De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
Tijdens het roosteren verbranden er ook geen calorieën. Wel verdampt een deel van het vocht in het brood. Hierdoor is de snee brood iets lichter geworden na roosteren. Als je kijkt naar het aantal calorieën per 100 gram brood, dan levert geroosterd brood zelfs iets meer energie dan gewoon brood.
Naast dat het soms gewoon lekker is om een geroosterd broodje te eten, is het ook een goed voedingsmiddel voor wanneer u zich niet zo lekker voelt. Juist omdat het zo licht verteerbaar is, houdt geroosterd brood de maag en darmen rustiger, wat het goed verdraagbaar maakt.
,,Geroosterd brood is inderdaad lichter verteerbaar'', vertelt Wouters. Dit heeft te maken met de hitte die tijdens het roosteren vrijkomt. ,,Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal gesproken de eerste stap in het verteringsproces.
Geroosterd brood is lichter verteerbaar, vertelt Wouters. Dit heeft te maken met de hitte die tijdens het roosteren vrijkomt. ,,Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal gesproken de eerste stap in het verteringsproces.
Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.
Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten.
Het zou dik maken en ongezond zijn. Maar uit onderzoek door Spaanse wetenschappers, gepubliceerd in the American Chemical Society's Journal of Agricultural and Food Chemistry zou blijken dat wit brood juist een gunstig effect heeft op de samenstelling van ons darm-microbioom, en daarmee op onze gezondheid.
Getoast brood verteert beter omdat het roosteren de structuur van je boterham verandert. De zetmeelmolecules worden bijvoorbeeld korter, waardoor je lichaam alles gemakkelijker en sneller verwerkt. Het nadeel van die vlotte vertering? Je toast vult minder, waardoor je sneller weer honger krijgt.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Sneetjes brood zijn het beste te roosteren in de broodrooster. Oud/droog brood is sneller geroosterd dan vers brood en dunne sneetjes hebben minder tijd nodig dan dikke sneden.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Diarree en constipatie
Bij verstopping kan er winderigheid optreden. Wanneer je slechts een paar keer per week ontlasting hebt en verstopt bent, kan de buik opzetten.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Een sneetje brood in de broodrooster en een beetje boter of confituur. Daar kan iedereen wel eens van genieten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Zelfs als je op dieet bent, moet je lichaam de verschillende voedingsstoffen krijgen die het nodig heeft: eiwitten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels enz. Brood blijft dan een goede keuze, want het bevat weinig vetten. Een volkorenboterham bevat ongeveer 77 kcal, minder dan 1 gram vetten en 2 gram voedingsvezels.
In tegenstelling tot bruinbrood wordt witbrood heel snel verteerd en opgenomen in je lijf. Dit komt omdat er geen vezels of eiwitten in witbrood zitten die helpen met het vertragen van de spijsvertering. Het gevolg? Je bloedsuikerspiegel stijgt snel en zakt net zo rap weer in.
Brood. Het duurt best een tijdje voor je maag het brood dat je hebt gegeten het verwerkt. Het duurt ongeveer 3 uur tot je maag het heeft verteerd.
Zo lijkt het in dit onderzoek geen probleem om glutenvrij brood te roosteren in een broodrooster dat ook voor gewoon brood wordt gebruikt. Volgens de onderzoekers is het in ieder geval niet nodig om aparte pannen, bestek en keukenapparaten te gebruiken bij coeliakie.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.