Voorbeeld: Heeft een tent bijvoorbeeld een waterkolom van 1500 mm? Dan kan één ø inch een druk aan van 1500 mm zonder te lekken. Deze druk is vergelijkbaar met het gewicht van 1500 mm water, namelijk 1,5 kg.
5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht. Een zware regenbui of natte sneeuw is geen probleem en zelfs bij ondiepe onderdompeling blijf je droog.
Een goed waterdicht kledingstuk heeft dus een waterkolom van minimaal 10.000 mm en heeft ook afgewerkte ritsen en naden. Tussen verschillende kledingstukken die aan deze eisen voldoen bestaan alleen ook prijsverschillen.
Een vraag die vele consumenten stellen: 'Is mijn tent waterdicht? '. Statistisch gezien wordt een materiaal al waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm.
Een waterkolom van bijvoorbeeld 4.000 mm betekent dat het doek de waterdruk aan kan van een buis water van 4.000 millimeter (4 meter) hoog. Wanneer is een tent waterdicht? Onder ideale omstandigheden is een tentdoek waterdicht vanaf een waterkolom van rond de 1000 millimeter.
5.000 mm: Volledig waterdicht. De regenkleding blijft zelfs tijdens zware buien droog. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten, kruipen of leunen begint het materiaal te lekken.
- Waterkolom tussen 15.000 - 20.000mm:
Waterdicht bij hevige regen en natte sneeuw. Bestand tegen hoge druk en wrijving van een zware rugzak. Goed voor langere wandelingen met een zwaardere rugzak. - Waterkolom is meer dan 20.000 mm: Waterdicht bij hevige regen en sneeuwval.
De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Concreet: op een tentdoek, een grondzeil of waterdichte kleding wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water.
De waterkolom is een term die je tegenkomt bij alle kwaliteit tenten. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De waterkolom is niets anders dan een test die bepaalt hoe waterdicht een stof is. Des te hoger dit getal, des te meer waterdruk kan de stof verdragen.
Het verschil tussen waterdicht en waterafstotend
Een materiaal is volgens de regel waterdicht als de waterkolom hoger is dan 1.500 mm.
Hoe hoger het getal, hoe hoger de waterbestendigheid en hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt. De waterkolom zegt iets over het aantal mm waterdruk dat de stof kan verdragen per vierkante meter.
GORE-TEX® producten hebben een waterkolom tot 28.000 mm.
De waterkolom is een beslissende factor of en hoe lang je droog blijft bij regen of sneeuw. Deze wordt aangegeven in mmWS of mWS - hoe hoger de waarde, hoe hoger de weerstand tegen water.
De cijfers zitten tussen de 0 en 30.000 en worden aangegeven in millimeters. Deze cijfers kun je vaak vinden op kleding en geven aan of het kledingstuk waterafstotend is of waterdicht. Tussen 0 en 1.000 millimeter is de stof waterafstotend, maar niet waterdicht.
Bij een waterdichte jas met een waterkolom tussen de 5000 en 15000 mm heb je echt een zeer waterdichte jas waarmee je ook langere tijd ergens tegenaan kunt zitten of staan, voor er iets gaat doorlekken. Ga je een wandelvakantie doen en heb je de pech dat het continu pijpenstelen regent dan heb je zo'n jas wel nodig.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Meter waterkolom is geen SI-eenheid. Officieel gebruik is niet toegestaan, maar wordt bijvoorbeeld binnen drinkwaterbedrijven nog algemeen toegepast. 1 meter Waterkolom = 9,80665 kPa = 0,1 bar.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm).
Het GORE-TEX is volledig waterdicht, terwijl andere technologieën vaak waterafstotend zijn. Het is daarom belangrijk om je kleding af te stellen op je doel. Doe je een duurloop in koude temperaturen met kans op regen, dan is GORE-TEX kleding ideaal. Bij warmere omstandigheden voldoet een waterafstotend materiaal.
De mate van waterdichtheid vertelt in welke mate je jas de regen tegenhoudt. Dit meten we aan de hand van de waterkolom. Met een waterkolom van meer van 5000 mm spreken we van waterdicht.
Naast water repellent heb je nog water resistant; wat is het verschil? Je kunt water resistant eigenlijk zien als een minst goede laag om water tegen te houden. Onderaan staat water resistant, dan water repellent en uiteindelijk waterproof (waterdicht).
waterdicht bijv. nw. (bijna altijd gebruikt)
waterproof bijv. nw. waterbestendig bijv.