- Drink genoeg water.- Draag dunne kleding en een pet of hoedje.- Smeer je goed in. Zeker als je de zon in gaat, maar ook in de schaduw kun je verbranden.
Het is de tweede keer dat het KNMI code oranje afgeeft in verband met ongewoon hoge temperaturen, zei een woordvoerder op NPO Radio 1. Ze riep op om voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanningen te beperken. "En als je op pad gaat, neem dan een flesje water mee."
Blijf bij een weeralarm (code rood) thuis. Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is.
Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan. Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer.
Bij code rood wordt iedereen gewaarschuwd om zich te beschermen tegen de hitte en niet enkel de risicogroepen zoals kinderen en ouderen. De alarmfase zoals vastgelegd in het ozon- en hitteplan wordt voor alle duidelijkheid niet afgeroepen.
Code oranje wordt afgegeven als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.
Er zijn vandaag geen waarschuwingen van kracht.
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven. Mocht je er toch op uit moeten met de fiets. De Fietsersbond geeft een aantal tips om valpartijen te voorkomen.
Wat betekent code geel, oranje en rood? De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen: Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. Nieuwe hospitalisaties/dag: minder dan 65, bezetting intensieve zorg: minder dan 300 bedden.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
Bij code rood is het zeker dat er op grote schaal problemen ontstaan. 'Maatschappij ontwrichtend' noemt de KNMI het zelfs. En dat maakt het advies in principe ook heel erg simpel: blijf binnen, tenzij je echt naar buiten moet.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een groot deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. In Drenthe en Groningen geldt code oranje.
Draag bedekkende (dunne en lichtgekleurde) kleding, een petje of hoed en een zonnebril; Mijd de zon, vooral tussen 12.00 en 17.00 uur; Kleed kinderen luchtig aan, maar niet te bloot; Smeer jezelf en je kinderen goed in (factor 50).
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
Reisregels vanaf 11 maart
De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
Code geel: kans op gevaarlijk weer, wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent.
Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving.
Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Code oranje wordt 24 uur van te voren aangegeven als de kans op extreem weer meer dan 60 procent is. Dat komt ongeveer vijf tot tien keer per jaar voor in Nederland. In het geval van code geel is er mogelijk sprake van gevaarlijk weer en moeten automobilisten extra alert zijn als ze de weg op gaan.
Er zijn geen waarschuwingen
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Weercodes KNMI
Het KNMI geeft weercodes af zodat iedereen die buiten is, zich kan aanpassen aan de weersomstandigheden. Het rijgedrag aanpassen bijvoorbeeld. Het KNMI gebruikt vier kleuren: dit zijn de weercodes groen, geel, oranje en rood. Deze weercodes en -kleuren zijn internationaal in gebruik.
Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten, waarbij stormen een naam krijgen.