Boerenkaas wordt gemaakt uit rauwe melk. Omdat tijdens het kaasmaken de kaas verzuurt en er veel van het vocht uit de kaas wordt verwijderd, is ook Boerenkaas niet aan- trekkelijk voor de ziekteverwekkende bacteriën. Ze stop- pen met groeien en gaan dood. Om die reden is ook Boerenkaas veilig voor de gezondheid.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en gewone kaas is de melk die hiervoor gebruikt wordt. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Vaak nog van dezelfde dag. De in deze 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak.
Boerenkaas is kaas gemaakt van rauwe koemelk gemaakt op de boerderij op traditionele en gecontroleerde wijze. Op traditionele wijze houdt in dat de kaas is gemaakt van de verse rauwe melk van de eigen koeien en wordt niet verhit. Alleen onder deze voorwaarden mag boerenkaas ook boerenkaas genoemd worden.
Boerenkaas is een rauwmelkse kaas die gemaakt wordt van de melk van koeien, schapen en geiten die binnen een straal van vijf kilometer van de kaasmakerij gehouden worden. De verse, niet gepasteuriseerde melk wordt aangezuurd en daarna wordt de melk gedurende ongeveer 25 tot 40 minuten gestremd met stremsel.
Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen: De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Echt vakmanschap dus! Bij fabriekskaas wordt alle melk op een hoop gegooid en daarvan wordt kaas geproduceerd. Boerenkaas wordt gemaakt van melk die van één boerderij afkomstig is en daardoor kunnen de smaken van boerenkazen onderling zeker verschillen.
Rauwmelkse kaas is kaas waarvan de melk noch de kaas aan warmte zijn blootgesteld. De warmtebehandelingen die losgelaten worden op melk (thermiseren en pasteuriseren) zorgen ervoor dat de de meeste micro-organismen die aanwezig zijn in melk, zowel de 'goede' als 'slechte' bacteriën de nek omgedraaid krijgen.
Boerenkaas is Nederlandse kaas die grotendeels met de hand is gemaakt van rauwe melk. De benaming is sinds 2007 door de Europese Unie beschermd als gegarandeerde traditionele specialiteit.
Boerenkaas is gezond en past in ieder gezond eetpatroon. Dat danken we aan de manier waarop dit soort kaas wordt gemaakt: natuurlijk en zonder toevoeging van chemische stoffen. Natuurlijker kan het niet. Eén goede raad: boerenkaas kopen doe je rechtstreeks bij de boer.
Geiten- en schapenkaas was lange tijd een in aanbod te verwaarlozen delicatesse. Maar intussen groeit het besef dat geiten- en schapenmelk gezonder is dan koemelk en is het ook voor mensen met een koemelkallergie in vele gevallen een oplossing.
1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Rauwmelkse kaas, ook wel niet gepasteuriseerde kaas, is kaas die gemaakt is van melk die niet verhit is voordat het tot kaas werd verwerkt. Het doel van het verhitten van de melk is om bacteriën onschadelijk te maken. Omdat de melk bij rauwmelkse kaas niet verhit is wordt hij daarom 'rauw' genoemd.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.
Rauwmelkse kaas kan listeriabacteriën bevatten. Deze bacterie kan leiden tot listeriose en deze infectie kan schadelijk zijn voor de baby. Het is als zwangere vrouw daarom belangrijk dat je goed oppast met rauwmelkse kaas, want deze kan de listeriabacterie bevatten.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Fabriekskaas wordt ook gemaakt van gestandaardiseerde melk welke eerst in tanken wordt gekoeld naar 3,5° C. Dan is de volgende stap pasteuriseren. Hierbij worden direct de bacteriën gedood. Belangrijkste verschil zit hem in het vetgehalte van de melk, welke 2,5% standaard is en voor volle melk 3,5%.
Voor het maken van fabriekskaas wordt gepasteuriseerde melk gebruikt. Boeren leveren de rauwe melk aan de fabriek en vervolgens wordt de melk daar verhit. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk waarmee in de fabriek de kazen worden gemaakt.
Een volle, romige kaas gemaakt van rauwmelkse kaas. Zijn karakteristieke boerensmaak maakt deze kaas zo bijzonder!
Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal. Meerdere Nederlandse kaasproducenten maken kaas met stremsel van halal geslachte dieren.
De meeste eieren in de supermarkt zijn niet bevrucht. Hiermee zijn ze dus wel vegetarisch maar niet veganistisch. Wel kan het voorkomen dat er een embryo in een ei zit, zoals duidelijk werd in dit nieuwsartikel van vorig jaar.
Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas. Ook oude geitenkaas zullen mensen met een lactose-intolerantie beter kunnen verdragen, omdat geitenmelk stukken minder lactose bevat van koemelk.