Wat is het verschil met normale roomkaas? Het grootste verschil is het vet percentage.Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak.
Mascarpone is een ideale vervanger voor roomkaas en kan dat ook zijn gebruikt in gelijke delen als roomkaas. Het enige nadeel van het gebruik van mascarpone is dat het al dan niet direct verkrijgbaar is in uw plaatselijke supermarkten.
Mascarpone wordt veel gebruikt in Italiaanse desserts, dus het is een beetje zoeter dan crème fraiche. Als je mascarpone gebruikt, kun je deze het beste gebruiken in recepten die van nature zoeter zijn, zoals een dessert (net zoals de Italianen doen). Vervang het door een verhouding van 1:1.
Zure room bevat veel minder vet waardoor je soep of saus veel sneller gaat schiften, minder romig wordt en een zure smaak krijgt. Als je in een warm recept crème fraîche wilt vervangen, kun je beter roomkaas gebruiken.
Het Philadelphia productassortiment
Philadelphia is meer dan een echte goede roomkaas, er is een hele reeks smaken en vetgehaltes, snacks en spreads. Bekijk hieronder ons volledige assortiment om uw favoriete Philadelphia te vinden.
MonChou is een heerlijke verse roomkaas, vooral bekend van de MonChoutaart. Heerlijk romig, gemaakt van weidemelk en vegetarisch! MonChou is een uniek ingrediënt waarmee je eindeloos kunt variëren en de lekkerste taarten kunt bakken.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Er zit 7 gram vet in 1 eetlepel (15 gram) mascarpone kaas, waarvan 4,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Heb je de roomkaas in de winkel gekocht maar de verpakking nog niet geopend? Dan kun je de mascarpone invriezen zonder deze uit de verpakking te halen. Gewoon direct de vriezer in! Je kunt bevroren mascarpone ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer.
De dikke massa die overblijft wordt gekookt op een laag vuur totdat hij de dikte van crème fraîche heeft. De meeste kazen worden gemaakt door stremsel toe te voegen aan de verse melk. Het grote verschil met deze kaas is dus dat er geen stremsel aan te pas komt, maar citroenzuur. Het eindresultaat is verse mascarpone.
Volvette roomkaas bevat meer dan 30 procent vet. Halfvolle roomkaas heeft een vetpercentage tussen de 16 en 18 procent. Er zijn ook veel light varianten verkrijgbaar. In de supermarkt ligt een groot assortiment van verschillende merken roomkaas in de koeling.
Want wat is mascarpone precies? Het is een Italiaanse roomkaas die voor het eerst gemaakt werd in de regio Lombardije. Deze kaas wordt gemaakt van room, door de toevoeging van wijsteenzuur wordt het een dikke, romige en goed smeerbare kaas.
De verse roomkaas van de Aldi is een goed en lekker alternatief. Daarnaast ook een stuk goedkoper. Zowel te gebruiken bij cheesecake als bij een normale Monchou taart.
Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Hüttenkäse en cottagecheese zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Net als roomkaas en kwark is het een verse kaas die bij de productie geen rijping ondergaat. Het heeft het meeste weg van kwark, omdat de methode van productie bij beide producten ook veel op elkaar lijkt.
Er bestaan vier types verse kaas: de magere kaas (minder dan 20% vet), de halfvette kaas (20% tot 35% vet), de vette kaas (meer dan 35% vet) en de roomkaas (tenminste 45% vet). Hun vetgehalte danken de verse kazen aan de melk die gebruikt werd.
Roomkaas mag alleen roomkaas genoemd worden als het aan een aantal eisen voldoet. Het minimale vetgehalte moet bijvoorbeeld 33% zijn. Is dit niet het geval, dan wordt de smeerbare kaas zuivelspread genoemd. Dit smeersel is iets minder vet en wat frisser.
Roomkaas is een witte, romige, smeerbare soort kaas die gegeten kan worden op toastjes of op brood. Deze kaas heeft een milde smaak, maar soms is er meer smaak toegevoegd door middel van fijngehakte knoflook, olijven of dille.
Double cream
Het is een ontzettend vette slagroom die zich onwijs goed laat stijfkloppen. Het heeft een vetpercentage van zo'n 48% en daardoor een stuk vetter dan de Nederlandse slagroom.
Monchou is een merknaam van Campina, de grootste zuivelverwerker van Nederland. Toch zijn er ook andere producten die er enorm op lijken en dezelfde eigenschappen hebben, Philadelphia is hier een goed voorbeeld van. Het is een echte smaakmaker die bedoeld is om extra kracht aan bestaande gerechten te geven.
Roomkaas is vaak slechts een toevoeging, waardoor je in principe maar weinig binnenkrijgt. Een heel pakje roomkaas is 100 gram, maar je zult nooit een heel pakje opeten. Het antwoord op de vraag “Is Monchou gezond?” is dus heel simpel. Bij een kleine hoeveelheid zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken.
Voor de productie van roomkaas wordt aan het melk en roommengsel speciale bacteriën of zuursel en stremsel toegevoegd. Na 12-16 uur fermenteren is de roomkaas ingedikt waardoor deze smeerbaar of snijdbaar wordt. De roomkaas en de wei scheiden, waarna de wei wordt verwijderd en de roomkaas overblijft.