Cafeïne zorgt ervoor dat al het voedsel in je maag te snel naar je dunne darm verplaatst en vervolgens laat het je voedsel in je dikke darm versneld uitpoepen. Daarna vertraagt je spijsvertering. Dat komt doordat cafeïne de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline stimuleert.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Als je problemen hebt met het prikkelbare darm syndroom (PDS), gastritis of maagzweren, dan dien je het drinken van normale of cafeïnevrije koffie te vermijden volgens onderzoekers van de University of Maryland Medical Center (UMMC).
Kan ik koffie gebruiken als laxeermiddel? Nee, het is niet aan te raden om koffie als laxeermiddel te kiezen. Het laxerende effect van koffie is niet groot. Daarnaast is teveel cafeïne niet goed voor je lichaam.
Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon. Voor volwassenen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen zijn er verschillende adviezen over cafeïne.
De werking van cafeïne.
Bij het drinken van koffie met melk en suiker wordt de opname bovendien vertraagd. Cafeïne stimuleert tal van lichaamsfuncties. Het werkt direct op de hersenen en stimuleert daar de afgifte van het stresshormoon adrenaline, wat op zijn beurt de afgifte van dopamine stimuleert.
Door abrupt te stoppen met cafeïne-inname kan het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen en gaan afkicken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en zelfs griepachtige verschijnselen.
De ontlasting bestaat onder normale omstandigheden voor 0 tot 4 gram vet per 100 gram ontlasting. Een toename van het vetgehalte uit zich in vettige, plakkerige ontlasting. Dit kan een op zichzelf staande klacht zijn of een aandoening van het maag-darmkanaal (een ziekte of een verteringsprobleem).
Darmen worden actiever
Gedurende de dag dronken de proefpersonen koffie of water en aten ze een maaltijd. Na het koffiedrinken bleek de darmactiviteit inderdaad flink toe te nemen, sterker dan bij water. Al enkele minuten na het drinken werden de darmen actiever, zo berichtte de sonde.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
De bacteriën in je buik zijn dol op vezels. Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door hier veel van te eten, help je de goede bacteriën om hun werk te doen. Het is goed om veel verschillende bacteriestammen in je buik te hebben.
Cafeïne heeft een stimulerend effect op je maagdarmkanaal
Cafeïne stimuleert de samentrekking van de spieren in je maagdarmkanaal. Hierdoor geeft je maag z'n inhoud al te vroeg door aan je dunne darm1. Door cafeïne geeft je maag voedsel wat nog niet volledig verteerd is al door aan je dunne darm.
In groene poep kan gal zitten, wat een teken kan zijn dat eten te snel door de darm gaat – zoals bij diarree. Een gele kleur ontlasting kan een teken zijn van overtollig vet. Als je poep zwart of felrood is kan het zijn dat er bloed in zit – ga dan naar de dokter voor advies.
Drijvende ontlasting is ontlasting dat blijft drijven in de W.C. Vaak is er niets ernstigs als je je Number Two nog ziet drijven in het toilet. Het kan echter wel een signaal zijn van met name verteringsissues, zoals een verminderde aanmaak van spijsverteringsenzymen door de lever en de alvleesklier.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand.De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Sommige mensen hebben baat bij een glas cola als ze misselijk zijn. Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.