Marokkaanse theepot gemaakt van hoogwaardige materialen Roestvrij staal. Geschikt voor het zetten van Marokkaanse thee, maar daarnaast kun je de theepot eveneens goed gebruiken voor het zetten van kruidenthee met losse kruiden. Te gebruiken op alle warmtebronnen, ook geschikt voor op inductie!
Deze Marokkaanse theepot van roestvrij staal is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. Perfect om Marokkaanse thee te zetten op de inductiekookplaat, maar andere soorten thee kunnen natuurlijk ook.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Pannen met een dikke bodem die opgebouwd is uit verschillende lagen (een 'sandwichbodem') zijn het beste voor inductie.
De gietijzeren theepot is qua hittebestendigheid dan ook door geen andere theepot te evenaren. Van oudsher werden deze theepotten dus gebruikt om het water op een kachel of stoof te laten koken. De theepot kan daardoor zowel dienstdoen als theepot en als waterketel.
Voordelen van gietijzeren theepot:
Hoogwaardig gietijzer dat thee langer warm houdt. Geëmailleerd van binnen om roest te voorkomen. Speciaal gevormde tuit om te gieten zonder te druipen. Inclusief fijnmazige roestvrijstalen theefilter.
Een inductiekookplaat verwarmt pannen met behulp van magneten. Als je een pan zonder magnetische bodem op een kookplaat zet, gebeurt er dus niets. Vaak hebben koperen of rvs-pannen ook een magnetische bodem, net als gietijzeren exemplaren.
Inductie past zich aan het formaat van de bodem.Je kunt dus gewoon een kleine pan gebruiken op een grote inductieplaat.
Een keramische kookplaat is een vorm van een elektrische kookplaat, waarbij de kookzones heet worden. De kookzones zullen de eerste paar minuten nodig hebben om op te warmen. Een inductie kookplaat daarentegen werkt met een magnetisch veld, waardoor de kookzones niet heet worden, maar de pan zelf wel.
Het grootste nadeel zit hem in de aanpassingen welke in de meeste woningen in de groepenkast en keuken nodig zijn. Een ander nadeel van koken op inductie is het feit dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn.
Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan pannen van aardewerk, aluminium of koper. Maar ook glas is niet geschikt. Een ovenschaal warm houden op een inductie kookplaat zal daarom ook niet werken. Voor als deze gevallen is een inductie adapter een absolute must.
"Het vermogen van inductie is het dubbele dan dat van de waterkoker en het duurt ook dubbel zo lang om water op te warmen. Het kost 0,10 euro om één liter water te koken op inductie." Met zekerheid is een waterkoker dus de goedkoopste manier om water op te warmen!
Dit type theepot heeft het voordeel transparant te zijn, maar pas op voor thermische schokken! Gelukkig zijn de meeste glazen theepotten tegenwoordig hittebestendig.
Wokken op de inductiekookplaat is zeker mogelijk. Omdat de inductiekookplaat anders werkt dan de gaskookplaat, hebben fabrikanten gezocht naar een oplossing. Bij de inductiekookplaat vindt verhitting plaats op de plek waar de pan de kookplaat raakt.
Maar ook op inductie kun je een prima omelet bakken. Stap één zijn een goed ingebrande plaatstalen pan, voldoende hitte en boter. Vervolgens hou je de pan flink schuin, waardoor de inductie ook de zijkant van de pan verwarmt. Daarmee kun je je ei bakken in een halvemaanvorm.
FEIT 3 - Inductie koken is makkelijk
Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
De koperen pan bevat 3 lagen: koper, aluminium en roestvrijstaal.Dit zorgt er voor dat deze koperen pannen ook werken op de inductie kookplaat. Hierbij reageert het koper snel op temperatuurwisselingen: ideaal voor recepten (vooral sauzen) die extra controle over de temperatuur vragen.
Alle Tefal pannen zijn altijd geschikt voor gas, elektrisch en glaskeramisch als warmtebron. Heb je inductie, kijk dan goed of de pan óók geschikt is voor inductie.
Gietijzeren theepotten
Is het voor jou belangrijk dat de thee zo lang mogelijk warm blijft? Kies dan voor een gietijzeren theepot.
Gietijzeren theepot / Japanse theepot
De theepotten zijn over het algemeen gemakkelijk te combineren met een wat strakker ogend of glazen theeservies. Gietijzeren theepotten hebben als groot voordeel dat het thee langer warm houdt en ze zijn geschikt voor alle theesoorten.
Gietijzer reageert namelijk niet goed op zuren, maak er bijvoorbeeld geen tomatensaus in en blus ook niet af met wijn of azijn. Dit tast de buitenste laag van de pan aan, en je eten kan er ook een ijzerachtige smaak door krijgen. Denk er ook aan dat de pan alle smaken opneemt van het eten dat je er in maakt.