Zit er meer of minder elastaan in je broek verwerkt, dan kan de broek ongeveer een halve tot één hele maat uitlopen. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als je broek een flinke maat uit lubbert is hij 5 centimeter groter dan toen je hem kocht.
Je kunt het beste kiezen voor een jeans gemaakt van 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan. Te veel elastaan zorgt er namelijk voor dat je jeans gaat uitlopen. Hieronder hebben een paar broeken geselecteerd die 2% of minder elastaan bevatten en die dus niet zullen uitlopen.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Jeans lopen altijd nog uit, dus als je een broek koopt die in de winkel perfect zit, dan zal het kledingstuk na een paar wasbeurten gaan lubberen. En dat wil je niet! Als je de knoop nét dicht kan krijgen, dan zit je goed (let wel op de stof, als het stijf is dan kun je 'm wel iets minder strak kopen).
Stukken van 100 procent katoen, zoals T-shirts en sokken.
Deze krimpen vaak in de was, tot wel 20 procent. Ook overhemden van katoen kunnen een paar procent krimpen, alleen weet je dan vaak niet of juist de mouwen, kraag of voor- of achterpanden de dupe zijn.
Zit er meer of minder elastaan in je broek verwerkt, dan kan de broek ongeveer een halve tot één hele maat uitlopen. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als je broek een flinke maat uit lubbert is hij 5 centimeter groter dan toen je hem kocht.
Zie je dat de stof van je broek rondom de rits uit elkaar gaat staan? Dan zit je broek te strak. Daarnaast kun je vaak al snel zien dat de broek rode strepen achterlaat bij de taille, ook dan kun je beter een maatje groter pakken. Als het nog niet te laat is en je bent nog in de winkel, ga dan ook even ergens zitten.
Dit had je waarschijnlijk nooit gedacht, maar ook het foute ondergoed kan ervoor zorgen dat je broek afzakt. Kies voor een model (boxershort of gewone slip) dat hoog genoeg aan je taille zit. Qua stof? Katoen stremt met andere stoffen waardoor je broek beter blijft zitten!
Uitrekken. Doe wat lauw water in een sprayflacon en spuit je volledige jeans ermee in. Leg de broek nadien op de grond, ga met je voeten onderaan op de zoom staan en trek in alle richtingen aan de broek om 'm uit te rekken.
DE OORSPRONG VAN EEN ORIGINELE STIJL
Levi Strauss en Jacob Davis combineerden hoogwaardig denim met klinknagels voor extra versteviging en creëerden zo de allereerste bluejeans: de Levi's® 501® Original. De kenmerkende knoopgulp werd gemaakt voor de uitvinding van de ritssluiting.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat de spijkerbroek in een te kleine maat nog wel dicht kan, dat je nog normaal kunt ademen en nog kunt blijven bewegen. Als 'ie aan die eisen voldoet maar net iets te krap zit, dan heb je waarschijnlijk een goede broek te pakken.
Was je spijkerbroek in heet water.
Door het hete water en de draaiende beweging van de wasmachine krimpen de vezels. Was je spijkerbroek binnenstebuiten, want dan beschadig je de stof het minst. Deze methode werkt niet bij spijkerbroeken die al voorgekrompen zijn of die gemaakt zijn van synthetische vezels.
Broeken moeten met name comfortabel in de taille zitten en gemakkelijk over je rondingen gaan zonder ergens te blijven hangen. Waar je op kunt letten als je een broek koopt: Plooien op taillehoogte – dit betekent dat de broek te nauw in de taille is.
Hij of zij kan een extra stuk stof in je broek naaien om de tailleband wijder te maken. Bij verschillende winkels kun je speciale hulpmiddelen kopen voor het oprekken van de tailleband. Deze kunnen helpen om de tailleband op te rekken tot de juiste grootte. Spijkerbroeken kun je het gemakkelijkst oprekken.
Broek vergroten bij de taille
Een supereenvoudige oplossing, want je hebt geen naaimachine nodig. Stap 1: Trek je broek aan. Stap 2: Pak een haarelastiekje en doe hem over de knoop van je broek. Stap 3: Rijg vervolgens het elastiekje door het gaatje en weer over de knoop.
Mocht ze te groot zijn, dan bestaat er alsnog een heel handig trucje. Op Twitter toont een vrouw hoe je een veel te grote broek toch nog kan dragen zonder daarbij een riem te gebruiken. Je steekt de broeksknoop simpelweg door het eerste lusje en vervolgens maak je de broek vast zoals gewoonlijk.
De tailleband van een broek bestaat meestal uit twee lagen. Maak twee knipjes in de binnenste laag van de tailleband. Eén knipje maak je aan de rugzijde links, de tweede aan de rugzijde rechts, richting de zijnaden van de broek. Maak de knipjes ongeveer 3 á 4 centimeter groot.
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Je mag bij het meten op het lichaam dan ook enkele cm naar boven afronden. Je draagt de broek immers niet super strak om de buik maar wilt toch graag wat bewegingsruimte. Vandaar dat de omtrek op de broek enkele cm groter is dan de omtrek gemeten op het lichaam.
Als je op zeker wilt spelen, kun je het beste voor jeans van Levi's, Diesel of Lee gaan. Alle drie de merken zijn al sinds tientallen jaren op de markt en staan garant voor kwaliteit en tijdloos design. In de afgelopen jaren zijn vooral de vintage en tweedehands modellen van deze merken weer erg populair geworden.
Als je stevige benen hebt kun je het beste kiezen voor een effen, donkere wassing zonder al te veel bewerkingen; donkere kleuren kleden af. Lichte wassingen op de bovenbenen en jeans met print laten je benen namelijk steviger lijken. Natuurlijk hoef je lichte en felle kleuren niet te mijden.