Als je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheden brood van het Voedingscentrum en je kiest de juiste hoeveelheid en het juiste soort beleg, dan word je van brood zeker niet dik! Brood, en vooral volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig energie (kcal); een echt nutriëntenbommetje.
Om te beginnen is brood geen dikmaker en kun je het dus prima eten als je wil afvallen. Dat zegt Jeroen Wesseling, bekend als De Foodexpert op Instagram, waar hij informatie deelt over gezonde voeding. "Volkorenproducten, waaronder volkorenbrood, bevatten veel vezels.
Alle voedingsmiddelen, ook brood, leveren kilocalorieën. Als je over een langere periode meer kilocalorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan in gewicht. Dit geldt voor alle voedingsmiddelen en niet specifiek alleen voor brood.
Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt.
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Maar volkoren- en bruinbrood leveren belangrijke voedingsstoffen en dragen bij aan een lager risico op bepaalde chronische ziekten.
Sommige mensen vinden het makkelijk om te veel brood te eten, dus het weglaten ervan helpt hen om hun calorietekort te bereiken. " Je kunt in principe elk caloriebevattend voedsel weglaten om af te vallen ," vertelde Dr. Spencer Nadolsky, een cardio-metabole-medische arts die gespecialiseerd is in obesitas en lipidologie, aan Insider.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Volkoren brood zorgt bewezen voor minder buikvet
Hoe komt dit? Volkoren brood is rijk aan vezels welke zorgen voor een betere spijsvertering. Door deze beter spijsvertering wordt er minder vet opgenomen en dus ook minder buikvet omgezet naar lichaamsvetten en buikvet.
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
Het eten van buitensporig grote porties brood, met name geraffineerd witbrood, kan bijdragen aan gewichtstoename vanwege de caloriedichtheid . Kies voor kleinere porties, volkoren of volkoren opties, en breng deze in evenwicht met andere voedzame voedingsmiddelen.
Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.
Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten.
Crackers passen dus perfect in een eetschema om af te vallen, maar ze hebben geen magische krachten. In 1 snee brood (35 gram) zitten dan wel meer calorieën (ongeveer 80). Een boterham bevat ook meer water, is groter en je kan er meer groenten op leggen.
Ja, je kunt brood eten terwijl je probeert af te vallen .
Brood eten zorgt er niet voor dat je aankomt. Te veel brood eten wel. Brood is een wereldwijd basisvoedsel en wordt door iedereen gegeten. Het is niet nodig om het volledig uit je dieet te schrappen.
Zoals je hebt kunnen lezen, past brood absoluut binnen een gezonde levensstijl en kun je het prima elke dag eten. Je doet er wel goed aan om kwalitatief brood te eten, zodat je voor een langere tijd een vol gevoel hebt. Brood is een uitstekende bron van energie, dus zeker geschikt om te eten voor je gaat sporten.
In een onderzoek verloren mensen die een caloriearm dieet volgden met volkoren granen, zoals volkorenbrood , meer buikvet dan mensen die alleen geraffineerde granen aten, zoals witbrood en witte rijst. Volkoren granen leveren meer vitaminen, mineralen en vezels dan geraffineerde.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Wit brood
Het staat hoog op de glycemische index, wat betekent dat het kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (8, 9). Uit een onderzoek uit 2014 onder 9.267 mensen bleek dat het eten van twee sneetjes (120 gram) witbrood per dag verband hield met een 40% groter risico op overgewicht of obesitas (10).
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Koolhydraten, of ze nu heel of geraffineerd zijn , verhogen de niveaus van de feelgood-neurotransmitter serotonine in de hersenen , zegt Caspero. Dus als je gezonde koolhydraten zoals volkoren granen schrapt, gaat je mentale gezondheid er ook op vooruit.
Hoewel het vermijden van wit brood, pasta, rijst en aardappelen een nuttige stap kan zijn richting gewichtsverlies , moet het worden gedaan als onderdeel van een gezond programma dat een uitgebalanceerd dieet omvat, samen met lichaamsbeweging. Voor begeleiding over gewichtsverliesplannen die geschikt voor u kunnen zijn, kunt u overwegen om een diëtist te raadplegen of met uw arts te praten.
Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen. Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood. Het kan zijn dat het brood dat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat.