Dit wettelijk beschermde wilde plantje is soms nog wel eens in de natuur aan te treffen, met name in grasachtige gebieden. Goed toe te passen in bloemrijke weiden, maar ook als rotsplant. Aantrekkelijk voor bijen.
Enkele bekende en veelgebruikte bijenplanten zijn de Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' (Reuzenlavendel), Verbena bonariensis (IJzerhard), Stachys byzantina (Ezelsoor), Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Salvia nemorosa (Salie), Agastache 'Blue Fortune' (Dropplant / Anijsnetel) en Clethra alnifolia 'Pink Spire ( ...
Bloemen die veel nectar bevatten zijn onder andere het bijenkorfje (Prunella grandiflora), tijm (Thymus serpyllum), guldenroede (Solidago), salie (Salvia officinalis) en ereprijs (Veronica longifolia). Honingbijen zijn het bekendst, maar er zijn ook veel soorten wilde bijen.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Bijen, hommels en vlinder houden niet echt van hortensia omdat ze er weinig voedsel vinden. Totaal nutteloos zijn ze echter niet. Hortensia lokt veel soorten vliegjes die in de bloemen willen overwinteren alwaar ze dan weer voedsel zijn voor vogels.
Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
Muggen en wespen hebben een hekel aan sterke, kruidachtige geuren, zoals citroen, lavendel, rozemarijn en de geur van geranium- en tomatenbladeren. Vul potten en bakken met citroen- en andere potgeraniums, rozemarijn, lavendel en tomatenplanten.
Deze bosrank bloeit in april en mei met kleine enkelvoudige donkerroze bloemen met goudgele meeldraden. De Clematis montana 'Rubens' is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting of pergola begroeiing.
Heb je bloemen zoals de krokus, winterakoniet, gele kornoeltje, sneeuwklokje en mahonie in je tuin? Dan begin je goed want deze bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en hommels.
Lavendel is een gemakkelijke plant, die het goed doet in de volle zon en goed doorlatende grond. Goede insecten, zoals bijen en vlinders, zijn dol op lavendel. Lavendel is niet gevoelig voor ziektes, een echte krachtpatser dus. In de lente kan de lavendel ontsiert worden door schuimbeestjes.
Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder.Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk. De kleur van de bloem is niet willekeurig.
Wij stimuleren het gebruik van klimop omdat het een goede voedselplant is voor bijen vooral omdat deze zo laat bloeit. Doordat klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden, is deze plant ideaal voor bijen en zweefvliegen die nog op zoek zijn naar nectar.
Als adult bezoeken bijen bloemen waarbij ze de nectar gebruiken als energiebron om te kunnen vliegen en stuifmeel verzamelen als eiwitbron voor hun nakomelingen.