Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kunt u gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond dan nog blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter.
Bij de meeste mensen stopt een wondje na een paar minuten met bloeden. Het bloed stolt dan. Als u hemofilie heeft, blijft u langer bloeden. Dat komt doordat u te weinig van een bepaalde stollingsfactor in uw bloed heeft.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Verbind een bloedende wond met een verband of schone (thee)doek. Bijtwonden kan de huisarts tot 8 uur later hechten, andere wonden tot 12 uur later. Is de wond in contact geweest met aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel? Zo nodig geeft uw huisarts u een tetanus-prik of antibiotica.
Eerst moet een arts de wond bekijken. Bloedt de wond erg? Doe er dan verband omheen en druk er minstens 10 minuten op. Zo zorgt u ervoor dat het bloeden stopt.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Blijft de wond bloeden, breng dan een dekverband aan (gaaskompres vastgezet met het elastisch windsel) en ga direct naar de huisarts (houdt het getroffen lichaamsdeel hierbij zo veel mogelijk omhoog en blijf met één hand de wond dichtdrukken).
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
Bij snijwonden groter dan 1 centimeter. Bij hevig bloedverlies (wanneer het bloed ritmisch naar buiten stroomt kun je ervan uitgaan dat je een slagader hebt geraakt). Wanneer de wond niet schoon is en onvoldoende schoon gemaakt kan worden. Bij aanwijzingen voor een botbreuk of ontwrichting.
Heb je een huidwond? Spoel de wond dan goed schoon met drinkbaar water om al het vuil uit de wond te krijgen. Daarna verbind je de huidwond met een pleister op een niet-verklevend steriel gaaskompres. Schaafwonden mag je ook aan de lucht laten drogen.
Wanneer een wond traag geneest, vochtig blijft of ernstig verkleurt is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Uw huisarts kan u bijvoorbeeld medicatie voorschrijven die de genezing bevordert. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om u te laten behandelen door een specialist.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Meestal is na 3 weken te zien dat de wond begint te genezen. Het kan maanden tot een jaar duren voordat een open been genezen is.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.
Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering.
Diepe bloedingen ontstaan door een tekort aan stollingsfactoren, waardoor de stolling in het bloed niet in gang wordt gezet en de bloeding dus niet vanzelf stopt. Hierdoor kunnen spontane, soms heel uitgesproken bloedingen in de spieren en gewrichten ontstaan.
Als u een diepe snij- of steekwond heeft die groter is dan een centimeter en de randjes van de wond van elkaar afliggen. Als de wond maar blijft bloeden. Als u veel pijn ervaart. Als het niet mogelijk is om bepaalde bewegingen te maken door de wond.
Als u te maken heeft met een nabloeding, gaat de wond in uw mond (licht) bloeden. In de meeste gevallen is dit niet gevaarlijk. Sterker nog, een nabloeding lijkt vaak sterker dan deze in feite is. Dit komt omdat het bloed dat uit uw wond komt, vermengd wordt met speeksel.