En ook in dat segment is Brussel, met zijn 1.106 euro voor een appartement, een pak duurder dan de Vlaamse centrumsteden. Antwerpen volgt op 916 euro, Leuven, Mechelen en Gent op respectievelijk 847, 789 en 776 euro.
In 2021 bedroeg de gemiddelde huizenprijs in ons land 297.611 euro (+7,5 procent). In Vlaanderen was dat 329.747 euro (+7,6 procent) en in het Brusselse gewest 528.057 euro (+6 procent). In de lijst met de tien duurste gemeenten stond Sint-Martens-Latem helemaal bovenaan.
Brasschaat768.265 euro: dat is de gemiddelde prijs van een huis in de duurste gemeente van Vlaanderen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van notaris.be, die HLN kon inkijken.
619.000 euro. Dat is bijna 140.000 euro meer dan Boechout, de tweede duurste gemeente van de provincie. Straffer nog: een huis in Schilde is dubbel zo duur als in Retie. En die Kempense gemeente behoort zeker niet tot de goedkoopsten van de provincie.
Sint-Martens-Latem blijft rijkste gemeente
Als we naar de gemeenten kijken, blijft Sint-Martens-Latem de rijkste van het land (30.748 euro). Keerbergen, Oud-Heverlee, het Waals-Brabantse Lasne (de eerste Waalse gemeente) en het Antwerpse Hove vervolledigen de top vijf van rijkste gemeenten.
Vlaanderen blijft de rijkste regio. Op Lasne na bevinden alle rijkste gemeenten van het land zich in Vlaanderen. Sint-Martens-Latem staat traditioneel bovenaan met een gemiddeld inkomen van 25.375 euro, of de helft boven het nationaal gemiddelde.
Maar er zijn nog twee redenen waarom de prijzen in Knokke zo hoog liggen. “Hier zijn nog weinig krotten”, zegt De Bisscop. “Professionele spelers kopen hier de slechte panden op en verkopen ze door aan hoge prijzen. Bovendien is er heel weinig aanbod: dat stuwt de prijzen natuurlijk ook de hoogte in.
Het vlak over de Nederlands-Belgische grens gelegen Brasschaat is een geliefde vestigingsplaats voor te rijk geworden Nederlanders. Ze ontvluchten het onvriendelijke belastingklimaat en strijken neer langs de lommerrijke leien en steenwegen van de gouden driehoek ten noorden van Antwerpen.
Enkele grote en noemenswaardige bossen, natuurgebieden en parken zijn: het Park van Brasschaat, het Klein Schietveld, het Groot Schietveld, De Inslag, De Uitlegger, het Peerdsbos en Domein de Mik.
De goedkoopste gemeente in West-Vlaanderen: Met een gemiddelde woningprijs van 180.967 euro was Menen vorig jaar de goedkoopste gemeente van zowel West-Vlaanderen als Vlaanderen. Ook daar is de prijs in 2021 toegenomen.
Wat maakt Leuven zo'n dure stad? Het tiental experten dat we hiervoor raadpleegden wijst vooreerst op het feit dat Leuven wegens zijn aantrekkelijk, levendig, aanbodrijk en veilig centrum dichtbij Brussel en Brussels Airport een zeer gegeerde plek is om te wonen.
Er gaat niets onder Groningen
Hoewel de stad Groningen de zesde stad van Nederland is als het gaat om de vierkante meterprijs, is de provincie Groningen de goedkoopste provincie om in te wonen.
De gemeente Brasschaat heeft de reputatie veel rijke Nederlanders aan te trekken: hier verblijven 1800 landgenoten. De meeste wonen echter in Antwerpen (bijna 11.000), gevolgd door grensplaatsen als Lommel (circa 4000), Maaseik en Maasmechelen (elk circa 2500).
Enkele mijlpalen in de geschiedenis van Brasschaat: 1251 Vermelding woord De Mick in een oorkonde, in 1269 volgt Breesgata (het gat naar Brecht). 1482 Stichting nonnenklooster op Mishagen waarvan nu nog grondvesten en kleine ruïnen bestaan.
Goedkopere huizenprijzen
De woningen in België zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Antwerpen is in vergelijking met Nederlandse steden als Rotterdam of Breda, veel goedkoper. En dat, terwijl er een vergelijkbare woon- en werkomgeving tegenover staat. Werken en wonen in Antwerpen is populair.
De grote meerderheid van de Nederbelgen woont in het Vlaams gewest. Zij vormen daar dan ook in totaal de grootste groep buitenlanders en de grootste groep in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in de grensstreek wonen velen.
De belangrijkste voordelen van emigreren naar België zijn de lage woon- en autolasten, er zijn minder vergunningen nodig om bijvoorbeeld je woning te verbouwen, België kent een bourgondische cultuur met een gemoedelijke sfeer en je hebt er prachtige natuur.
Knokke is de op vier na rijkste gemeente van Vlaanderen, Molenbeek de op een na armste. Wie op de eerste plek woont, verdient gemiddeld 2,5 keer meer dan wie op de tweede woont. En toch kampen beiden gemeenten dus met een gelijkaardig percentage wanbetalers: een op de tien vereffent er zijn facturen niet op tijd.
Gemiddeld genomen betaal je voor een appartement in Knokke-Heist meer dan in het centrum van Frankrijk en ligt de prijs van een m2 net iets lager dan in het centrum van Londen. Heel erg duur dus maar dan heb je ook wat. Knokke is direct gelegen aan de kust van de Noordzee met een 16km lange strand.
Knokke-Heist telt 33.000 inwoners, waaronder veel aangespoelden die het aan zee zo fijn vonden dat ze er hun anker uitgooiden. Anderen trokken (tijdelijk) de wijde wereld in omwille van de studies, de liefde of hun carrière. Deze drie Knokkenaars groeiden op in de badstad en bleven er trouw aan.
Op 1 januari woonden er 20.110 Nederlanders in Antwerpen, of bijna 4 procent van de totale bevolking. De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen.
Bloemendaal – €381.100 per huishouden
De rijkste gemeente van Nederland is Bloemendaal met een gemiddeld vermogen van €381.100 per huishouden. Bloemendaal is de villawijk van Haarlem. In deze gemeente staan voornamelijk zeer grote huizen wat uiteraard vermogende Nederlanders aantrekt.
Circa 9 duizend personen die in Nederland wonen, werkten in 2014 in de Belgische grensstreek. Andersom zijn dat er 31 duizend.
Uit de volkstellingen blijkt dat ongeveer 470 duizend in Nederland geboren personen in een van de andere 31 deelnemende landen woonden op 1 januari 2011. De meesten bleven relatief dicht bij huis: het grootste deel woonde in de buurlanden België (126 duizend) en Duitsland (112 duizend).