Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Klassiek – Het klassieke effect van bordeaux wordt benadrukt door de kleur te combineren met elegant lichtbruin, beige, grijs of taupe. Denk aan een luxe bank in bordeaux, sierlijke kussentjes in wit en elegante accessoires in metallic tinten.
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Steak en rijk vlees
Biefstuk en lamsvlees zijn klassieke keuzes om te serveren met rode Bordeaux, maar magerder vlees zoals varkensvlees of eend zijn ook goede opties.
De algemene vuistregel: bordeauxrood kan het best worden gecombineerd met gedekte kleuren. Zwart, beige, grijs of ook wit staan er altijd mooi bij. Blijf echter liever uit de buurt van kleurencombinaties met felle kleuren zoals oranje of geel.
Rode Bordeauxwijnen moeten iets onder kamertemperatuur worden geserveerd, tussen 15 en 18 °C (60-65 °F), terwijl witte wijnen gekoeld moeten worden geserveerd, tussen 7 en 10 °C (45-50 °F) .
Jonge rode Bordeauxwijnen hebben veel karakter, helderheid en tannines. Deze fruitige, lip-smakkende wijnen passen bijzonder goed bij Franse Comte-kaas, of andere harde koemelkkaas met een uitgesproken smaak .
Bordeaux (droge witte wijn)
De appellation Bordeaux betreft alle Bordeaux-wijngaarden en omvat een zeer uitgestrekt geografisch gebied met een grote verscheidenheid aan grondsoorten en terroirs.
Claretwijnen combineren goed met rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, geroosterde kip, wild, paddenstoelen, pasta en visgerechten .
WITTE WIJN & KAAS
Zoete wijnen passen goed bij de meeste kazen, en hieronder staan een aantal veilige keuzes: Duitse Riesling, zoals Feinherb, Spätlese of Auslese. Deze specifieke witte wijnen zijn zowel zoet als vrij zuur – en smaken vaak gewoonweg goddelijk.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Kies rode en witte wijnen die goed samengaan met de kazen en vleeswaren op de borrelplank. Voor zachte kazen zoals Brie en Mozzarella, kies een lichte en fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay. Het frisse en fruitige karakter van deze wijnen past perfect bij de romige textuur van de kazen.
Neutrale kleuren
Bordeaux combineert prachtig met neutrale tinten zoals zwart, wit en grijs. Deze klassieke kleuren zorgen ervoor dat bordeaux de ster van de outfit wordt zonder te overweldigen.
Hij wordt vooral gevangen in de riviermonding van de Gironde en in de Dordogne. In Bordeaux wordt zeeprik traditioneel bereid met prei, rode wijn en rauwe ham, dat dan urenlang moet sudderen. Het gerecht wordt gegeten met croûtons met knoflook.
Welke kleur staat goed bij bordeauxrood? Er zijn veel kleuren die mooi staan bij een diepe rode tint. Een paar van onze favoriete kleurcombinaties met bordeauxrood zijn lichtblauw, babyroze en donkerbruin. Uiteraard is een ton-sur-ton look – oftewel een outfit in dezelfde tinten – altijd een chique keuze.
Bordeaux wijnen zijn niet alleen geliefd vanwege hun kwaliteit en smaak, maar ook vanwege hun potentieel om te rijpen en te evolueren met de tijd. Veel Bordeaux wijnen hebben een uitstekend bewaarpotentieel en ontwikkelen naarmate ze ouder worden nieuwe lagen van complexiteit en aroma's.
Giet de pasta af en serveer met je saus en de geraspte Parmezaanse kaas. Vraag je je af wat de wijn is? Deze pasta smaakt het beste in combinatie met een rode Bordeaux Supérieur, zoals Château Reynier Superieur , die structuur en soepelheid toevoegt aan dit smaakvolle gerecht.
Gegrilde steaks zoals rib-eye, strip en hanger zijn doorgaans rokerig en passen daarom goed bij rijkere wijnen zoals Cabernet Sauvignon. Een Left Bank Red Bordeaux-wijn gebruiken bij stukken zoals lam, filet mignon en sirloin steak kan een goede optie zijn vanwege hun inherent rijke smaak.
Rode wijn is een klassieke combinatie met kaas en dat is niet voor niets. De tannines in rode wijn kunnen door het vet in kaas heen snijden, waardoor het minder overheersend wordt en er nieuwe smaken naar voren komen. Rode wijn kan ook het gehemelte reinigen en voorbereiden op de volgende hap kaas.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.