Voeg een scheutje zuivel toeYoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.
Roer wat melk door de chili. Je zult merken dat de smaak milder wordt naarmate je meer melk toevoegt.
Hazelnootmelk, amandelmelk, sojamelk zijn vooral erg geschikt voor bakken. Havermelk is perfect voor bijvoorbeeld je havermoutpap bij het ontbijt en kokosmelk wordt veelvuldig in smoothies gebruikt. Elke vervanger heeft zo wel recepten waarin ze het best tot hun recht komen.
Zure room of gewone yoghurt
Wanneer u melk in een recept vervangt, kunt u doorgaans een gelijke hoeveelheid zure room of yoghurt gebruiken. Als u echter de voorkeur geeft aan een vloeibaarder beslag, overweeg dan om het te verdunnen met een beetje water. Yoghurt is ook een geweldige vervanger voor karnemelk of roomkaas in een glazuur.
Zuivel is geweldig om pittigheid tegen te gaan en kan een prettig verkoelend effect hebben . Je kunt melk, zure room of zelfs een scheutje yoghurt over elke portie toevoegen, maar wees voorzichtig met het toevoegen en vervolgens koken van de zuivel op een hoger vuur, omdat het kan schiften.
Het leidingwater in Chili is niet drinkbaar voor westerlingen, dus gebruik flessen mineraalwater. Dé nationale drank is wijn, die hier lokaal op grote schaal gebrouwen wordt en in vele varianten verkrijgbaar is.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Je kunt melk ook vervangen door kraanwater, hoewel dat vloeibaarder is. Voeg het water beetje bij beetje toe als je aan het bakken bent, tot je de gewenste consistentie hebt. Andere alternatieven: Graandranken zoals speltdrinks.
Sojamelk is een van de bekendste plantaardige melksoorten en komt qua voedingsstoffen het dichtst in de buurt van koemelk. Het is een romige, eiwitrijke melk op basis van sojabonen, waar vaak calcium en b12 aan is toegevoegd. Sojamelk is milieuvriendelijker dan koemelk.
Douane. In het vliegtuig mag u in uw bagage geen verse producten meenemen zoals fruit, melkproducten en vleeswaren. In principe geldt de regel dat u vanuit Nederland alleen producten in hun originele fabrieksverpakking het land in mag voeren. De controle hierop bij de grens tussen Argentinië en Chili is erg streng.
Als uw chili bijvoorbeeld stevig is en veel rode pepers bevat, is een volle rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Merlot de beste keuze. Als uw chili echter lichtere ingrediënten bevat, zoals kip en witte bonen, kies dan voor een witte wijn met een heldere zuurgraad, zoals Pinot Gris of Chardonnay.
Populair eten in Chili is de asado, het grillen van grote stukken vlees.Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. De nationale snack is empanada: vlees met ui en olijven in stevig deeg uit de oven.
Een kop sterke, gezette koffie doet wonderen voor je pot chili, en geeft een diepe, geroosterde smaak waardoor de chili smaakt alsof hij de hele dag heeft staan pruttelen. Voor maximale smaak, verminder je de koffie met een mix van tomatenpuree, aromatische groenten en kruiden zoals we doen in onze Spicy Vegetarian Chili.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Voeg een flinke scheut zure room, crème fraîche of yoghurt toe aan gloeiend hete chili of stoofschotels, of zelfs een beetje melk of room. Voor het beste resultaat kiest u echter voor volle zuivel. Voor tomatensausen en stoofschotels die geen zuivel nodig hebben, kunt u wat kaas eroverheen raspen.
Kruidencocktails, zoals gin-based martinis of een Vesper , zijn ideaal omdat ze levendige florale aroma's combineren met een schone afdronk die het gehemelte voorbereidt op de volgende hap. Sake en wijn-based cocktails creëren een vergelijkbaar effect, en hun lagere alcoholgehalte benadrukt niet de brandende werking van capsaïcine.
Dagelijkse chili
Hier is een leuke tip: je kunt je chili van goed naar uitstekend brengen door het water of de bouillon in een recept te vervangen door bier . Terwijl de chili suddert, verdampen het water en de alcohol in het bier, waardoor er restsuikers achterblijven die een moutige basis aan je gerecht geven.
Chili staat ook bekend als het veiligste land in Zuid-Amerika voor vrouwen om alleen door rond te reizen en het is het op één na veiligste land in het algemeen. Een goede keuze als vakantiebestemming dus! Te meer daar Chili zo ontzettend divers is. Van de woestijnen in het noorden tot de ijsvlaktes in het zuiden.
Ook in Chili wordt het avondeten op een laat tijdstip genuttigd rond een uur of acht maar soms ook later. Let erop dat de restaurants ook wat later opengaan vaak dan je in Nederland gewend bent en niet voor teleurstellingen komt te staan.
Eten is ongeveer twee keer zo duur (zowel in restaurants als in de winkel). Dus over het algemeen zou ik zeggen dat Patagonisch Chili ongeveer 2-3 keer duurder is dan Patagonisch Argentinië.
De negatieve effecten van het drinken van koffie met melk zijn vooral de inname van vetten en suikers uit deze drank. Zelfs de eerste cappuccino ter wereld werd gemaakt om koffie zoeter te laten smaken.