Het Voedingscentrum weet uit 'dierwetenschappelijk onderzoek' dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.
Voor kinderen onder de 13 is het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje. In plaats van koffie met cafeïne, kun je ook kiezen voor cafeïnevrije koffie. Het advies aan zwangeren is om ook van cafeïnevrije koffie niet meer dan 2 kopjes te nemen op een dag.
Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken.
Koffie belemmert de groei
Dat gezegd zijnde, is er ook geen sterk bewijs dat koffie de groei niét belemmert.
Het Voedingscentrum weet uit 'dierwetenschappelijk onderzoek' dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Cappuccino is een Italiaanse koffiesoort, maar wordt zeker niet alleen meer in Italië gedronken. Over de hele wereld is de cappuccino een populaire drank. Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim.
Het beste is om kinderen tot een jaar of 6 helemaal geen frisdrank te geven. Oudere kinderen kun je een glaasje frisdrank geven bij speciale gelegenheden, zoals een feestje of tijdens het 'opblijven'. Zo blijft het bijzonder. Er zijn ook frisdranken op de markt zonder suikers, maar met zoetstoffen.
Voor kinderen onder de 13 jaar is het advies geen koffie of energiedrank te drinken omdat deze producten veel cafeïne bevatten. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag.
Kinderen vormen wel een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk door teveel cafeïne kan worden aangetast. Omdat de effecten onduidelijk zijn, kunnen kinderen tot 13 jaar beter helemaal geen cafeïnerijke dranken nemen.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Wel oppassen: varianten zoals cappuccino en latte macchiato zijn erg calorierijk en bevatten een flinke dosis verzadigde vetten. Ze worden namelijk vaak met volle melk gemaakt, waarbij het allesbehalve beperkt blijf tot een scheutje.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Maar hoe is deze drank nu eigenlijk ontstaan? Rond 1790 werd er al kapuzinerkaffee gedronken in de Weense koffiehuizen. Deze koffie bestond toen uit wat meer ingrediënten dan nu: koffie, ei, suiker, kruiden en room. Hoe cappuccino nu wordt gedronken hebben we aan de Italianen te danken.
Een populaire koffiespecialiteit is een cappuccino. Bevat een cappuccino ook veel cafeïne? Een cappuccino bevat ook zo'n 65 mg cafeïne. Een kopje cappuccino heeft echter meer inhoud dan een espresso.
Hoewel de latte, eigenlijk caffè latte genaamd, ook bestaat uit koffie, melk en melkschuim ligt het hier allemaal iets anders. In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino).
Kinderen onder de 13 jaar: advies om géén koffie te drinken. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar: niet meer dan één kopje koffie per dag. Zwangere vrouwen: probeer maximaal één kopje koffie per dag te drinken. Vrouwen die borstvoeding geven: probeer ook maximaal één kopje per dag te drinken.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Koffie bevat een kleine hoeveelheid vitamine B1, 2 en 3. Daarnaast bevat het wel redelijk wat mineralen. Zo bevat het kalium, magnesium, calcium en fosfor. Naast water, vitaminen en mineralen bevat koffie nog een stimulerende stof, beter bekend als cafeïne.