De Cajun-keuken is vrij pittig en gebruikt veel kruiden. Een typisch 'standaard cajun' - kruidenmengsel bevat in elk geval paprikapoeder (scherp), knoflook, ui, cayennepeper (veel !) en zwarte peper.
De kruidigheid is echter goed voor het lichaam omdat het helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en zo het lichaam reinigt. In het algemeen wordt de Cajun keuken als heel gezond beschouwd, ook vanwege de kruiding.
Smaakvolle kruidenmix cajun
De pikante, volle smaak wordt bereikt met een aromatische mengsel. De volgende ingrediënten vormen samen het geheim achter cajun: zout, zwarte peper, witte peper, cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, selderij, basilicum en oregano.
Het is scherper dan paprikapoeder, maar ook weer minder scherp dan sommige pepers. Alleen cayennepepers worden hiervoor gebruikt. Sommige vinden de smaak bijzonder scherp, andere vinden het maar flauw van smaak. Scherpte in eten is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak.
Met Cajun wordt het deel van de bevolking van de Amerikaanse staat Louisiana bedoeld dat oorspronkelijk uit Acadië (Canada) afkomstig is. Het gebied in Louisiana waar de meeste cajuns wonen, noemt men de Cajun Triangle, die grofweg loopt tussen New Orleans, Lake Charles en Alexandria.
De gumbo cajun melange van Apollo is een typische Amerikaanse mix voor een heerlijke stoofpot met kip en/of chorizo. Dient als heerlijke smaakmaker bij deze gerechten.
De cajun kruiden komen uit Louisiana en wel uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die halverwege de 18e van uit Acadië in Canada neerstreken in Louisiana. Sinds begin 17e eeuw was Acadië (in het huidige Canada) een Franse kolonie, waar veel Fransen kwamen wonen.
Pittigheid. Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Cayennepeper is tevens een onmisbaar ingrediënt voor curry. De kleur en de smaak van paprikapoeder hangt af van de onderdelen van de gebruikte paprika: of alleen het vruchtvlees, of ook de stengel, zaadlijsten en zaden mee vermalen zijn. Vooral de zaden maken het paprikapoeder scherper van smaak.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Pepers zijn veel kleiner dan paprika's en langwerpig. Hoe kleiner en puntiger de vorm en hoe dunner het schilletje, hoe heter de peper. De bekendste pepersoorten zijn rode en groene pepers. Kleiner en met een scherpe smaak is de cayennepeper.
Onze Creoolse kruiden zijn heerlijk voor het kruiden van rijst, vlees, groenten, soep en stoofschotels. Eigenlijk alles wat een smaakboost nodig heeft. Deze kruidenmix bestaat onder meer uit paprika, zwarte peper, knoflook, oregano en tijm.
Adobo of adobar betekent marineren of kruiden, dus het is letterlijk een referentie van waar het voor werd gebruikt. Deze kruiden mix komt uit de Spaanse keuken en werd meegenomen naar Latijns-Amerika. Wanneer de temperaturen warm werden was het niet ongebruikelijk om een marinade of natte kruidenmix te maken.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Waarom is koriander goed voor je gezondheid:
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.