Carpaccio is een gerecht dat in Nederland vaak als voorgerecht wordt gegeten. De officiële vertaling van dit Italiaanse woord is 'dun gesneden'. Op vlees.nl hebben we het over rundercarpaccio. Dit zijn flinterdun gesneden plakjes runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen.
Traditioneel wordt carpaccio gesneden van de ossenhaas, het fijnste stuk vlees van een rund. Maar je kunt ook carpaccio snijden van rosbief of kogelbiefstuk. Dat is iets minder mals, maar als je Iers rundvlees gebruikt is het nog steeds heel erg lekker.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.
Hou er wel rekening mee dat de populaire kant-en-klaar carpaccio uit de supermarkt onder de noemer 'bewerkt vlees' valt. Contoleer op de verpakking welke conserveermiddelen gebruikt zijn. Voor een gezonde, verse carpaccio kun je sowieso het beste aan je slager vragen deze voor je snijden uit een vers stuk ossenhaas.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Te veel rood vlees eten is niet gezond, maar dit betekent niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten. Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
In Frankrijk zijn de Limousin- en Charolais runderen het meest bekend. Deze dieren geven veel vlees wat bovendien erg mager en mals is. Dit vlees heeft een verfijnde smaak en is geliefd door de malse biefstukken die ervan worden gesneden.
Filet pure van het Belgische Wit-Blauw ras is veruit het malste stukje rundvlees en daarom ook het duurste stuk van het rund. Uw slager kan dit naar wens in Chateaubriand, Tournedos, Biefstuk of Rosbief versnijden.
Maar omdat het zo dun gesneden wordt, maakt dat niet meer uit.” Ook Frans Egberts van Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt gebruikt niet de originele ossenhaas, maar kogelbiefstuk gecombineerd met andere delen van de koe en conserveringsmiddelen: "Ossenhaas is onbetaalbaar, dat was voor de duurdere restaurants.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Bij een goede carpaccio wordt daarvoor ossenhaas gebruikt, een spier die zich in de rug van runderen bevindt. Hoewel het om rundvlees gaat, is dat relatief mager vlees. De ossenhaas wordt vervolgens rauw in flinterdunne plakjes gesneden en geserveerd met dressing, pijnboompitjes, kaas en soms wat rauwkost.
Carpaccio per 80gr | Bommelerwaard | €2.88 - www.DeVleesboerderij.nl.
Koop bij een goede slager een mooi stuk ossenhaas of laat je adviseren wat voor vlees je kunt nemen. Let op: het gaat geld kosten, maar dat zal het zeker waard zijn.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door: het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt. de mestwijze, leeftijd, voeding, levenskwaliteit en rijping van het rund; het ras van het dier.
Een echt goed Nederlands woord is er niet voor, biefstuk (afkomstig van “beef steak”, oftewel rundersteak) is zeker geen goede vertaling, hooguit zou je kunnen zeggen dat een (goed gesneden) biefstuk een steak is.
Biefstuk van de haas, ofwel haasbiefstuk is de meest malse biefstuk. Dit is helaas ook het duurste stukje vlees. Daarna volgt de kogelbiefstuk (minder mals maar ook wat minder duur) en dan de Hollandse biefstuk, ofwel de 'gewone' biefstuk.
Bij elke koe is de haas – ook wel de ossenhaas – het meest malse en meest geprezen onderdeel. Dit is omdat de haas een spier is die de koe niet gebruikt. Het vlees heeft daardoor vrijwel geen zogenaamd bindweefsel en een heel fijne structuur wat het zeer mals maakt.
Rood vlees komt van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit vlees gerekend tot rood vlees. Wit vlees komt van kip en ander gevogelte en tamme konijnen.
Wij rekenen de vleessoorten varken, kalf, rund en schaap/lam tot de roodvleessoorten. Pluimveevlees (kip en kalkoen) is dan witvlees.
Aanbevelingen. Beperk rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat u als driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, u het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.