bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt zo tegen ontstekingen (acne), rimpels, striae, schade door de zon, wratten en haaruitval. Goede plantaardige bronnen van zink zijn o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
Voorkomen van wratten: de richtlijn
Droog je handen goed af en gebruik een vochtinbrengende lotion. Door je handen goed af te drogen en te hydrateren, voorkom je dat de huid uitdroogt en kwetsbaar wordt voor het HPV-virus. Deel geen schoeisel met andere mensen.
Zelfbehandeling met salicylzuur
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt. Maak met een perforator een gaatje in de hechtpleister.
Bij het verwijderen van grotere steelwratjes kunt u wel wat bloeden na afloop. In dit geval zullen wij het plekje met een pleister afdekken. De huid zal gewoon net als bij een klein wondje binnen enkele dagen genezen. Steelwratjes bevinden zich vaak voor in de hals, nek, onder de borsten en onder de oksels.
Wild vlees ontstaat doorgaans nadat je een wondje hebt gehad en je lichaam dit niet helemaal goed laat genezen. Het vlees ontstaat door een te snelle celdeling en dit resulteert in de groei van wild vlees, ook wel fibroom genoemd. Hoe het zich uit kan verschillen, zo krijgt de één er bijvoorbeeld steelwratjes door.
De precieze oorzaak van fibromen weten we nog niet, maar wrijving op de huid lijkt een rol te spelen. Denk hierbij aan het wrijven van strakzittende kleding in de oksels, de schurende band van een bh onder de borsten of het schuren van een ketting in de hals. Fibromen zien we in groten getale of solitair (alleen).
Fibromen kunnen worden verwijderd als ze cosmetisch storend zijn of als ze irriteren. Dit kan worden gedaan door middel van chirurgie, elektrocoagulatie, cryotherapie of lasertherapie.
Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. De wrattenpen verwijdert wratten op je handen, voeten en op de rest van je lichaam. Het werkzame bestanddeel van de Kruidvat Wrattenpen is salicylzuur (178 mg/ml) dat de hoornlaag van je huid losweekt.